Hoe je jouw droombaan vindt

6 min read

For English, click here.

Afgelopen weekend was ik op bezoek bij een goede vriendin. Op een gegeven moment zei ze: “Ik hoop dat ik voor mijn dood toch iets ga doen wat ik echt leuk vind”. Dat raakte me diep. Ik werd er zelfs verdrietig van. Niet alleen om dit een dierbare vriendin is. Ongetwijfeld zijn er veel mensen met dezelfde hoop op een droombaan en doen ze hun huidige werk alleen maar voor het geld.

Uit het onderzoek naar de brede welvaart in Nederland (Sustainable Development Goal) is naast welvaart onderzoek gedaan naar het welzijn en welbevinden van de Nederlander. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 80% van de werknemers tevreden is met het werk dat ze doen (SD8.2). Dat is goed nieuws. Maar bijna 1,9 miljoen van de werknemers was niet tevreden met hun werk in 2020.

Uit een artikel in loopbaanvisie blijkt dat 76% van de respondenten van een enquête in 2022 graag een volgende stap in hun carrière willen nemen. Barrières die zij ondervinden zijn bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen of de vraag of een stap wel zinvol is.

Dit artikel bevat tips en tools om je te helpen met het vinden van leuk werk of zelfs jouw droombaan voordat je doodgaat.

Geef jezelf de tijd om een droombaan te vinden

Jouw droombaan hoef je niet morgen vinden. Als jij je nu al te snel committeert aan nieuwe droombaan dan is er een kans dat je er voor langere tijd aan vast zit en dat je andere kansen niet ziet of kunt nemen. Geniet van het proces om jouw droombaan te vinden en doe je best. Het blijkt dat succesvolle mensen altijd hun best doen.

Vind jouw talenten

Veel mensen weten niet wat ze kunnen doen in hun droombaan en waarom. Als het alleen maar is om geld verdienen of om rijk te worden dan bestaat de kans dat het de baan en het leven saai worden. Als jij een droombaan vindt waar jij jouw eigen talenten, kernkwaliteiten en sterke punten kunt inzetten, zul je meer voldoening en plezier ervaren. Weet je niet wat jouw kernkwaliteiten of talenten zijn? Doe dan het GRATIS assessment over kernkwaliteiten of lees dit artikel om jouw sterke punten te ontdekken.

Vind de juiste droombaan voor dit moment en de toekomst

De banenmarkt en randvoorwaarden veranderen met de tijd. Een vriend van mij werkt in de IT. In de jaren negentig had hij veel moeite om een baan te vinden. Toen steeg de vraag naar programmeurs. Hij kon later een goede baan vinden met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Kijk naar trends in de arbeidsmarkt om na te gaan in welke sector de banen liggen die passen bij jouw talenten, kwaliteiten en sterke punten.

-Een overzicht van banen die kansrijk voor de toekomst zijn vind je hier: https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie

-Of hier voor de regio in Nederland waar jij woont (dan hoef je niet ver te reizen naar je droombaan): https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/kansen-arbeidsmarkt/regionale-kansrijke-beroepen

-Een goede site met hulp om uit te zoeken welke baan het beste bij jouw talenten of vaardigheden past, vind je hier: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiYjk4NDM3NmItNGRiZS00OWQ5LWEzNzgtNTMwYzAzNTBkOGIwIiwidCI6IjY0ODRkNGI2LWI0MTMtNGE1NS1hN2FlLWI4ODBmMjYwODY4MSIsImMiOjh9

Omgaan met onzekerheid

Misschien heb je (nog steeds) vele onzekerheden die je tegenhouden om een nieuwe droombaan te vinden. Al jouw ervaringen uit het verleden kunnen je adviseren over de risico’s die er zijn om van baan te veranderen (Heeft het wel zin? Gaat het me wel lukken? Ga ik er financieel op achteruit?). Mindset speelt een hele belangrijke rol bij veranderingen en moed kan je verder helpen.

Volg je hart

Als je je hart volgt is het gemakkelijker om die droombaan te vinden. Dat betekent niet alleen dat je een nieuwe baan wel of niet moet aannemen omdat het goed voelt. Wees er zeker van dat wat je in je vorige baan hebt gestart of beloofd goed is afgerond. Wees er dan ook van bewust dat je daar alle (levens)lessen hebt geleerd. Neem tijd voor reflectie of doe deze oefening om erachter te komen waar je goed in bent of wat je moet doen.

Kom in actie

Je hoeft niet morgen je droombaan te vinden. Wat je wel kunt doen is om vandaag al in actie te komen met een kleine stap door een van de bovenstaande tips verder voor jezelf te onderzoeken. Jouw aandacht, enthousiasme, ontwikkeling en liefde brengen jouw baan tot leven. Blijf bij een baan (ook in moeilijke tijden) totdat het je alles heeft geleerd wat het je kan leren.

Doe een Waarom sessie

Jouw Waarom, WHY of Waartoe is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Een Waarom statement kan je helpen om jouw droombaan te vinden omdat je meteen inziet en voelt of een bepaalde baan en werkzaamheden passen met jouw Waarom. Jouw Waarom is iets anders dan jouw purpose, visie en missie.

Wij kunnen je helpen als partner om jouw WHY, jouw Waarom of Waartoe te ontdekken. Lees dit artikel over hoe jij jouw Waarom kunt vinden, of dit artikel hoe een Waarom sessie eruitziet of dit artikel met 16 redenen waarom je jouw Waarom NIET zou moeten vinden. Je kunt beter meteen contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking door op onderstaande link te drukken:

Wat is jouw droombaan? Hoe vind je die of hoe heb je die gevonden? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze blog over het vinden van je droombaan. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:

https://longreads.cbs.nl/monitor-brede-welvaart-en-sdgs-2021/overkoepelend-beeld-monitor-brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals-2021/

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/82807NED?q=beroepsbevolking%202020

https://www.loopbaan-visie.nl/nl/lv-actueel/76-van-de-nederlanders-wil-in-2022-een-carrieremove-maken

Harold Klemp, Youth Ask a Modern Prophet about Life, Love and God

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments