Hoe je een burn-out kunt voorkomen

Bburned Match. Blog by Zilvold Coaching & Training on Burnout
7 min read

For English, click here.

‘Hoe gaat het, Freek?’

Dat vroeg een vriending gisteravond aan mij. Ik vertelde haar dat het heel goed met me ging. Ik was met vrienden om te vieren dat mijn zoon geslaagd was voor zijn middelbare school examen. Het weer was fantastisch. Ik heb genoeg werk en de verbouwing van ons huis is eindelijk klaar.

Ja. Het gaat goed met mij. Het leven is goed, en ik ben er dankbaar voor. En toch voel ik me een beetje overbelast omdat er zoveel te doen is voor werk, in huis, voor vrienden en familie. Een duidelijk teken is hoofdpijn.

Ik ben geen burn-outexpert, maar in deze blog deel ik met je wat je kunt doen om burn-out of overbelasting te voorkomen en jouw kernkracht te versterken om je doel, je Waarom te leven en je missies duurzaam te vervullen.

Volgens Luke Iorio op the LIFT Podcast met Richard Newman zijn er vier fundamentele elementen om je kernkracht (core strength) te versterken en burn-out of overbelasting te voorkomen: eenvoud, stabiliteit, stilte en overgave.

Eenvoud

Als er een groot doel of een grote taak is, heb ik de neiging om uit te stellen en weet ik niet waar ik moet beginnen. Een voorbeeld is het schrijven van deze Blog. Het is een groot ding voor mij, en ik vind het belangrijk om consistent te blijven en om de twee weken te schrijven over wat ik heb geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat ook jij er baat bij kunt hebben. En omdat ik vandaag veel andere dingen te doen heb, ben ik een beetje gestrest over het leveren van dit artikel. Wat mij helpt is na te denken over een relevant onderwerp en de structuur van de Blog. Dit geeft me overzicht en de mogelijkheid om te beginnen met een kleine taak, zoals het schrijven van de structuur van dit artikel.

Het gaat erom je leven te vereenvoudigen of simpeler te maken. Ik heb vaak de neiging om mijn leven (te) ingewikkeld te maken door vaak “Ja!” te zeggen. Dit komt omdat ik het fijn vind om anderen een plezier te doen. Ik kan mijn leven eenvoudiger maken door vaker “Nee” te zeggen. Dit betekent niet dat ik alles moet afwijzen. Als ik een dagplanning heb gemaakt en er komen nieuwe dingen bij, vraag ik of ik het later kan doen of dat iemand anders deze taak kan overnmen. Vraag jezelf af wat je kunt doen om meer eenvoud in je leven te creëren.

Stabiliteit

Een stabiel leven helpt me om overbelasting te voorkomen. Ik ken iemand die moeite heeft om alle rekeningen aan het einde van de maand te betalen. Ik weet ook dat ze graag laat opblijft (vooral met het mooie weer) en ‘s ochtends laat opstaat en zich dan afvraagt wat ze die dag moet doen. Een routine kan haar helpen om meer stabiliteit te creëren. Voor meer informatie over routines, lees mijn Blog, “Neem jij jouw M.E.D.S.?”. Ik weet zeker dat dit je zal helpen om stabiliteit in je leven te creëren.

Stilte

Veel afleidingen zorgen voor overbelasting in mijn leven. Wat helpt is om momenten van stillte te creëren. Voor mij staat contemplatie centraal. Ik zing mijn favoriete Mantra om stilte te vinden van al het lawaai van het leven en opnieuw contact te maken met het goddelijke.

Bewust ademen helpt om stil te worden. Ik heb eerder geschreven over blokademhaling en ik heb onlangs een nieuwe ademhalingstechniek geleerd die ‘psychologisch zuchten’ wordt genoemd. Het gaat zo: je ademt diep in door je neus, en als je vol bent, haal je nog een keer adem. Vervolgens adem je gedurende twee seconden uit door je mond. Als je dit 2 minuten doet, voel je je rustiger en meer gefocust. Deze ademhalingstechniek helpt stress te verminderen.

Na het schrijven van de eerste versie van deze blog, ga ik hardlopen. Naast wandelen helpt dit me om de stilte te vinden. Door weg te zijn van mijn bureau en in de natuur te zijn, raak ik ontspannen, geïnspireerd en energiek.

Overgave

Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste elementen om burn-out of overbelasting te voorkomen. Ik hou ervan controle en zekerheid te hebben over hoe dingen gaan. Maar ik heb geleerd dat je je niet kunt en moet overgeven aan dingen die niet gaan zoals gepland. Voor mij staat de voorbereiding centraal. Vervolgens is het tijd om los te laten. Dit vereist ook een zekere mate van stilte om te weten wat te doen.

Ik pauzeer (en glimlach) wanneer een groep niet reageert zoals verwacht op een training. Dan vraag ik me af: “Hoe kan deze groep of dit individu het beste worden geholpen?”. Er duikt altijd wel een verhaal, een pareltje van wijsheid of een andere activiteit op.

Kernkracht

Volgens Luke Iorio stoppen we te veel energie in het vinden van balans in het leven. Ook dit kan leiden tot overbelasting of burn-out! Het gaat erom je kernkracht te vinden in het beheersen van eenvoud, stabiliteit, stilte en overgave, net als een surfer die op de golven kan surfen vanwege de kernkracht. Deze kernkracht zal je helpen je doel en Waarom te leven en je missies duurzaam te vervullen.

Jouw Waarom

Het komt erop neer om jezelf te kennen en je doel of Waarom te kennen. Jouw Waarom is jouw unieke positieve bijdrage en de impact ervan op deze wereld. Deze drijfveer gaat voor altijd door, vooral als je deze kernkracht hebt.

Wil je jouw WAAROM ontdekken? Ik kan je helpen als facilitator! Neem vandaag nog contact met mij op om kennis met mij te maken!

Lees voor meer informatie over je Waarom dit artikel en dit artikel om erachter te komen wat een WHY-sessie is.

Hoe voorkom je een burn-out of overbelasting? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het voorkomen van een burn-out. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
Navigating Self-doubt and finding Purpose, LIFT Podcast with Richard Newman and Luke Iorio

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments