Iedereen heeft charisma (en daar kun je van profiteren)

Zilvold Coaching & Training Blog iedereen charisma
11 min read

For English, click here.

Veel mensen denken dat charisma iets is dat maar voor een paar mensen is weggelegd. Mensen zoals Barack Obama, prinses Diana of Albus Perkamentus, het schoolhoofd van Zweinstein. Niets is minder waar: iedereen is geboren met charisma en iedereen kan er profijt van hebben.

In deze blog ontdek jij wat charisma is en hoe je het zelf kunt ontwikkelen en versterken. Zodat het je kan helpen om jouw levensdoelen en jouw purpose ten volste te leven.

Wat is charisma?

Volgens Benedikt Held van de “RedeFabrik” (vrije vertaling: de praatfabriek) is charisma die uitdrukking die indruk maakt bij anderen. Het is hetgeen wat jij doet dat bij anderen aankomt, wat bij anderen resoneert en anderen misschien verheft.

Charisma: De uitdrukking die indruk maakt

—RedeFabrik

In de Duitse Podcast “Alles Menschen” met Veit Lindau legt Benedikt Held uit dat het woord charisma tweeledig is en bestaat uit het woord “karakter” en het woord “prisma”. Karakter ben jij, jouw identiteit, een licht. En dat licht schijnt door een prisma.

Afhankelijk van hoe je een prisma draait, straalt er een andere kleur uit. Iedere kleur staat voor een facet van charisma die veel of minder indruk maakt op een ander.

Sommige mensen vinden bijvoorbeeld de voormalige presidenten, Donald Trump of Silvio Berlusconi heel charismatisch. Anderen weer niet. Hetzelfde geldt voor James Bond of de talkshow host Ellen DeGeneres.

De zes facetten van charisma

Je kunt op verschillende manieren indruk maken op mensen. Benedikt Held heeft zes facetten (kleuren) van charisma geïdentificeerd door charismatische mensen te bestuderen.

Authenticiteit

Bij authenticiteit is het belangrijk dat je jezelf kent. Dat je bewust bent van je eigen je talenten, je kernkwaliteiten, jouw waarden, purpose of jouw Waarom.

->Leestip: Hoe je jouw Waarom vindt

Mensen en (vooral) kinderen hebben het meteen door als je niet authentiek bent als je “cool” speelt nadat je een fout hebt gemaakt.
Ik geef een fout meteen toe tijdens een training of workshop. Ook leg ik uit hoe het is gekomen dat ik een fout heb gemaakt. Ik stel me weliswaar kwetsbaar op maar dat kan een kracht zijn. Mensen herkennen dat meteen en dan is er meer begrip, meer empathie en een betere verbinding.

Vitaliteit

Vitaliteit, is de levensenergie, het pathos, het enthousiasme. Mensen zoals de avonturiers Bear Grylls of Freek Vonk stralen veel energie en vitaliteit uit. Kinderen hebben vaak veel vitaliteit omdat ze hun innerlijke energie en licht vrij laten stromen.

Kracht

Ook hebben Bear en Freek een krachtige uitstraling. Ze zijn daarvan bewust en maken daar handig gebruik van om intens vitaal of aanwezig te zijn. Bij dit facet gaat het erom hoe zelfverzekerd je bent. Het gaat bij kracht er ook om hoe vastberaden je bent om jouw waarden te leven. Het is vergelijkbaar met de rots in de branding. Hoe rustig ben je in tijden van onzekerheid en in hoeverre heb jij een competente zelfverzekerde uitstraling om te leiden?

Aanwezigheid

Aanwezig ben je als je in het heden (het nu) bent. Je denk niet aan het verleden (de fouten) of de toekomst (de zorgen). Je blijft in het heden door je niet te laten afleiden door jouw gedachten en met volle kracht vooruit te gaan in de richting van jouw doel. Een voorbeeld is Oprah Winfrey die heel goed kan luisteren (en daardoor anderen helpt beter na te denken).

Warmte

Een mooi facet van charisma is warmte. Warmte gaat hand in hand met aanwezigheid. Je geeft volledige aandacht aan iemand of iets. Mensen die dit heel goed kunnen zijn, wederom, Oprah Winfrey en Prinses Diana. Kijk maar eens naar de foto van Prinses Diana terwijl ze een aidspatiëntje omarmt.

Inspiratie

Charismatische mensen inspireren anderen. Dat komt omdat ze een visie, een doel hebben en deze zo weten te uit te drukken dat het indruk maakt op anderen. Ze laten ook zien hoe je dat doel kunt bereiken. Voorbeelden zijn Steve Jobs en Elon Musk.

Waarom iedereen charisma heeft

Iedereen geboren is om te communiceren. Zelfs een introvert kan communiceren. Anders zat je dit nu niet te lezen, want als baby heb ook jij gehuild om een fles melk.

Hetzelfde geldt voor charisma. Iedereen is geboren met charisma. Elk persoon op aarde heeft wel een of meerdere facetten die bij hem passen of waar hij minder moeite mee heeft om het uit te drukken. Ook jij! Je ziet en voelt meteen dat het indruk maakt bij iemand anders.

Je hoeft niet alle facetten goed te kunnen uitdrukken om charismatisch te zijn. Want James Bond is weliswaar een charismatisch karakter, het is de vraag in hoeverre hij vitaal is met zijn levenswijze waar hij vele Martini’s (‘shaken not stirred’) achteroverslaat.

Hoe heb je meer profijt van charisma?

Door jezelf te kennen en jouw charismatische facetten te ontwikkelen, kan je beter indruk maken op meer verschillende mensen omdat een bepaald facet van charisma hen raakt. Er ontstaat een verbinding. Als er een verbinding is met anderen is er betere te communicatie. Zonder verbinding is er namelijk geen communicatie, net zoals er geen stroom is zonder stopcontact.

Als ik voor een grote groep (100+ mensen) sta, zijn een paar mensen die niet meedoen. Ze kruisen hun armen, kijken om zich heen of lopen zelfs weg. Anderen luisteren aandachtig, doen actief mee of raken geïnspireerd. Dat ligt niet alleen aan mij maar ook aan de deelnemer die wel of niet geraakt wordt door mijn verbale of non-verbale uitdrukkingen.

Dan kun je beter de groep accommoderen door het prisma te draaien. Dit is een vorm van faciliteren waarbij je een facet van jouw charisma naar voren laat komen dat beter indruk maakt op de ander.

Zo zal ik voor een groep jongeren veel vitaler overkomen dan voor een groep ingenieurs die eerder behoefte heeft aan inspiratie.

Hoe krijg je meer charisma?

Je kunt dus charismatischer zijn door bewust te gaan werken met jouw facetten van charisma. Besluit welke facetten je graag wilt inzetten voor een betere verbinding met anderen.

Vervolgens helpen de volgende 3 stappen om charismatischer te zijn:

Wees bewust van jouw innerlijke licht

Zonder licht kan er niets uit de prisma schijnen. Jij bent licht als je iets met passie doet, iets doet waardoor je het gevoel van tijd verliest en wanneer je in flow bent. Als je verbinding wilt maken met een facet van charisma, wees dan bewust dat je licht bent. Je kunt bijvoorbeeld te denken aan een mooi, liefdevol moment in je leven. Mij helpt het om een woord (een mantra) te zingen.

Draai de lichtknop iets harder aan

Door het licht iets harder te laten schijnen, zullen de facetten van charisma harder gaan schijnen. Draai de knop met slechts 10 procent omhoog voor meer intensiteit, charisma, indruk en verbinding. Wees dus iets krachtiger, iets aanweziger of vitaler.

Verbind je met iets hogers

Het gaat niet om mij of mijn ego als ik een presentatie of training geef. Het is van belang om je altijd te verbinden met een visie, een purpose of een doel en dit weet uit te drukken. Steevast vertel ik wat mijn Waarom is als ik een workshop geef of kennis met iemand maak. Dit stelt mij in staat om naar iets hogers te werken dan alleen om te laten zien wat ik kan en welke kennis ik in huis heb. Daarnaast kan een ander zichzelf beter identificeren met dat doel.

“Leen je ogen uit”

Benedikt Held moedigt je aan om je ogen in gedachten uit te “lenen” aan iemand anders. Dat doe je door een bepaalde situatie door de ogen van iemand anders te zien. Dat kan iemand zijn die er niet meer is op deze wereld is.

Mijn vader was een meester in het onderhandelen. Mijn talenten liggen op andere vlakken maar als ik moet onderhandelen, dan denk ik aan mijn vader. Ik vraag hem, “Pap, hoe zou jij dit aanpakken?”. Steevast wordt een gevreesde onderhandeling meer ontspannend en leuk, omdat ik er vanaf een hoger vlak naartoe kijk en het met minder emoties kan aanpakken.

Geef complimenten door

En het komt ook voor dat mensen mij bedanken voor mijn enthousiasme of mijn inspiratie na een workshop. In een eerdere blog schreef ik dat mijn antwoord meestal “Met liefde is”.

Benedikt Held vertelt in de Podcast met Veit Lindau dat je een compliment ook kunt doorgeven aan anderen. Ik kan zeggen dat ik blij ben met het compliment en dat ik het zal doorgeven aan die persoon die mij heeft geïnspireerd. Dit bekrachtigt de verbinding met iets groters en iets hogers dan mijzelf.

Jouw Waarom en charisma

Het is dus van belang om jouw purpose, missie, visie of levensdoel te kennen om de facetten van charisma uit te drukken en om charismatischer te zijn. Alomvattend is het Waarom. Jouw Waarom is jouw reden waarom je uit bed komt, het is jouw bijdrage die een effect heeft op de wereld. Een Waarom-statement is altijd positief, actiegericht en is generatief. Je kunt nooit jouw Waarom bereiken.

Ik kan je helpen met het vinden van jouw Waarom en om die dingen te doen om jouw Waarom te leven zodat ook jij nog charismatischer kan zijn. Benieuwd? Lees dit artikel over hoe een Waarom-sessie eruitziet en neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Welke facet van charisma spreekt jou het meeste aan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel op Twitter, Facebook en LinkedIn-netwerk door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van hun charisma. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
https://redefabrik.net/
https://veitlindau.com/podcasts/alles-menschen/die-sechs-farben-deines-charismas-benedikt-held-im-gespraech-mit-veit-lindau/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments