For English, click here.
Iedereen wil graag dat mensen meedoen tijdens hun training- of workshopsessies. Maar soms is het rumoerig. Deelnemers stellen veel vragen, kletsen, kijken op hun telefoon, staren naar buiten of gaan weg. Kortom, mensen haken af.
De trainer of facilitator is hier vaak de oorzaak van. Er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over hoe we met elkaar, tijdens de sessie, omgaan. Die afspraken gelden zowel voor de workshopleider, de trainer of de facilitator.
In deze blog vertel ik je hoe ik deelnemers uitnodig om zich volledig te te zetten voor een workshop of training en wat ikzelf het beste kan doen.
Ten eerste is het van belang om de context en het verloop van de sessie te bespreken. Dan weten de deelnemers wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten in een sessie.
Het waardencontract
Tijdens een training van Hugo Bakker, leerde ik vervolgens dat het belangrijk is om aan het begin van een sessie een contract te maken met de deelnemers. Hij noemt dit het “waardencontract”. Je maakt afspraken hoe je met elkaar en jezelf omgaat.
Afhankelijk van de doelgroep kun je belangrijke waarden of thema’s benoemen voor een sessie.
Voorbeelden zijn:
Meedoen: Je nodigt mensen uit om mee te doen en om er te zijn.
Veiligheid: Je spreekt af dat alles wat er tijdens de sessie besproken wordt, binnen de groep blijft en dat mensen niet iets gaan delen met anderen wat ze van andere deelnemers hebben gehoord.
Focus: Je vraagt mensen om zich te richten op de inhoud en het ervaren van de workshop.
Doelgericht: Je vertelt over het doel van de workshop vraagt eventueel aan de deelnemers wat zij uit de sessie willen halen.
Naast het maken van afspraken bereik je ook commitment en teambuilding door het maken van een waardencontract.
Hugo Bakker laat vervolgens de waarden zien die hij op een A4’tje heeft uitgeprint. Dan blijft het beter hangen bij de mensen die beter visueel dan auditief ingesteld zijn.
Jouw Waardencontract
Iedere facilitator of trainer kan bepalen hoe het waardencontract eruitziet. Met mijn (Haka) workshops heb ik drie waarden die ik naar voren breng:
Meedoen: Ik vraag mensen om te participeren en dat dat ze uit hun comfortzone stappen.
Respect: Omdat de Haka van de Maori is, vraag ik de deelnemers om de dans met respect te doen.
Plezier: Ik nodig de deelnemers uit om te lachen. Er mag gelachen worden!
Om het waardencontract bevestigen, vraag ik aan alle deelnemers om hun hand op te steken als ze zich daaraan willen houden.
Check-in
Het kan voorkomen dat er iets speelt binnen de groep waar jij als facilitator niets vanaf weet. Dit kan ervoor zorgen dat de training of workshop compleet misplaatst is en dat de deelnemers allemaal afhaken. Een waardencontract moet er dan anders uitzien dan die jij voor ogen had. Daarom is het belangrijk om altijd van tevoren een check-in te doen. Ik vraag dan of er iets is wat ik moet weten, of er iets is waar ik rekening mee moet houden en of er zaken zijn die ik niet moet doen. Normaalgesproken spreek ik dan met de organisator of klant maar je kunt ook waardevolle informatie krijgen van de deelnemers. Ik hoorde een tijdje terug dat de deelnemers een mindset workshop hadden voorafgaand aan mijn sessie. In mijn workshop heb bewust aandacht gegeven hoe mensen een groei mindset kunnen ervaren. Zo kun jij met je workshop goed inhaken met wat er speelt en je zorgt ervoor dat jouw workshop niet losstaat van het gehele programma.
Contractbreuk
En wat doe je als trainer/ facilitator wanneer de deelnemers zich niet aan het contract houden? Dan wordt het spannend.
De sleutel is om contact te blijven houden met de groep. Dus als mensen gaan praten of als er geroezemoes is, dan stop ik. Vaak houdt het praten meteen op. Ik vraag altijd of ik iets mis, of er misschien een vraag is of dat ik iets duidelijker moet uitleggen.
Het gaat erom dat je de deelnemers herinnert aan het waardencontract als ze zich er niet aan houden. Uiteraard complimenteer ik mensen ook als ze zich aan het waardencontract houden. Dan zeg ik bijvoorbeeld: “Fantastisch. Er wordt gelachen. Dat mag en dat hebben we afgesproken!”. Laatst was er een deelnemer die net iets te vaak iets ludieks schreeuwde tijdens de workshop. Ik lachte het weg samen met de deelnemers maar eigenlijk was het niet grappig omdat het niet respectvol was. Ik had alle deelnemers moeten herinneren aan het waardencontract.
Doodse stilte
Daarom deed ik tijdens een andere workshop iets nieuws en dat was heel spannend. Een aantal deelnemers staken hun hand niet op bij het bevestigen van het waardencontract. Ik vertelde ze wat ik zag en dat ik die keuze om niet mee te doen respecteerde. Vervolgens gaf ik die mensen de gelegenheid om de zaal te verlaten om iets anders te doen.
Het werd doodstil in de zaal…en niemand ging weg!
Ik ben van plan om dit vaker te doen bij workshops waar mensen niet bewust hebben gekozen om deel te nemen maar als ze ‘moeten’. Het liefst werk ik namelijk met mensen die mee willen doen en die zich volledig willen inzetten.
Het gouden contract
Ik heb deze term voor het eerst in 2010 gehoord tijdens een seminar. Harold Klemp vertelt dat iedere ontmoeting en gebeurtenis, zonder uitzonderingen, een reden heeft om jou vooruit te helpen. Alles wat er in jouw leven gebeurt maakt onderdeel uit van dit gouden contract.
Dit betekent dat je altijd bewust moet zijn (wakker moet zijn) van wie je bent en hoe jij denkt. Gebeurtenissen beïnvloeden hoe jij denkt en hoe je je gedraagt. Als het tegenzit, als je gestrest bent of als een groep helemaal niet meedoet tijdens een sessie dan kan dat een effect hebben op jou. Je raakt gefrustreerd, je schrikt (bevriest en vlucht) of je kunt boos worden. Je raakt in een statische mindset. Het is aan jou om jezelf dan af te vragen of jij dit werkelijk bent en of het echt wel zo is dat jouw tegenslagen de schuld zijn van anderen.
Je kunt je afvragen wat je van de situatie te leren hebt. Neem je tijd, adem, glimlach en wees dankbaar. Wat helpt om van die statische mindset af te komen is om contact te maken met jouw waarden, met jouw missie, visie en Waarom. Dat geeft mij energie, zelfvertrouwen en liefde.
Liefde
Uiteindelijk gaat het om liefde. Iedere situatie probeert je dichter bij liefde te brengen want wij zijn allemaal liefde. Dit klinkt misschien zweverig en is lastig als je ernstig ziek bent maar vraag jezelf eens het volgende af:
–Hoe brengt deze situatie me dichter bij liefde?
-Wat zou liefde in deze situatie doen?
Die vragen kunnen je herinneren aan het gouden contract. We zijn hier om te leren, te groeien, anderen te helpen en ons ware potentieel te leven.
Door jezelf en anderen te herinneren aan het waardencontract laat jezelf ook herinneren aan jouw gouden contract en wat jij kunt doen om uit een statische mindset te komen.
Jouw Waarom
In jouw ware potentieel zit jouw Waarom verscholen. Jouw Waarom is jouw bijdrage en de impact die het heeft op de wereld. Een Waarom statement is actiegericht, positief en oneindig.
Wil jij jouw Waarom ontdekken dat jou kan doen verbinden aan jouw gouden contract? Ik kan je helpen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende intake.
Welke waarden staan in jouw waardencontract? Wat is jouw gouden contract en hoe verbind je jezelf daaraan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het gouden contract. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bronnen:
–Hugo Bakker, de 101werkvormen formule
–Harold Klemp, The Golden Contract