Ervaar dankbaarheid intenser

Zilvold Coaching & Training Blog Dankbaarheid
8 min read

For English, click here.

In augustus van dit jaar zijn mijn vrouw, Angelika, en ik 15 jaar getrouwd. Om mijn dankbaarheid voor ons huwelijk te bekrachtigen wilde ik iets anders doen dan haar een bos rozen te geven en uit eten te gaan. Ik was geïnspireerd door Darren Hardy. In zijn boek, “Het samengestelde effect” schrijft hij hoe hij een dankbaarheidsboekje had gemaakt en dat aan zijn vrouw had gegeven op hun huwelijksdag.

Meer dan twee maanden lang heb ik iedere dag in een klein boekje opgeschreven waarvoor ik mijn vrouw dankbaar ben. Het is een prachtige oefening om meer bewust te zijn van alle mooie dingen van je relatie. Dankbaarheid versterkt het welzijn van de mens.

Ik ben mijn vrouw nog steeds heel dankbaar maar het is moeilijker om dat positieve gevoel meteen waar te nemen. Ik zou weer een pen en papier moeten pakken om op te schrijven waar ik haar dankbaar ben (dankjewel voor de thee die je eerder deze ochtend voor me hebt gemaakt schat).

Een te bekende ervaring

Het vergt mij moeite en discipline om op te noemen waar ik dankbaar voor ben om dat positieve gevoel te ervaren. Soms voel ik me maar even beter als ik heb opgeschreven waarvoor ik dankbaar ben omdat ik het te vaak heb gedaan en het te bekend, te gewoon is geworden.

Een indrukwekkend artikel van Ozan Varol noemt een psychologische studie van Koo et al. Uit de studie van 2008 blijkt dat ik niet de enige ben die geen goed gevoel of een tijdelijk gevoel van geluk ervaar als ik mijn dankbaarheid uit.

Dat betekent niet dat we minder dankbaar moeten zijn. Er is een andere manier om  het positieve gevoel, het welzijn van dankbaarheid te ervaren.

In plaats van te reflecteren over een positieve gebeurtenis en waarvoor je dankbaar bent (“Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om bij mijn eerste werkgever te hebben gewerkt”), reflecteer (of laat je verwonderen) over de afwezigheid van een positieve gebeurtenis (“Wat als ik nooit in Wageningen had gestudeerd?”). Stel je  een wereld voor waar deze positieve gebeurtenis niet voorkomt.

Uit de studie kwam naar voren dat mensen die zichzelf vergeleken met zichzelf in een andere wereld waar ze het minder goed hadden dan nu, zich beter en positiever voelde in hun huidige situatie.

Ik heb deze oefening voor mijzelf geprobeerd en in plaats van te zeggen dat ik dankbaar ben voor mijn vrouw, stel ik mij een wereld voor waarin ik haar nooit had ontmoet. Als ik niet in Wageningen was gaan studeren (1991), had ik nooit Reinoud ontmoet die mij geïntroduceerd had bij mijn eerste werkgever waarvoor ik vele mooie projecten heb gedaan in het binnen- en buitenland. Als ik niet naar Duitsland was verhuisd (2011), dan was ik nooit voor mijzelf begonnen en had ik nooit Marius (2015) ontmoet en hadden we nooit “Help, wat moet ik kiezen?” opgericht.

Ik kan me een wereld voorstellen die veel slechter is als ik mijn vrouw niet had ontmoet (de avonturen op onze reizen naar Afrika, Marokko, Japan of Sri Lanka, onze jongens, ons geluk en onze liefde die er dan niet waren geweest.)

Deze oefening helpt mij om een intenser & dieper gevoel van welzijn, geluk, positiviteit en dankbaarheid te ervaren. Het is ook duurzamer dan alleen maar op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben.

De complete oefening voor (intense) dankbaarheid

Doe deze oefening helemaal om dankbaarheid nog intenser te beleven. Stel je een wereld voor waar een bepaalde positieve gebeurtenis niet heeft plaatsgevonden.

Heb je moeite om een sterke positieve gebeurtenis te identificeren? Beschrijf een gebeurtenis waarvoor je dankbaar bent in een van onderstaande categorieën: opleiding, gezondheid, veiligheid, eigendommen, vakanties/weekenden, vriendelijkheid/ondersteuning van anderen, prestaties. Vervolgens, beschrijf dan hoe vanzelfsprekend het was dat deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden en hoe makkelijk het was.

Beschrijf dan hoe deze gebeurtenis(sen) nooit hebben plaats kunnen vinden of dat het geen onderdeel uitmaakte van jouw leven en hoe verassend het is dat dit niet heeft plaatsgevonden.

Schrijf voor zowel de aanwezigheid en de afwezigheid van een bepaalde positieve gebeurtenis een halve pagina en neem zoveel tijd als je nodig hebt.

Geef vervolgens een waarde van 1 to 7 aan voor de volgende 13 getroffen emotionele staten ( 1 = helemaal niet, 7 uiterst):

ellendig, blij, erkentelijk, boos, dankbaar, gelukkig, verdrietig, hoopvol, waarderend, eenzaam, depressief, veilig, optimistisch.

Doe dat voor zowel de afwezigheid als de aanwezigheid van een bepaalde gebeurtenis. Tel vervolgens de waarden van de emotionele staten voor iedere afzonderlijke gebeurtenis op en deel dat getal door 13.

Dat kans is groot dat het getal voor een afwezigheid van een bepaalde gebeurtenis hoger is dan als de gebeurtenis aanwezig is. In de situatie waarin ik mijn vrouw niet had ontmoet is de gemiddelde emotionele waarde 5,15 en in het geval dat ik haar wel had ontmoet 4,38.

Dit bevestigt weliswaar mijn positieve welzijn op dit huidige moment maar wat belangrijker is dat ik daadwerkelijk een diepere (emotionele) waardering en dankbaarheid voel voor mijn huidige situatie die ook nog sneller op te roepen is.

BONUS: Een andere manier om meer tevreden en dankbaar te zijn

Uit de studie blijkt verder dat deelnemers meer tevreden zijn over hun romantische relatie als ze vertellen hoe het mogelijk zou zijn geweest dat ze elkaar niet hadden ontmoet dan dat ze vertellen hoe ze elkaar hebben ontmoet.

Als mensen je vragen hoe jij en je geliefde elkaar hebben ontmoet, vertel dan eerder hoe jullie elkaar mogelijk niet hadden ontmoet (en wat er dan niet gebeurd zou zijn in jullie leven).

Dit kun je ook doen als mensen je vragen hoe je bij je eerste werkgever terecht bent gekomen, hoe je je huidige huis hebt gevonden, hoe een bepaald project tot stand is gekomen of hoe je gekozen hebt voor een bepaalde studie. Vertel dan hoe het mogelijk zou zijn als dit niet was gebeurd en wat de effecten daarvan zouden zijn.

Je zult ervaren dat jij dan meer tevreden, meer zelfverzekerd bent over je leven en je keuzes. De kans ik ook groot dat het verhaal beter aankomt bij je gesprekspartner omdat er emotie en gevoelens in je verhaal zitten. We zijn als mens veel gevoeliger voor verhalen dan feiten en data.

Sta jij voor een belangrijke keuze of een kruispunt in je leven?

Wij kunnen je helpen. Door jouw keuzes te toetsen aan jouw Waarom, jouw waartoe of waarheen kun je betere keuzes maken. Keuzes die in lijn zijn met jouw waarden, jouw talenten en in lijn zijn met de dingen waarin jij gelooft.

Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Voor meer informatie over hoe je jouw Waarom kunt vinden, lees dan dit artikel. Wil je weten hoe een WHY sessie eruit ziet, klik dan hier.

Neem vandaag nog contact op met ons voor een kennismaking of bezoek www.helpwatmoetikkiezen.nl voor een gratis starterskit.

Hoe zou jouw leven eruit zien als een bepaalde positieve gebeurtenis niet had plaatsgevonden? In hoeverre voel jij je dan beter over de situatie waarin je je nu bevindt? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:

Ozan Varol, Don’t count your blessings. Do this instead

-Koo M et al., It’s a Wonderful Life: Mentally Subtracting Positive Events Improves People’s Affective States, Contrary to Their Affective Forecasts. J Pers Soc Psychol. 2008 Nov; 95(5): 1217–1224

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments