Belangrijke ingrediënten voor een inspirerende Waarom-statement

Soep maken Zilvold Coaching & Training Blog
9 min read

For English, click here.

Het kan soms een uitdaging zijn voor een individu of een groep om een inspirerende Waarom-statement te formuleren. Vaak lopen deelnemers vast in de juiste formulering van hun Waarom-statement of WHY-statement. Ze kunnen niet de juiste woorden vinden die het gevoel van een Waarom duidelijk maakt of het richt zicht te veel op wat iemand of een organisatie doet en welke doelen het nastreeft.

Herkenbaar? In deze blog geef ik je een achttal ingrediënten die je kunnen helpen om een inspirerende Waarom-statement te vinden.

Wat is een Waarom-statement ook alweer?

Een Waarom is de drijvende motor die jou helpt om jouw dromen waar te maken. Het zijn die acties die jouw voldoening geven en je helpen om jouw doelen, missies en visies te bereiken. Een Waarom verzin je niet. Het heeft altijd al bestaan in jouw leven of die van een organisatie. Het heeft zich al vroeg laten zien in ervaringen (verhalen) die een belangrijke emotionele betekenis heeft voor een individu of een organisatie. Je ontdekt je Waarom. Voor meer informatie over de achtergrond van een Waarom verwijs ik je graag naar:

->Leestip: Hoe je jouw WAAROM vindt                   

Bijdrage en impact

Een Waarom bestaat uit een bijdrage (contributie) en een impact (effect) daarvan op de wereld. Dat maakt een WHY actiegericht. Jouw bijdrage is dat unieke wat jij doet dat iets verandert of verbetert in de wereld.

Ik zie hele bijzondere doelstellingen, missies of kerngedachten van individuen en organisaties. Die bevatten vaak wel een motiverende bijdrage maar er ontbreekt vaak een impact. Lees maar eens het volgende, bestaande, voorbeeld van een organisatie:

“We zetten ons in om organisaties te helpen bij het versnellen van duurzame en inclusieve groei.”

Ik begrijp wat ze doen maar het is mij niet duidelijk wat de impact op de wereld is van deze versnelde en duurzame groei.

Kort en simpel

De eerste versie van mijn persoonlijke Waarom-statement was:

“Ik dien door te faciliteren zodat mensen zichzelf kunnen verheffen en meer geluk en liefde kunnen ervaren.”

Eigenlijk was het in eerste instantie nog langer maar een Waarom-statement moet juist kort en simpel zijn. Het moet een duidelijk een bijdrage en een impact omvatten. Bovenstaande Waarom-statement laat nog te veel vragen open. Ten aanzien van de bijdrage is de vraag in hoeverre ik nog meer dien. De impact is ook onduidelijk: is het om meer geluk of meer liefde te ervaren?

Een scherpere Waarom-statement is:

“Ik faciliteer zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer liefde kunnen ervaren.”

Ik ben ervan overtuigd dat als mensen enthousiaster zijn, als ze zelfverzekerder zijn, als ze meer geluk ervaren, als ze meer in flow zijn, als ze in het hier en nu zijn dat ze dan in staat zijn om meer liefde te ervaren.

Vermijd te zeggen wat je doet

Een van de beste WHY-statements die ik ken is van het bedrijf La Marzocco. Dat is een bedrijf uit Florence, Italië dat espressomachines maakt. Hun Waarom-statement is de volgende:

“Wij cultiveren relaties zodat het leven van anderen rijker wordt.”

Uit deze Waarom-statement kun je helemaal niet opmaken dat het hier om een bedrijf gaat dat espressomachines bouwt. Het zou ook een organisatie kunnen zijn die aan entertainment doet of misschien is deze statement wel van een restaurant.

Toen La Marzocco op zoek ging naar hun Waarom, realiseerden ze zich dat het erom ging dat mensen bij elkaar kwamen en praatten onder het genot van een goede kop koffie. Het ging er helemaal niet om wat ze maakten en hoe ze dat deden. Het gaat om de bijdrage van een goede kop koffie uit een prachtig espressoapparaat zodat mensen mooie gesprekken hebben.

Uit een Waarom-statement gaat het niet om wat iemand doet, om welke organisatie het gaat en welke producten of diensten het levert.

Het is oneindig

Vaak zie ik hele mooie doelstellingen, visies of missies van een organisatie of een individu. Die zijn allen eindig. Op een gegeven moment behaal je een doel, realiseer je een missie of leef je jouw visie. Omdat een Waarom-statement oneindig of generatief is, kun je het nooit voltooien. Het blijft een continu proces en je gebruikt het als een instrument om je doelen te behalen.

->Leestip: Wat is het verschil tussen purpose, visie, missie en jouw Waarom?

Het is altijd positief

Kunnen Waarom-statements negatief zijn? Nee. Een Waarom dient altijd anderen en het heeft een positief effect op de wereld. Als mensen een Waarom inzetten voor negatieve doeleinden dan realiseren ze die doelen via hun acties (hun WAT). Die acties zijn kwetsend, respectloos en dienen anderen zeker niet. Mensen zien in je gedrag hoe jij jouw Waarom leeft.

Een voorbeeld van een korte, simpele, positieve en oneindige Waarom-statement is de volgende:

“Wij creëren momenten die een positief effect op u hebben.”

Weet jij van welke organisatie dit is? Laat het me weten in het commentaarveld aan het eind van dit blog!

Het heeft een directe relatie met ervaringen

We hebben een aantal klanten gehad die moeite hadden om de juiste woorden te vinden die bij hun Waarom horen. Er ontstaat dan vaak een discussie over de betekenis van bepaalde woorden. Het gaat niet om de exacte definitie van een woord maar om de diepere betekenis ervan.

Een Waarom-statement moet een relatie hebben met de ervaringen en de verhalen die een bepaalde emotie of gevoel oproepen. Het moet goed voelen en anderen inspireren. Bij een semantische discussie verdwijnt snel de energie en het gevoel. Het is daarom van belang om je dan te richten op de acties van een Waarom.

Het bevat diepgewortelde werkwoorden

Die acties zijn diepgewortelde werkwoorden. Voorbeelden daarvan zijn:

-Ik transformeer/ wij transformeren

-Ik ontwerp/ wij ontwerpen

-Ik verbind/ wij verbinden

-Ik verzamel/ wij verzamelen

-Ik bouw/ wij bouwen

Deze diepgewortelde werkwoorden en acties maken een onderdeel uit van de bijdrage van een Waarom-statement. Het gaat erom dat een Waarom-statement het juiste gevoel oproept, dat het jezelf en anderen inspireert om in actie komen.

->Leestip: Voorbeelden van Waarom-statements

Tijd

De kans is klein dat iemand of een organisatie meteen een perfecte Waarom-statement vinden. Wij hebben het slechts een keer meegemaakt. Het gaat om een ontdekkingsreis en daar is tijd voor nodig. Door je Waarom-statement vaak op te schrijven of uit te spreken, ontdek je dat bepaalde woorden niet het juiste gevoel oproepen, dat het simpeler kan of dat er iets mist. Daar kunnen jaren overheen gaan. Kijk maar naar de ontwikkeling van mijn Waarom of die van Simon Sinek.

In zijn boek “Vind je Waarom” uit 2017 staat de volgende Waarom-statement van Simon Sinek:

“Ik inspireer mensen om de dingen te doen die hen inspireren, zodat we samen onze wereld kunnen veranderen”.

Op zijn LinkedIn-pagina ontdekte ik laatst een net wat andere Waarom-statement:

“Mensen inspireren om te doen wat hen inspireert, zodat we samen, ieder van ons onze wereld ten goede kunnen veranderen.”

In deze herziene Waarom-statement heeft Simon zich meer gericht op de mens die de wereld ten goede kan veranderen en als we het samen doen dat nog veel meer impact heeft. Dit maakt het Waarom-statement duidelijker en waarschijnlijk heeft Simon deze aangepast na voortschrijdend inzicht en zelfreflectie.

Wil jij jouw Waarom ontdekken?

Wij kunnen je helpen! Wij faciliteren WHY-sessies voor zowel individuen als bedrijven en organisaties. Een Waarom helpt je om in actie te komen en de juiste beslissingen te nemen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Is er een ingrediënt dat ontbreekt? Welk ingrediënt spreekt je het meeste aan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze over belangrijke ingrediënten van een inspirerende Waarom-statement. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
Vind je Waarom, Simon Sinek

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments