7 manieren om jouw intuïtie te ontwikkelen

Zilvold Coaching & Training Blog intuïtie
9 min read

For English, click here.

Twintig jaar geleden reed ik met mijn ouders door de woestijn van het Joshua Tree National Park in Amerika. De zon ging onder en we gingen op zoek naar een parkeerplaats. Toen we bij de eerste parkeerplaats kwamen, vroeg ik aan mijn vader om nog even door te rijden. De volgende ‘voelde’ beter.

De volgende parkeerplaats was maar een paar kilometer verder en daar stapten we uit om de ondergaande zon te bewonderen. Verderop stonden ook een paar mensen te genieten van deze mooie gebeurtenis. We wandelden rond en de andere groep kwam onze richting opgelopen. Meteen herkende ik een oude vriendin van de middelbare school die ik al bijna tien jaar niet meer had gezien. Midden in de woestijn! Wat een toeval! Of was het gevolg van dat ik mijn gevoel, mijn intuïtie volgde?

Intuïtie psychologie

Intuïtie staat ook wel bekend als een onderbuikgevoel. Vaak wordt het als iets magisch beschouwd maar volgens de psychologie is het het vermogen waarbij voorgevoelens worden gegenereerd door het onbewuste dat snel door ervaringen uit het verleden en opgedane kennis speurt.

Daniel Kahneman heeft het in zijn boek “Thinking, Fast and Slow” over twee systemen van denken.

Het tweede systeem is het langzame denken. Het heeft aandacht en moeite nodig om bewuste beslissingen te nemen en moeilijke wiskundige problemen op te lossen. We gebruiken het ook om ons gedrag te controleren als we bijvoorbeeld boos zijn.

Het eerste systeem is het snelle denksysteem. Het bevat kennis dat snel paraat is zoals belangrijke telefoonnummers of de hoofdstad van Nederland. Systeem 1 heeft weinig moeite nodig en wordt gebruikt om snelle beslissingen te nemen. We weten bijvoorbeeld intuïtief snel hoe iemand zich voelt op basis van een gezichtsuitdrukking.

Voorbeelden intuïtie

Vanmorgen had ik het voorgevoel om niet te gaan hardlopen omdat ik spierpijn had en het een beetje regende waardoor de steile paadjes glad konden zijn. Toch ging ik trailrunnen. Ik struikelde, kwam twee meter lager terecht en had een gat in mijn hoofd dat gehecht moest worden.

Soms ontmoet je iemand die je nog nooit hebt ontmoet en je hebt een voorgevoel dat er iets niet klopt. Het onderbuikgevoel is niet gebaseerd is op logisch bewijs of bias.

Mijn vrouw heeft ooit een ring verloren in een beek. We hebben lang gezocht naar de ring en net voordat we wilden opgeven had ik het gevoel om nog even achter een steen te kijken. Daar lag de ring!

Zoals mijn intuïtie om een andere parkeerplaats te zoeken heb ik talloze ervaringen gehad met dit onderbuikgevoel. Soms heb ik ernaar geluisterd en ernaar gehandeld en soms niet. Dan pakt het vaker niet zo goed uit zoals met mijn val tijdens het trailrunnen.

Iedereen is intuïtief en we hebben allemaal wel eens een ervaring gehad waarbij we geleid werden door intuïtie.

Voordelen van intuïtie

Intuïtie kan je helpen in je leven. Zo kan het je helpen bij keuzes, het kan je beschermen en er kunnen bijzondere ontmoetingen plaatsvinden. De sleutel is om er bewust van te zijn.

Technieken om jouw intuïtie te ontwikkelen

1. Word wakker!

De eerste stap is om wakker te worden en bewust te worden van onze eigen gevoelens. Het leven vraagt veel aandacht van ons waardoor we afgeleid worden door uiterlijke gebeurtenissen. We zijn dan minder bewust van ons eigen lichaam. Bij intuïtie gaat het erom om innerlijke gevoelens te integreren met uiterlijke gebeurtenissen.

2. Ervaar!

Intuïtie is gebaseerd op ervaringen. Ga ervaringen opdoen. Reis, ontmoet mensen, lees en leer. Wees bewust van de mensen en de natuur om je heen. Luister, kijk en voel als je mensen ontmoet maar ook als je op blote voeten op het strand loopt. Denk dat niet aan de dingen die fout zijn gegaan in het verleden of alle problemen die je in de toekomst nog moet oplossen. Ga nu met volle kracht vooruit en ervaar. Je intuïtie wordt beter naarmate je meer ervaringen hebt omdat je meer kennis en “ruwe data” hebt.

3. Hou een dagboek bij

Om bewuster te worden van je eigen lichaam helpt het om een notitieboekje bij de hand te hebben en een dagboek bij te houden. In het dagboek schrijf je dan niet alleen belangrijke gebeurtenissen op maar ook hoe je je voelde op bepaalde momenten. Was je blij, opgelucht, boos, bang of nerveus? Schrijf ook waar je dat voelde in je lichaam. Ik krijg vaak hoofpijn als ik onder druk sta, mijn hart voelt alsof ik verliefd ben als ik voldoening ervaar of mijn buik doet pijn als ik ergens tegenop kijk. Ik schrijf dat ook op in mijn dromen dagboek.

4. Mediteer!

Mediteren helpt om bewuster te worden van je lichaam en je gedachten. Er zijn talloze geleide meditaties te vinden op internet en Spotify. De sleutel is om rustig te ademen. Ik schreef al eerder over blok ademen. Dat is vijf tellen inademen, vijf tellen je adem vasthouden en vijf tellen uitademen. Herhaal dit voor ongeveer 2 minuten en je bent bewuster van je lichaam en gedachten. Het kan je ook tot rust brengen.

Ik contempleer iedere dag en dat helpt me beter mijn innerlijke en uiterlijke ervaringen te begrijpen. Daarbij zing ik een mantra dat me helpt om in contact te komen met een universele liefdevolle kracht. Die kracht helpt mij om beter naar mijn intuïtie te luisteren en juist te handelen.

5. Begin de dag met een intentie

Een intentie kan je helpen om meer bewust te zijn van je intuïtie. Laatst hoorde ik een bijzondere Engelstalige podcast. Rodney Jones was de gast en iedere ochtend vraagt hij aan het universum (God, spirit, universele kracht,…) “Wat wil je me laten zien?”. Het gaat erom open te staan voor die momenten waarop je het beste kan leren en het leven kan dienen.

6. Check

Het is niet altijd slim om impulsief te reageren op een intuïtie. Test jouw intuïtie door er (even) over na te denken, er onderzoek over te doen of met andere mensen over te spreken.

En soms heb je een ongemakkelijk voorgevoel bij iemand die je ontmoet. Reageer dan niet meteen maar wees nieuwsgierig, probeer die persoon beter te leren kennen door rustig vragen te stellen en te luisteren. Wordt je onderbuikgevoel bevestigd? Neem dan vriendelijk afscheid.

De snelle check

Als ik snel een beslissing moet nemen en hier geen tijd voor heb, dan check ik dat snel met mijn lichaam. Daarvoor heb ik een simpele techniek de je alleen kunt doen of met iemand anders. Je strekt je sterkste hand uit. Terwijl je aan een optie denkt, duw je met de andere hand je gestrekte hand naar beneden die weerstand biedt.

Doe hetzelfde terwijl je aan een andere optie denkt. De optie waarbij het je de meeste moeite kostte om je gesterkte hand naar beneden te duwen is de beste optie. Er ging toen meer energie of kracht door je lichaam terwijl je aan die optie dacht. Probeer het maar eens als je voor de keuze staat om een zak chips of een appel te eten.

7. Begin je dag met je Waarom

De kracht van je Waarom is dat het je in staat stelt om de dingen te doen waarvan jij duurzame voldoening ervaart. Je Waarom is jouw bijdrage die een effect heeft op de wereld. Het is positief, actiegericht en generatief.

-> Leestip: Voorbeelden van Waarom Statements

Het uitspreken van mijn Waarom helpt mij om mijn mindset te verheffen van een gefixeerde mindset naar een groei mindset. Het gaat erom dat je gedachten laat samenwerken met je onderbuikgevoel. Daardoor kan ik beter werken met mijn intuïtie zodat ik de juiste afslag neem, niet meer ga trailrunnen op een glibberig steil pad of toch nog even blijf doorzoeken naar de ring van mijn vrouw.

Wil jij dat ook? Ik kan je helpen om jouw Waarom, jouw WHY of levensdoel te ontdekken. Lees dit artikel voor meer informatie over hoe een Waarom sessie eruitziet en neem vandaag contact op voor een vrijblijvende intake!  

Welke ervaring heb jij gehad waarbij je geleid werd door intuïtie? Wat doe jij om jouw intuïtie te ontwikkelen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over intuïtie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments