For English, click here.
Mijn vader had vroeger een moestuin. Ondanks dat hij veel op zakenreis was, bracht hij veel tijd door in zijn moestuin. Hij ‘werkte’ in de tuin (zoals hij zei) als hij ’s avonds thuiskwam van kantoor en in het weekend.
Ik herinner me dat de tuin er altijd heel goed uitzag. Als er pas gezaaid was dan had papa de lege zakjes zaad netjes op een stokje geschoven en in de grond gezet. Hij leerde veel uit een boek en natuurlijk van de buurman die ook een moestuin had. Het was een hele uitdaging omdat hij tuinierde op voedingsarme zandgrond. Er moest jaarlijks mest worden gehaald bij iemand van de kerk die een veehouderij had. De auto stonk nog weken daarna naar mest…
Mijn vader had een grote liefde voor tuinieren en hij vertelde me dat hij dikwijls met de planten “praatte”.
De oogsten in de nazomer waren altijd heel rijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit het effect was hoe mijn vader te werk ging in de moestuin.
HOE je dingen doet
Bij het leven van jouw Waarom is het van belang hoe je dit doet. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect hiervan op de wereld. Dit artikel helpt je HOE jij de dingen beter kunt doen om jouw Waarom tot leven te brengen.
Tijdens een de sessie om jouw Waarom te ontdekken komen jouw HOE’s al snel boven water. Het zijn de thema’s die vaker voorkomen in de verhalen die jij vertelt.
HOE = Jouw krachten
Jouw HOE’s zijn jouw sterke punten, jouw krachten of die acties die anderen ook doen maar die jou uniek maken. Het zijn jouw talenten of jouw kernkwaliteiten. Dit zijn sterke punten die de positieve aspecten van jou beschrijven. Zij helpen je om in je natuurlijke beste staat en succesvol te zijn. Wil jij inzicht hebben in jouw kernkwaliteiten? Lees dit artikel en doe een GRATIS assessment.
HOE = jouw leefregels
Jij weet meteen wat goed of fout is. Je voelt het in je lichaam en het is nauw verbonden met jouw ethiek. Voorbeelden zijn hoe jij met mensen omgaat (ik lach vaak en ben nieuwsgierig) of wat jouw leefregels zijn.
Ik probeer de volgende leefregels na te streven door bij iedere uitspraak mezelf af te vragen of het waar, aardig of nodig is.
Ook laat ik me leiden door de twee wetten van Richard Maybury:
- Doe alles wat je bent overeengekomen, en
- Overschrijd niet de grenzen van andere personen of hun bezit.
HOE = jouw waarden
Voorbeelden van waarden zijn eerlijkheid, consistentie, terughoudendheid, dienstbaarheid, trouw, uitdagend, uitmuntendheid, vreugde, steun of vastberadenheid. Ze zijn verbonden met jouw kernkwaliteiten.
Vaak hebben bedrijven mooie waarden. Om te voorkomen dat een waarde een loos begrip wordt, is het van belang om er een actie aan te koppelen.
Een van mijn waarden is dienstbaarheid. Dat uit zich als volgt: “Ik help anderen zodat hun leven iets makkelijker is”.
Hoe je jouw waarden kunt ontdekken lees je hier.
HOE = je hart volgen
Als je jouw leefregels volgt dan opent het je hart als je de juiste dingen doet. Dat zijn die dingen die helpen om jouw Waarom, jouw purpose te leven, om jouw missie te doen en jouw visie te realiseren (meer over je missie, visie en purpose lees je hier). Hou er dan ook rekening mee dat je echt die dingen doet die jouw helpen om die dingen te bereiken en niet dat anderen jou voor het karretje spannen en je manipuleren. Vraag je jezelf dan ook af of je iets nu voor jezelf doet of om iemand anders te ‘pleasen’.
HOE = jouw Waarom tot leven brengen
Door die dingen te doen HOE jij ze doet, realiseer je jouw visie en breng je jouw Waarom tot leven. Mijn Waarom is “Ik faciliteer zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en een gelukkiger, liefdevoller leven kunnen leiden”. Door mensen te helpen zodat hun leven iets makkelijker is, leef ik mijn Waarom.
Voorbeelden van HOE’s (niet allemaal van mij):
- Ik lach veel
- Ik verbeeld me wat mogelijk is en ga daar voorbij
- Het grotere plaatje zien
- Van iedere ervaring leren
- Betekenis geven voor de maatschappij
- Het uiterste uit de dag halen voor meer energie
- Het goede in de mens zien
Hoe maak ik mijn HOE’s sterker?
Als je jouw HOE’s hebt geïdentificeerd door een assessment of een Waarom sessie dan kun je ze versterken door:
- Ze simpel te houden (zelfs een kind moet ze begrijpen)
- Ze actiegericht te maken. Het kan helpen om het bijvoeglijk naamwoord in een HOE te veranderen. Een voorbeeld is mijn waarde “trouw”. Mijn HOE is dan: “Ik doe de dingen die ik beloof”. Dat is anders dan “Ik blijf trouw”. Dat komt eerder passief over.
- Ze van jou te laten zijn. Als je jouw HOE uitspreekt dan moet dat een positieve emotie, een kracht of een goed gevoel geven. Ze moeten je laten herinneren aan die momenten dat jij die dingen deed dat jij op je best was. Een mooie HOE is om het positieve in alles te zien. Om eerlijk te zijn past dat niet goed bij mij omdat ik vaak beren op de weg zie (vraag dat aan die mensen die mij goed kennen). Een hoe is dus niet een manier van werken die je graag zou willen maar het is het gedrag dat je al laat zien als je op je best bent.
- Ze van context te voorzien. Als je jouw HOE’s hebt gevonden dan kun je een zin toevoegen om duidelijk te maken hoe het er in de praktijk uit kan zien. Hou het hier ook simpel zodat het makkelijk is om te doen. Dus voor mij zou ziet het er als volgt uit: “Ik help anderen zodat hun leven gemakkelijker is-bewust zijn van mensen die aandacht nodig hebben”. “Ik doe de dingen die ik beloof-Afspraken maken wanneer iets klaar is”.
Ontdek jouw HOE’s
Jouw HOE’s helpen je als filter om keuzes te maken. Ze helpen je om jouw Waarom tot leven te brengen en meer richting, succes, voldoening en vreugde te ervaren.
Je kunt naast jouw Waarom, jouw HOE’s ontdekken tijdens een Waarom sessie. Meer over een Waarom sessie lees je hier. Interesse in zo’n sessie? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of druk op de onderstaande knop.
HOE doe jij de dingen die jij doet? Wat maakt dat je de dingen anders doet dan anderen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze blog over HOE je dingen kunt doen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron: Simon Sinek, “Vind je Waarom”