Generalist of specialist?

specialist of generalist blog Zilvold Coaching & Training
9 min read

For English, click here.

Ik ontmoette laatst een man in de metro. Hij was een presentatie aan het voorbereiden. Dat zag ik omdat hij op zijn papieren keek en daarna stilletjes naar buiten keek en praatte. Ik vroeg hoe de voorbereiding ging. Hij vertelde me dat hij op de universiteit een gastcollege ging geven over het vakgebied waarin hij gepromoveerd was. Dat moest wel goed gaan.

Hij was nu interim-directeur van een overheidsinstelling en had de mogelijkheid om deze functie voor onbepaalde tijd te krijgen. De vraag was of hij directeur of generalist moest blijven of terug moest gaan naar de rol van specialist in het vakgebied waar hij veel van af wist en ook passie voor had.

Zelf heb ik deze mogelijkheid ook gekregen toen ik bij een ingenieursbureau werkte. Ik was geohydroloog en kreeg de kans om hoofd te worden van een laboratorium.

Deze blog gaat over de vraag of je beter een specialist moet blijven of juist een management rol moet accepteren en een generalist moet worden als je deze kans krijgt.

Moet ik een generalist worden of blijf ik een specialist?

Het is natuurlijk een eer dat anderen jouw leiderschapsvaardigheden erkennen en je vragen voor een management rol. De kans is groot dat je een sprong maakt in salaris en misschien krijg je ook aandelen of opties van het bedrijf.

Om een betere keuze te maken tussen de functie van een manager (een generalist) en de rol van een specialist heb ik de volgende vragen voor je:

Hou je van vergaderingen?

Toen ik net hoofd werd van het laboratorium, kwamen er opeens heel veel vergaderverzoeken van bijvoorbeeld de directie, het team van softwareontwikkeling en andere afdelingshoofden. Ik krijg veel energie om met mensen te zijn en met ze te praten. Heb jij dat ook? Of wil je liever je onderzoek doen, modellen draaien en rapporten schrijven? Sommige vergaderingen gaan over het vakgebied en waar je veel van afweet. Anderen gaan over thema’s waar je weinig van over weet en die kunnen ook heel lang duren. Hier heb een paar tips voor een effectieve vergadering en hier is een artikel over hoe je professionals enthousiast te maken voor een thema tijdens een vergadering.

Kun jij feedback geven?

Als manager, ga je leidinggeven aan mensen die een bepaalde taak moeten uitvoeren. Wat ga je zeggen als ze dat niet (goed genoeg) doen? Hoe kun je deze mensen zover krijgen om te doen wat ze moeten doen? Dan zul je ze feedback moeten geven. Heel veel mensen vinden het vervelend om feedback te geven en we vinden het nog vervelender om feedback te krijgen. Laatst vroeg ik aan iemand of ik haar feedback mocht geven. “Nee!” was haar antwoord. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je feedback kunt geven.

Wat zijn jouw talenten?

Het is natuurlijk fijn en een eer om gevraagd te worden om een groep te leiden maar de vraag is of jij daarvoor talent en passie voor hebt. Dit is anders dan een vaardigheid of een competentie. Die kun je jezelf aanleren. Zoek naar je drijfveren, je kernkwaliteiten. In dit artikel vertel ik je hoe je die kunt ontdekken (tip: doe het assessment!). De volgende stap is om na te gaan of jouw talenten passen in een rol van een specialist of beter in een rol van een manager. Ontwikkel die talenten door bijvoorbeeld opleidingen te volgen (tip: vraag hiervoor tijdens de onderhandeling voor je nieuwe functie).

Hoe gaat deze nieuwe baan je werk-/privébalans beïnvloeden?

Als hoofd van een afdeling had ik veel vrijheid om mijn tijd in te delen. Dat was fijn omdat ik jonge kinderen had en mijn vrouw had ook een baan die veel van haar vroeg. Het betekende wel dat ik in het weekend mijn team moest ondersteunen met hun werk in het laboratorium zodat deadlines gehaald konden worden. Ook moest ik nog rapporten afmaken terwijl ik op een dag eigenlijk voor de kinderen thuis was. Dat kan stress en frictie thuis opleveren. Onderzoek of je ook die vrijheid hebt en hoe je ervoor zorgt dat er voldoende balans blijft voor het leven thuis als je manager wordt. Ik heb in dit artikel en deze blog 12 tips voor je om te zorgen voor een goed balans tussen werk en privé.

Kun je conflicten aan?

Zoals ik al eerder schreef, zul je als manager met veel mensen te maken krijgen. Sommige mensen zijn zoals jij en communiceren zoals jij maar andere mensen niet. Zij zijn een stuk directer, of juist gereserveerder, overenthousiast of eerder dominant. Het is dan handig om hun communicatiestijl te achterhalen zodat je effectiever met elkaar kunt communiceren. Het kan je ook helpen om conflicten productiever te maken.

Vind je conflicten vreselijk? Dan zul je moeten overwegen om geen manager te worden, want ik garandeer je dat je te maken zult krijgen met conflicten.

Gaat het je helpen om succesvol te zijn?

Ik ben succesvol als ik mijn talenten kan en mag gebruiken, als ik enthousiast mag zijn, als ik kan faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en daardoor gelukkiger en meer liefde in het leven ervaren.

Wanneer ben jij succesvol? Het gaat erom of jij in jouw nieuwe functie jouw Waarom mag leven. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Jouw unieke Waarom is altijd positief, generatief en actiegericht. Als ik mijn Waarom leef ben ik gelukkiger, zelfverzekerder, energieker en ervaar ik meer liefde voor het leven.

Ontdek jouw Waarom en check of jouw carrièrekans in lijn is met jouw Waarom. Neem contact op met ons voor een kennismaking of lees hier hoe een Waaromsessie eruitziet.

Wat ga je doen als je het helemaal verkeerd hebt?

De functie past binnen jouw Waarom, je hebt talent en de drijfveren. Je kunt ook nog eens goed omgaan met conflicten en feedback geven is geen probleem voor jou.

En toch valt de baan tegen omdat er taken bijkomen die je helemaal niet bevallen (weekstaten aftekenen, winstplannen maken, mensen ontslaan, sollicitaties afnemen, audits doen, de echt moeilijke klanten te woord staan,…). Allemaal taken die je helemaal geen energie geven maar je uitputten. Taken die je doen verlangen naar je baan als specialist.

Ik moedig je aan om na te gaan wat te doen als je keuze om manager verkeerd was. Hier zijn een aantal tips die mij in het begin hebben geholpen om mijn keuze te bevestigen en die jou kunnen helpen als je een verkeerde keuze hebt gemaakt:

Zoek een mentor om mee te sparren. Dat kan een hoofd zijn van een andere afdeling maar liefst een van buiten de organisatie.

-Zorg ervoor dat je in de eerste periode goed begeleid wordt en overleg regelmatig met je (nieuwe) baas

Werk met een coach. Hij/zij kan je helpen met je ontwikkeling.

Zoek een intervisie groep: deel ervaringen en uitdagingen met een groep van nieuwe managers zoals jij.

Vraag om feedback

Hou het grotere doel voor ogen: Zelfs als de baan past binnen je Waarom, zijn er momenten dat je echt hard moet werken en taken moet uitvoeren die niet leuk zijn en waar je geen energie van krijgt. Ga dan na in hoeverre deze vervelende klussen toch bijdragen om een positieve impact te hebben op de wereld. Voor het geval dat deze energie slurpende taken structureel zijn, ga dan naar mijn laatste tip:

Wees eerlijk naar jezelf en anderen. Is het de nieuwe stress en werkongeluk, het salaris en de mooie functie waard? Geef toe als de baan je niet bevalt. Jouw gezondheid en je omgeving zullen er profijt van hebben.

Wat is jouw eerste stap om een beslissing te nemen om een generalist te worden of een specialist te blijven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de keuze tussen generalist of een specialis. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments