3 ingrediënten van geluk

Zilvold Coaching & Training Blog Happiness
8 min read

For English, click here.

Ik ben een boek aan het lezen over geluk. Het heet “The Blue Zones of Happiness”. Het thema geluk komt vaker voor in mijn blogs maar in het begin van het boek van Dan Buettner kwam ik tot een belangrijk inzicht. Een inzicht waarvan ik overtuigd ben dat het jou ook kan helpen in jouw zoektocht naar geluk of vrede in het leven. Dat kan zowel voor thuis zijn als op kantoor.

In het artikel “Wat is jouw Ikigai?”, beschrijf ik de blue zones van Dan Buettner en de kenmerken die je helpen je jouw eigen Ikigai te leven.

Het nieuwe boek gaat het over het beleven van meer geluk of vreugde en hoe je dit kunt verheffen.

Dan Buettner heeft drie ingrediënten geïdentificeerd die kenmerkend zijn voor mensen uit de blue zones en die leiden tot meer geluk en vreugde. Hij noemt ze de “three P’s” of happiness: pleasure, purpose & pride. Ik vertaal deze 3 ingrediënten naar plezier, purpose en trots.

1. Plezier

Plezier gaat over het genieten van het leven. Voor mij betekent het ook om pret te hebben van de dingen die ik doe. Het zijn die momenten die een positief effect op mij hebben. Gisteren ontmoette ik een oude vriend uit Canada. Ik heb veel gelachen, geglimlacht en ervaarde vreugde om hem te zien en over zijn avonturen te horen.

Hier zijn een aantal tips om meer plezier te hebben en meer vreugde te ervaren:

Eet samen op het werk: Ga niet alleen achter je computer zitten om je boterhammen op te eten. Ga met collega’s samen lunchen en praat over je familie, wat (voor iets uitdagends) je in het weekend hebt meegemaakt, voetbalwedstrijden en vertel de laatste moppen.

Zet concurrentie om in samenwerking: Bekijk hoe je meer kunt samenwerken met je concurrentie. Dit zorgt voor meer werkplezier omdat je geen rekening hoeft te houden met anderen en in hoeverre zij onder jouw prijzen gaat zitten.

Eet voldoende groenten en fruit: Het zal niet alleen goed zijn voor je gezondheid maar het zorgt ook voor meer geluk.

->Leestip: 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren

2. Purpose

Je ervaart volgens Dan Buettner meer vreugde als jij jouw waarden en passies leeft in dienst van een groter levensdoel (dat is mijn vertaling van purpose). Aristoteles geloofde dat ware vreugde alleen kwam van een leven met betekenis en te doen wat waard is om te doen.

Kijk maar eens naar de natuur en naar de bijen. Zij verzamelen nectar om honing te maken. Ze vragen zich in de ochtend niet af, “Wat moet ik vandaag doen?”.

Ik ben ervan overtuigd dat de purpose voor alle levende wezens universeel is en dat het is om het leven te dienen.

“Wat is het geheim van dienstbaarheid? In een woord, liefde.”
-Harold Klemp

Als ik mijn werk met passie doe en mijn waarden kan leven dan ervaar ik meer dan voldoening. Ik ervaar liefde. Mensen komen wel eens op mij af na een workshop om me te bedanken. Het enige wat ik dan kan zeggen is “Met liefde”.

->Leestip: 4 manieren om jouw waarden in het leven te ontdekken

Jouw levensdoel is anders dan jouw missie, visie of jouw Waarom. Er is slechts een levensdoel en een Waarom voor jou of jouw organisatie. Je kunt meerdere missies of visies hebben. Die zijn context gebonden. Een missie bevat acties die jij gaat ondernemen om je visie te leven. Zo heb ik een andere missie voor mijn bedrijf dan voor mijn familie of het spirituele pad dat ik volg. Meer hierover vind je in het artikel over het verschil tussen purpose, missie, visie en jouw Waarom.

Wat je kunt doen om meer geluk te ervaren is het volgende:

Focus op vertrouwen: Vertrouwen in elkaar heeft grote invloed op geluk. Zoek een plek om te wonen of een baan waar betrouwbare mensen zijn. Betrouwbare mensen trekken weer betrouwbare mensen aan. Hou dit in je achterhoofd als jij je netwerk uitbreidt. Maar begin om zelf betrouwbaar te zijn en toe doen wat je belooft, op tijd te komen en integer te zijn.

3. Trots

Bij trots gaat het erom in hoeverre je voldoening ervaart of tevreden je bent over hetgeen je hebt bereikt in het leven en waar je nu staat. Wetenschappers meten dit door te mensen te vragen hoe tevreden ze zijn met hun leven. Dit waarderen ze op een schaal van nul tot 10. Het is een belangrijke meting omdat dit alles in het leven omvat zoals, relaties, werk, wonen of gezondheid.

Omdat we (lees: ikzelf) te druk zijn in het leven, met ons werk, onze familie, onze hobby’s of onze verbouwingen, zijn we niet bewust van belangrijke prestaties die ons voldoening geven.

Wat je dan kunt doen is om een baan te kiezen op basis van jouw interesses. Je kunt ook automatisch gaan sparen of beleggen voor een extra pensioen. Dat zorgt voor meer financiële rust zodat je meer vreugde kunt ervaren.

Ook helpt het om dagelijks boodschappen te doen. Laat het niet bezorgen door een flitskoerier. Door naar de supermarkt te lopen of te fietsen ontmoet je andere mensen, je beweegt en je haalt verse groenten en fruit in huis. Leg die verse groenten thuis op een plek waar je het meteen ziet en kunt pakken als je trek hebt. Zo realiseer je ook een betere plek voor jouw gezondheid. Op sommige kantoren wordt er regelmatig vers fruit gebracht voor werknemers.

Mensen die op de gelukkigste plekken op aarde wonen hebben alle drie de ingrediënten van geluk in hun leven. Ze combineren plezier, purpose en trots om veerkrachtig te zijn en welzijn te ervaren.

Ontdek jouw Waarom

Plezier, purpose en trots helpen je om een gelukkig leven te hebben. Het gaat om iets buiten jezelf te vinden en je daarop te richten. Jouw Waarom kan je daarbij helpen. Omdat het uniek en positief is, draagt het bij aan meer geluk en vreugde in het leven. Jouw Waarom kun je niet bereiken zoals je een doel bereikt. Het is generatief en oneindig. Het is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld.

Ontdek jouw Waarom zodat jij weet hoe jij meer duurzame voldoening kunt ervaren en wat je kunt doen om je levensdoel te leven samen met plezier en trots. Wij kunnen je helpen! Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wat doe jij om meer geluk te ervaren in het leven? Welke van de drie ingrediënten spreekt jou het meeste aan en waaraan moet jij nog het meeste werken? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen! Ik vertel je dan waaraan ik nog het meeste moet werken.

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over geluk.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
The Blue Zones of Happiness, Dan Buettner

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments