For English, click here.
Ik zie (en hoor) het vaak: organisaties en mensen die moeite hebben met doorpakken. Er zijn mooie plannen, strategieën en doelen. Maar er gebeurt niets, of te weinig.
Ergens zit er toch nog weerstand om stappen te zetten en door te gaan. Die weerstand kan van binnen de organisatie komen omdat mensen niet willen meewerken of omdat er (toch te) weinig budget is. Maar er kunnen ook externe factoren zijn die het moeilijk maken om door te pakken. Ik denk aan (geo)politieke invloeden, een nieuwe concurrent, een gezondheidsreden of een negatief beeld in de media.
In dit artikel geef ik jou en jouw organisatie een paar handvaten om door te pakken als het moeilijk wordt of als er een ‘drive’ mist.
Ga terug naar het plan
Vaak is er al een plan of een pad om bepaalde doelen te behalen. De vraag is of dit plan actueel is en in lijn is met het Waarom van de organisatie of het individu.
Is het duidelijk wat jullie willen bereiken op verschillende gebied zoals personeel, financiën, duurzaamheid of bijdragen aan de gemeenschap? Op persoonlijk vlak zou je kunnen kijken naar de gebieden carrière of familie.
Maak je doelen dan tijdsgebonden en bepaal waarmee je gaat starten, waarmee je doorgaat en waar je mee gaat stoppen. Je neemt dan verantwoordelijkheid voor je werk. Lees meer hierover in mijn blog Succesvolle doelen stellen in lijn met je Waarom.
Maak “sprints”
Het gaat erom om in actie te komen en in beweging te blijven. Vaak bevriezen we, vluchten we of vechten we tegen uitdagingen, moeilijkheden of grote doelen.
Wat helpt is om de doelen kleiner te maken en “sprints” te doen. Dit maakt onderdeel uit van de ‘scrum’ manier van werken. Je definieert kleinere doelen en resultaten en bereikt deze in twee weken. Hierdoor ontstaat er duidelijkheid en overzicht om uiteindelijk de grote doelen te bereiken.
Ga naar een groei mindset
Als jij of jouw team in een gefixeerde mindset zit waarbij het onmogelijk lijkt om de uitdaging aan te gaan, dan kun je je mindset veranderen naar een groei mindset. Het is dan van belang om even stil te staan en bewust te worden van je huidige mindset. Is deze gefixeerd door bevriezing, vluchten of vechten? Of is het te gezellig, te comfortabel waar je nu bent? Is er angst? Focus je dan op je doel, jouw eindresultaat of jouw Waarom. De sleutel is om te helpen of te geven. Ondersteun anderen met hun uitdagingen, geef ze wat meer aandacht en luister. Zo komen jij en je team verder. Meer over hoe je je mindset verheft, lees je hier.
Geef aandacht aan de stam
Ik werkte eens met een team dat door een hele moeilijk periode ging. Ondanks dat er met hart (en hard) voor de zaak werd gewerkt, was er een negatieve sfeer in de organisatie (en daarbuiten). Er werd verlies gedraaid en nu moest er ook gereorganiseerd worden! Er heerste paniek en eigenlijk wilde niemand deelnemen aan de training maar liever naar kantoor gaan om brandjes te blussen.
Toch besloten ze om hun training af te maken (waarvoor lof!). Ik vertelde ze over een Maori gezegde die ik kort daarvoor tegenkwam in het boek “Aroha” van Dr. Hinemoa Elder.
Ahakoa whati te manga, e takoto ana anō te kōhiwi
De vrije vertaling hiervan is: “ook al is de tak afgebroken, de stam blijft”.
Tegenslagen of ongeluk zal een individu of organisatie niet ondermijnen als de fundering sterk is. Om door te pakken is het dus van belang om een sterke basis te hebben. Niet alleen van mensen maar ook van mensen die weten waarom ze hun werk doen, wat hun bijdrage is en welk effect dat heeft op de wereld. Dit is het Waarom, de WHY van een organisatie. Wat ook helpt is om terug te gaan naar het plan, de missie, de visie of de purpose
->Leestip: Het verschil tussen, purpose, missie en visie
Als mensen weer contact maken met Waarom ze dingen doen die ze moeten doen, versterken ze de stam en de fundering. Ik ben ervan overtuigd dat het dan makkelijker is om door te pakken. Het team stond nog steeds voor een moeilijke klus maar er was na afloop van de training was er meer optimisme, duidelijkheidm drive om de uitdagingen aan te gaan en door te pakken.
Ontdek jouw Waarom (of die van jouw organisatie)!
Wil jij of jouw team ook jullie Waarom ontdekken? Ik kan jullie daarbij helpen. Ik faciliteer individuele en team sessies waar jullie jullie eigen Waarom of Waartoe ontdekken. Die is altijd positief, actiegericht en generiek (een Waarom is nooit een einddoel). Je Waarom geeft richting, het kan je helpen keuzes te maken en het geeft energie. Geïnteresseerd? Neem vandaag nog contact op voor een kennismakingsgesprek.
Hoe pak jij of hoe pakken jullie door bij tegenslagen, uitdagingen of (te) grote doelen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over doorpakken. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron:
-Hoofdillustratie: Martine, https://minofmeer.blog/
-Dr. Hinemoa Elder, Aroha: Maori wisdom for a contented life lived in harmony with our planet