Ervaringen met de Haka

6 min read

For English, click here.

In 2014 introduceerde een vriend me met de Haka. Sindsdien ben ik weggeblazen door de energie, diepte, passie, flow en Aroha [liefde] van deze Maori-dans uit Nieuw-Zeeland.
Een interview met een nieuwszender in 2018 motiveerde me om meer te leren over dit heilige ritueel van de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. En daarom woonde ik het Kapa Haka Festival 2019 in Wellington bij. Meer dan 40 Iwi’s [stammen] strijden daar om de beste Haka in verschillende categorieën.

-> Lees hier meer over het Te Matatini Kapa Haka-festival.

Datzelfde jaar ontmoette ik een Maori Ouderling, Toroa, die in Europa woont. Ik probeer deze geweldige leraar regelmatig te ontmoeten om van hem te leren over Haka en hoe het anderen en mij kan ondersteunen. Hij leerde me niet alleen unieke en krachtige Hakas, maar hij liet me ook zien hoe je de Haka op de juiste manier, met de juiste mindset en met respect danst.

De Haka is veel meer dan een dansje en daarom ben ik dankbaar dat ik met veel groepen verschillende Hakas heb gedanst. Sommige bestonden uit een handvol mensen, en andere groepen hadden enkele honderden deelnemers. Ik heb prachtige transformaties gezien in die groepen en bij individuen.

In dit blog deel ik mijn ervaringen met de Haka en waar jij baat bij kan hebben.

Ervaar echte verbindingen

Ten eerste gaat Haka over verbinding. Als er geen verbinding is, is er geen communicatie. Ik gebruik de analogie dat er zonder stekker geen stroom is. Als er verbinding is, is er ook de mogelijkheid om situaties te beïnvloeden.
Als deelnemers echte verbondenheid ervaren tijdens een Haka-workshop, vertellen ze me dat ze er heel blij van worden en ontdekken hoe mooi andere mensen zijn.
Omdat we bang zijn om kwetsbaar te zijn kunnen we geen verbinding maken. Ook zijn mensen de hele dag afgeleid om connecties te maken (of is dit een manier om geen echte verbinding te hoeven maken?).
Laatst vertelde een man me dat hij weemoed voelde tijdens de Haka omdat hij deze echte verbinding al heel lang niet meer had ervaren. Zijn hele volwassen leven verlangde hij naar deze verbinding.
En daarom, aangezien we allemaal verbonden zijn, zijn we nooit alleen. Als ik voor een grote groep sta, ben ik me bewust van alle mensen achter me: al mijn supporters, vrienden, familie, geliefden en degenen die niet meer op deze wereld zijn.

Deze Koru is door Shay voor mij gemaakt


Aanwezig zijn

Maar je kunt deze echte verbinding niet ervaren als je niet in het heden bent. Als je de Haka danst, ben je niet in het verleden en niet in de toekomst met je gedachten. Je gaat met volle kracht vooruit in het heden. Dit is alleen mogelijk wanneer het fysieke en het spirituele [Wairua] met elkaar verbonden zijn.
Haka betekent ‘vuuradem’. Bewust (en diep) ademen helpt om aanwezig te zijn. Vervolgens, als je in het heden bent, ben je je bewust van wat je doet, wat anderen nodig hebben en hoe je daarop kunt reageren. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Dat zijn de momenten waarop de intuïtieve, impulsieve geest handelt.

Voor meer inzicht

Een keer kwam er een man naar me toe nadat hij een Haka had gedanst. Hij was in tranen. Vele jaren geleden vertrok zijn favoriete oom naar Nieuw-Zeeland. Dat maakte hem erg verdrietig. Door de Haka-ervaring begreep hij nu waarom zijn oom wegging. Het bracht hem rust en hij kon zijn verdriet loslaten.

Tap uit een onbeperkte energiebron

De eerste keer dat ik Haka met Toroa danste, was ik al na een uur doodop! Ik lag op de grond te huilen. Toroa legde uit dat je tijdens een Haka niet alleen (energie) kunt geven. Je moet je hart openen om deze energie [Mana] te ontvangen en, belangrijker nog, voor de liefde [Aroha]. Omdat alles energie is, is Haka ook energie.

Maar een Haka kan niet succesvol zijn zonder mannelijke of vrouwelijke energie. Je kan een onbeperkte energiebron aanboren als je je bewust bent van deze energiestroom tussen man, vrouw en het universum.

Een tijd terug heb ik met een groep ruim anderhalf uur de Haka gedanst. Het was erg intens en de meeste mensen waren fysiek moe. Maar een man kwam naar me toe en hij zei dat hij klaar was om na de workshop te gaan hardlopen. Hij kon deze onbeperkte krachtbron aanboren.

Om je missie wakker te maken

En daarom, door te verbinden, aanwezig te zijn, deze energiebron te begrijpen en aan te boren, ontdek je wie je bent en waar je naartoe gaat.
Een vrouw vertelde me eens dat de Haka haar inspireerde voor haar missie. Haar missie was weer aangewakkerd en gaf haar de energie en het vertrouwen om haar missie te realiseren.

Wil je de ook de Haka ervaren?

Ik heb verschillende unieke Hakas geleerd voor verschillende gelegenheden. Maar ik werk alleen met gemotiveerde mensen die iets nieuws willen leren, uit hun comfortzone durven te stappen en met respect de Haka dansen.

Omdat ik denk dat veel mensen baat kunnen hebben bij Haka, denk ik erover om een open workshop te organiseren voor individuen en kleine groepen.
Ben je geïnteresseerd en wil je de voordelen van Haka ervaren? Neem vandaag nog contact met mij op, zodat ik je op de hoogte kan houden!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze blog over de voordelen van de Haka. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Hoofdillustratie: Arsenio Karsters, @exsternophotography

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments