15 manieren om gracieus* te leven

Woman sitting calmly at table. Zilvold Coaching & Training Blog
11 min read

*Ik heb dit artikel eerst in het Engels geschreven en besef me dat het Engelse “Graceful” een brede interpretatie heeft. Volgens het van Dale is de correcte vertaling in het Nederlands: gracieus, bevallig, elegant, aangenaam, correct of charmant.
In dit artikel hou ik het bij gracieus maar voor mij betekent gracieus: met gratie leven.

For English, click here.

Ik ben altijd geïnspireerd geweest door mensen die gracieus door het leven gaan. Ze lijken het leven altijd met gemak te leven en kalm te blijven in iedere situatie. Gracieuze mensen zijn nederig en optimistisch en ze zijn zelden boos. Voorbeelden die me te binnen schieten zijn Nelson Mandela, Moeder Theresa en Casper van Eijck. Andere voorbeelden van gracieuze wezens zijn de zwaan en de Japanse kersenboom (in bloei).

Picture by Hans on Pixabay

Het belangrijkste voordeel van gracieus leven is het effect dat het heeft op anderen. Ze voelen zich gezien, erkend en gerespecteerd. Er is minder stress. Door gracieus te zijn, verhef je de mensen rondom je en maak je het leven gemakkelijker voor hen. Het is een manier om de flow (van liefde) te vergemakkelijken en deze wereld een beetje beter te maken.

Ik bestudeer de kunst van gracieus leven al meer dan tien jaar en het resoneert sterk met mij omdat het aansluit bij mijn waarden, purpose en mijn Waarom. Maar ik beschouw mezelf niet als een gracieus persoon omdat ik nog steeds ongeduldig word als ik in de rij moet wachten, vaak het gevoel heb dat me onrecht is aangedaan of als ik mijn stem verhef tegen mijn zoon als we het niet eens zijn.

Dit artikel inspireert jou en mij om een gracieuzer leven te leiden om zo de wereld voor iedereen een beetje beter en aangenamer te maken.

Wees dankbaar

Het is gemakkelijk om gefrustreerd of boos te worden op mensen die dicht bij je staan. Ik had ooit een dankbaarheidsdagboek. Elke dag schreef ik op waarom ik dankbaar was voor mijn vrouw. Door op te schrijven voor de dingen waar je dankbaar voor bent, ben je geneigd om je meer te richten op de goede dingen die je overkomen in plaats van op de slechte dingen.

Adem

We laten ons vaak leiden door wat ons overkomt, vooral als dat slecht is. Dan raken we in paniek, worden we emotioneel en doen we dingen waar we achteraf spijt van kunnen krijgen.
Tel tot tien en doe aan blokademhaling (vijf seconden inademen, vijf seconden je adem inhouden en vijf seconden uitademen. Herhaal dit twee minuten en je zult je rustiger en meer gefocust voelen. Hierdoor kun je gracieuzer zijn.

Wees voorbereid

Een van mijn mantra’s in het leven. Het is in het jaarboek en in mijn hoofd gegrift door mijn leraar Engels op de Europese Middelbare School in Luxemburg, zo’n 30 jaar geleden. Daarom heb ik altijd mijn EHBO-tasje bij me, neem ik reservebatterijen mee als ik mijn headset gebruik tijdens workshops, vertrek ik vroeg voor afspraken en lees ik de kleine lettertjes. Natuurlijk kun je niet op alle verrassingen in het leven voorbereid zijn. De voor de hand liggende voorbereidingen helpen me om snel te handelen als er iets misgaat en om kalm te blijven in plaats van in paniek te raken.

Zit, sta, loop en ren rechtop

Mijn hardloopcoach (Coach Bennett) wees me erop dat als ik rechtop en met mijn hoofd rechtop zou renner, ik soepeler zou rennen. Rechtop rennen, staan en zitten is beter voor je rug en nek en bespaart energie. Je wordt minder moe en ziet er beter (gracieuzer) uit.

Hoe zit of sta jij op dit moment?

Schep niet op

Net als jij deel ik graag mijn successen. Er is een dunne lijn tussen het feit of succes het resultaat is van mijn inspanning of van de inspanning van anderen. Ik herinner me dat ik werd gevraagd om een presentatie te geven over de resultaten van de laboratoriumafdeling waar ik werkte. Een aanzienlijk deel van onze omzet was te danken aan de vele proeven die in het laboratorium werden gedaan. De laboranten maakten lange dagen en werkten zelfs in het weekend om de deadline van het project te halen. Het resultaat was te danken aan het werk van de technici en dat werd duidelijk gemaakt aan het management. Het voelde goed om dit te doen en niet om als manager met de eer te strijken. Na afloop complimenteerde een van de directeuren me hiervoor. Hij kwam zelfs naar het laboratorium om de technici persoonlijk te bedanken. Misschien is het beter om je intuïtie te volgen om iets gracieus te doen.

Glimlach

Toen ik dat compliment kreeg, glimlachte ik. Je moet niet alleen glimlachen als je lof ontvangt. Glimlach ook wanneer mensen minder aardig zijn of zich agressief gedragen. Je zal hun agressiviteit niet aanwakkeren door te ademen, te glimlachen en te knikken. Door te glimlachen voel jij je ook beter. Probeer te glimlachen als iets moeilijk is. Het zal makkelijker worden en je zult je gracieuzer gedragen.

Accepteer feedback

Feedback kan je helpen om je bewust te worden van (slechte) gewoontes en andere dingen die je kunt verbeteren. Stel je voor dat mensen bereid zijn om je te helpen groeien. Dus haal adem en glimlach (opnieuw), zelfs als de feedback niet zo aardig is. En stel goede vragen als dingen voor jou niet duidelijk zijn. Het is gracieus om te proberen iemand anders beter te begrijpen dan om bot te reageren op feedback.

Wees respectvol

Ik geef toe dat ik graag de draak steek met andermans fouten en benadruk hoezeer ik gelijk heb. Het is leuk en geeft me een goed gevoel op de korte termijn, vooral als andere mensen ook lachen. Gracieuze mensen maken geen grapjes ten koste van andere mensen en dringen niet aan op hun gelijk. Het zal andere mensen eerder van streek maken dan verheffen.

Wees aardig

Er zijn verschillende soorten vriendelijkheid. Volgens Houston Kraft heb je gewone vriendelijkheid zoals iemand helpen boodschappen van de bovenste plank te halen of willekeurige daden van vriendelijkheid zoals een Caffè sospeso. In zijn boek “Deep Kindness” spoort Houston Kraft je aan om diepe vriendelijkheid te tonen. Vriendelijkheid die enige inspanning vergt, zoals naar een huilend kind toelopen en vragen wat er aan de hand is. Het zou gemakkelijker zijn om je met je eigen zaken te bemoeien en je te haasten. Gracieuze mensen tonen deze diepe vriendelijkheid.

“Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan.”

—Nelson Mandela

Toon empathie en compassie

Gracieuze mensen zijn niet alleen aardig, ze tonen ook empathie en compassie. Dat betekent dat je je kunt voorstellen en voelen wat iemand anders doormaakt. Je kunt dit alleen doen door echt verbinding met iemand anders te maken en door te luisteren. Door compassie te tonen, help je het verdriet van anderen te verlichten of te verzachten. Je kunt deze vaardigheid trainen. Lees dit artikel voor meer informatie over het verschil tussen compassie en empathie.

Ga voor harmonie

Dit is meer dan andere mensen een plezier doen en moeilijke gesprekken te vermijden om de harmonie te bewaren. Als je conflicten niet de baas kunt, zul je ook geen harmonie kunnen hebben. Net als de ingrediënten hierboven, vereist het dat je vriendelijk blijft, een verbinding maakt en vragen stelt zodat je anderen beter begrijpt.

Koester geen wrok

Misschien ben je nog steeds gekwetst door wat anderen tegen je hebben gezegd of gedaan. Ik kan intense wrok koesteren voor onrecht dat mij is aangedaan. Als je in deze toestand van wrok blijft en anderen de schuld geeft, zal de pijn alleen maar toenemen. Lysa TerKeurst schrijft in haar boek “Forgiving What You Can’t Forget” dat hoe meer pijn ons verteert, hoe meer het ons zal beheersen. Deze pijn en gekwetstheid zal zich ook op anderen projecteren die dit niet verdienen. De sleutel is om jezelf en anderen te vergeven voor wandaden en niet overal een heisa over te maken. Misschien had die man die je afsneed op de snelweg haast omdat een dierbare ziek was…

“Gracieus leven is beseffen dat alles wat in je leven komt ten goede is.”

—Harold Klemp

In elke ervaring zit een les, vooral in de slechte. Ik vraag mezelf vaak af:  “Wat heeft het leven me te leren met deze ervaring? En vervolgens zeg ik tegen mezelf: “Op een dag zal ik om deze ervaring lachen.”

Wees je bewust van jezelf

Gracieuze mensen zijn zich bewust van zichzelf. Ze kennen (en leven) hun waarden en laten zich niet beheersen door hun emoties of reptielenbrein. Dat betekent niet dat je je emoties moet onderdrukken. Beheer ze. Dat betekent dat je ze identificeert, ademhaalt en doet wat liefde zou doen.

“Voel het gevoel en neem dan het stuur over.”

—Oprah Winfrey

Laat charisma zien

Vaak hebben gracieuze mensen charisma. Het is te zien aan de manier waarop ze authentiek zijn. Naast authentiek zijn charismatische mensen warm, aanwezig, inspirerend, sterk en vaak vitaal. Een oude vriendin van mij zit in een rolstoel en ze is toch sterk en vitaal! Iedereen heeft charisma.

Ga met purpose

Dit is meer dan recht op je doel aflopen. Gracieuze mensen kennen hun doel en Waarom, en ze handelen ernaar. Dat betekent dat elke actie in lijn is met hun Waarom. Een Waarom is een bijdrage die een impact heeft op de wereld. Iedereen heeft een unieke Waarom. Het is altijd positief en oneindig. Je kan je Waarom nooit bereiken zoals je een doel zou bereiken. Meer over het vinden van je Waarom vind je hier.

Ik kan je helpen je Waarom te ontdekken. Neem vandaag nog contact met me op om uit te vinden hoe.

Ik ben er zeker van dat er vele andere manieren zijn om gracieus te leven, zoals goed gemanierd zijn, nette kleren dragen of je goed kunnen uitdrukken. Maar wat is gracieus leven voor jou? Hoe kan je gracieuzer leven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op X, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over gracieus leven. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Gracefulness
-Lysa TerKeurst, Forgiving What You Can’t Forget
-Houston Kraft, Deep Kindness

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments