Het Ben Franklin-effect

7 min read

For English, click here.

Ik geef toe dat ik het fijn vind om aardig gevonden te worden en te horen dat anderen mij waarderen. Het geeft me zelfvertrouwen en ik voel me gelukkiger. Heb jij dat ook?

Er zijn veel technieken om aardig of sympathiek gevonden te worden en anderen te beïnvloeden. Vaak zijn ze manipulatief en daar hou ik niet zo van.

In dit artikel schrijf ik over het Ben Franklin effect. Het is misschien ook een manier om iemand te beïnvloeden en aardiger voor jou te zijn door te weten hoe je (onbekende) mensen kunt benaderen voor hulp. Maar mits het oprecht is denk ik dat het een goede methode is om zelf iets goeds te doen en anderen zich ook goed te laten voelen.

Wie was Ben Franklin?

Ben Franklin was een uitvinder, schrijver, politicus en een van de helden uit de Amerikaanse geschiedenis. Naast zijn vele prestaties, heeft hij bijgedragen aan het opstellen van de onafhankelijkheidsverklaring waarvan hij een van de medeondertekenaars was.

Het verhaal

Ben Franklin geloofde er sterk in om lessen te trekken uit ervaringen. Een van de waardevolle lessen was hoe hij omging met de vijandigheid van een politieke tegenstander toen hij in de 18e eeuw in het huis van afgevaardigden van de staat Pennsylvania diende.

Ben Franklin wilde de politieke tegenstander graag overhalen om met hem samen te werken. Hij wilde geen respect van de politieke tegenstander krijgen door onderdanig of slaafs te zijn. De man bleek echter een zeldzaam boek in zijn bezit te hebben dat Ben Franklin graag zou willen inzien. Hij besloot te rivaliserende politicus een briefje te schrijven. Daarin stond dat het een grote gunst voor hem zou zijn als hij het boek zou kunnen inzien en dat hij het graag wilde lenen voor een paar dagen. De politieke tegenstander stuurde het boek prompt op en na een week stuurde Ben Franklin het boek terug. Daar had hij een briefje bijgevoegd waarin hij zijn dankbaarheid uitte voor de gunst. Toen ze elkaar kort daarop ontmoetten kwam de politieke tegenstander naar hem toe en begon hij met Ben Franklin op een vriendelijke en met respectvolle manier te praten. Iets wat hij voor die tijd nog nooit had gedaan. De politieke tegenstander ging zelfs door met het geven van gunsten aan Ben Franklin. Uiteindelijk werden ze goede vrienden tot aan hun dood.

De les

In zijn autobiografie, schreef Ben Franklin: “Hij die jou ooit een gunst heeft bewezen zal meer bereid zijn om je er nog een te bewijzen dan degene die jijzelf een gunst hebt bewezen.”

Het Ben Franklin-effect is een psychologisch fenomeen: mensen vinden anderen leuker nadat ze hen een plezier hebben gedaan. Zelfs bij mensen waartegenover ze neutraal of zelfs vijandig staan. Dit kan ook later leiden tot een nog een andere gunst.

Het blijkt dus dat als we iemand een gunst hebben bewezen, zijn we meer geneigd tot positieve gevoelens tegenover die persoon te hebben.

Cognitieve dissonantie

Eigenlijk is dat best wel raar. Je verleent alleen maar gunsten aan mensen die je leuk vindt. Niet aan mensen die je haat.

Het Ben Franklin-effect is een voorbeeld van cognitieve dissonantie. Ons brein kan niet omgaan met twee tegenstrijdige gedachten of ideeën. Slechts een daarvan kan uiteindelijk winnen. Het is moeilijk voor ons brein om haat in overeenstemming te laten komen met een gunst. Want, nogmaals, je verleent alleen maar gunsten aan mensen die je leuk vindt. We praten het goed dat de ander ons leuk vindt omdat hij of zij ons een gunst verleent. En het is een proces dat in twee richtingen werkt: Je verleent niet alleen oprecht gunsten aan mensen die je leuk vindt maar je begint mensen leuker te vinden omdat je iets goeds voor hen doet.

Hoe kun je aardiger gevonden worden?

Maak nieuwe verbindingen

Terugkomend op het Ben Franklin-effect: Om met iemand een relatie op te bouwen, doe dan geen gunst maar vraag er liever om. Als mensen contact met mij opnemen vraag ik bijna altijd “Hoe kan ik je helpen?”. Het voelt namelijk goed om anderen te helpen. Maar als ik iets van iemand anders nodig heb, dan is het wel aan mij om de moed of charisma te vinden om in actie te komen en te vragen voor hulp. Natuurlijk is het gemakkelijker om gunsten te vragen van mensen die je kent. De uitdaging is om nieuwe verbindingen te maken met mensen die je niet kent of jou minder leuk kunnen vinden.

Stel gerichte vragen

Ben Franklin stuurde niet een briefje naar zijn tegenstander met de vraag of ze een keer een biertje gingen drinken in de herberg. Nee, hij verdiepte zich in de rivaliserende politicus en maakte zichzelf relevant door een gerichte vraag te stellen of hij een zeldzaam boek kon lenen.

Bereid je voor, toon interesse in de ander, maak jezelf relevant en ga niet achteroverleunen met de verwachting dat anderen je wel zullen helpen. Dat doen ze niet.

Wees dankbaar

Ben Franklin schreef een briefje en deed dat bij het zeldzame boek dat hij terugstuurde naar zijn politieke tegenstander. Daarop stond hoe zeer hij waardeerde dat hij het boek mocht lenen en inzien.

Door oprecht dankbaar te zijn voelt de ander zich gewaardeerd en is de kans groter dat hij of zij openstaat om jou nog eens te helpen.

De meerwaarde van jouw Waarom

Jouw Waarom kan je helpen om meer duidelijkheid te krijgen in van wie je wat nodig hebt om jouw Waarom te leven. Dat klinkt heel egocentrisch maar jouw Waarom is jouw bijdrage die een effect heeft op de wereld. Een Waarom is altijd actiegericht en positief. Het helpt anderen te groeien door dienstbaar te zijn. Door jouw Waarom te leven weet je wat goed is om te doen en zo ook de juiste nieuwe mensen om je heen te verzamelen.

Wil je meer weten over jouw Waarom? Lees dan dit artikel of klik hier om te ontdekken hoe een Waarom sessie eruitziet. Neem vandaag nog contact op om kennis met mij te maken en na te gaan hoe ik je kan helpen!

Welke les haal jij uit deze blog en wat doe jij om aardiger of sympathieker te worden gevonden? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt. En alsjeblieft, DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het Ben Franklin-effect.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:

—Meg Jay, The Defining Decade
—Harold Klemp, The ECK Book of Parables, Book 3
—Ben Franklin on Wikipedia

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments