Maak jouw conflicten productief!

Zilvold Coaching & Training productieve conflicten
7 min read

For English, click here.

Laat me je iets vertellen: Ik hou niet van conflicten. Ik heb ze nooit gemogen. Ik ben opgegroeid in een harmonieuze omgeving en de weinige conflicten die ik me herinner waren er met vrienden op school of met mijn ouders. Naarmate ik ouder werd waren er meer conflicten in mijn persoonlijke en professionele relaties. Ik voelde mij er vaak slecht over en ik wilde vaak dat ze zo snel mogelijk zouden verdwijnen. Mijn manier om met conflicten om te gaan was om ze te negeren, me te concentreren op de positieve kant van de situatie of toe te geven aan de anderen.

Ik hou nog steeds niet van conflicten maar ik leer ze anders te benaderen. Dit artikel gaat over conflicten en hoe je er productiever en effectiever mee om kunt gaan.

Een conflict is een meningsverschil tussen mij en iemand anders of een groep mensen. Voor mij zijn er vaak sterke emoties betrokken bij conflicten. Soms voel ik me slecht, ben ik bang afgewezen te worden, wil ik weglopen (me verstoppen), mijn hart begint sneller te kloppen of ik krijg hoofdpijn. Het vreet energie.

We hebben allemaal te maken met conflicten, thuis of op het werk. Conflicten zijn onvermijdelijk, maar ze kunnen productief zijn.

Hoewel conflicten iets zijn dat je wilt vermijden en moeilijk kunt vinden, het kan je helpen problemen op te lossen. Het is belangrijk dat iedereen het gevoel heeft dat hij of zij wordt gehoord en dat conflicten op een gezonde manier worden opgelost.

Een eerste stap is om actie te ondernemen en het conflict te benoemen. Je kunt je niet verbergen voor conflicten, hoewel het uitstekende zaken zijn om uit te stellen. De kans is echter groot dat ze dan groter en groter worden. Maar op een gegeven moment moet je de olifant in de kamer benoemen.

Voor alle conflicten vind ik het belangrijk om respectvol te blijven en te proberen om de spanning van de situatie eruit te laten. De andere persoon voelt zich ook ongemakkelijk bij het conflict. Dus begin niet te schelden en richt je eerst op jezelf door uit te drukken wat jouw mening is, wat jij belangrijk vindt, hoe jij je voelt en hoe jij de situatie zou willen oplossen.

In het omgaan met conflicten gaat het over hoe jij reageert. Je kunt niet bepalen hoe anderen reageren op een conflict. In de loop van de jaren leer ik conflicten aan te gaan, mijn gedachten duidelijk te maken en kalm te blijven. Dit betekent dat het oké is om tijdens het gesprek stil te zijn. Je hoeft niet altijd te praten. Geef jezelf (en de ander) tijd om te verwerken wat er is gezegd.

In bovenstaande paragrafen heb ik beschreven wat mijn gedrag was (en soms nog is) en hoe ik omga met conflicten. Ter verduidelijking: ik ben enthousiast, levendig en extravert. Mijn focus ligt meer op het uiten van gevoelens en het creëren van consensus. Dit is iets anders dan iemand die direct is, een sterke wil heeft of gereserveerd is. Zij richten zich op logica of winnen.

Iedereen heeft zijn eigen manier om met conflicten om te gaan. Binnen het DISC communicatieprofiel herkennen we vier verschillende profielen of stijlen: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. Ik heb deze profielen verder beschreven in dit artikel over DISC-communicatie.

Als je bewust bent van de communicatiestijl van anderen, kun je beter begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren op conflicten. Hierdoor kun je effectiever en productiever zijn in het omgaan met conflicten.

Iedere communicatiestijl heeft productieve neigingen en destructieve neigingen. Je kunt ze vergelijken met positieve gewoonten en negatieve gewoonten. Voor mij is een productieve neiging om empathisch te zijn of geruststelling te geven. Een negatieve gewoonte is dat ik te emotioneel (dramatisch) of impulsief kan worden om een ​​conflict snel op te lossen.

Je kunt jouw productieve DISC conflictprofiel laten maken om jouw communicatiestijl te ontdekken en inzicht te krijgen hoe je effectief en productief kunt reageren op conflicten. Een online assessment creëert een uitstekend rapport waarmee jezelf zelf of met jouw team aan de slag kunt. Een (Engelstalig) voorbeeld van een productieve DISC conflictprofiel rapport vindt je hier. Het bevat je eigen DISC-stijl tijdens een conflict, manieren om met andere communicatiestijlen in conflictsituaties om te gaan en een reflectie-oefening over hoe jij nu omgaat met conflicten en hoe dat beter zou kunnen.

De oefening helpt je om bewust te worden van hoe je je gedraagt ​​in een conflictsituatie. Het helpt je om jouw automatische gedachtepatroon te herkennen. Voor mij zou een automatische gedachte kunnen zijn dat ik dit (moeilijke) gesprek zo snel mogelijk moet beëindigen.

Vervolgens helpt het om inzicht te krijgen hoe je jouw reactie kunt veranderen en hoe je de beste productieve respons uitkiest. Voor mij zou dit zijn om tijd te nemen om onopgeloste conflicten aan te pakken of om emoties vaker van feiten te scheiden.

Door bewust te worden van mijn eigen conflictprofiel voel ik dat ik meer controle heb over mijn eigen emoties, dat er minder angst is om afgewezen te worden en dat ik effectiever ben. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat anderen meer op mij kunnen vertrouwen omdat ik mijn mening kenbaar maak en dat ik verantwoordelijkheid neem.

Wil je dit ook? Wil jij controle hebben over hoe jij reageert op conflictsituaties? En wil je weten hoe je productiever met conflicten om kunt gaan? Ik kan je helpen! Neem contact op met mij en ik zal je (of jouw team) een aanbod sturen om je eigen productieve DISC conflictprofiel te ontvangen en met mij samen te werken om meer inzicht te krijgen in hoe je nog productiever en effectiever kunt zijn.

Hoe ga jij om met conflicten? Pak je ze meteen op aan of wacht je en hoop je dat ze snel voorbij zijn? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je conflicten productief kunt maken. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Update: Het originele artikel verscheen op 19 juni 2018 en op 8 maart 2024 is het geactualiseerd.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments