Waar hoor jij bij?

Jonge mensen die met elkaar praten Blog Zilvold Training & Coaching Blog over erbij horen
8 min read

For English, click here.

Mijn berg is de Paaschberg, mijn rivier is de Oude IJssel, mijn vader heette Adriaan en mijn moeder heet Ellen. Ik woon met mijn vrouw Angelika en mijn zoons in Rotterdam. Mijn ouders zijn opgegroeid in Noord-Holland en ik ben in Suriname geboren. Tot mijn 18e heb ik in Luxemburg gewoond. Daarna in Nederland, Amerika, Frankrijk en Duitsland. Onze familie is afkomstig van het dorpje Silvolde in Oost-Nederland. Mijn naam is Freek Zilvold. Ik faciliteer zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer liefde kunnen ervaren.

Whakapapa

Bovenstaande alinea is mijn introductie die ik tijdens een Haka-workshop geef. Dit is mijn basisversie van een Pēpeha en maakt deel uit van een Mihimihi (een formele begroeting in het Maori). Het bevat slechts een deel van mijn Whakapapa. Een Whakapapa (uitgesproken als far-ka-pa-pa) is een opsomming van je afkomst, jouw genealogie.

De genealogie van de familie van Silvolde gaat terug naar de 13e eeuw en is weergegeven in twee boeken en een derde nog geschreven moet worden. Er is veel meer te vertellen over de familie en de aangetrouwde families (link) maar voor de workshop heb ik mijn afkomst samengevat. Ik ben geen Maori en mijn Whakapapa en Pēpeha zijn niet geverifieerd door een Māori die gespecialiseerd is in deze speciale recitatie van iemands verleden.

Genealogie van Van Silvolde (Boeken 1 en 2) door Drs. E.A.N. van der Kuip-Zilvold, eigen uitgave)

Het gaat erom dat het duidelijk is waar ik vandaan kom, wie ik ben, waar ik bij hoor en waar ik naartoe ga. Ik ben ervan overtuigd dat anderen me dan beter kunnen plaatsen en begrijpen.

Belangrijker is dat ik me dan bewust ben dat ik niet alleen ben. Weliswaar sta ik alleen voor een groep van 10 tot 200 mensen maar door mijn Whakapapa uit te spreken weet ik dat mijn familie en de mensen die om mijn geven en mij ondersteunen (ook mijn vrienden, mijn kerk, leraren, gidsen, collega’s en mijn klanten) achter me staan. Zelfs al zijn ze niet meer op deze aarde. Ik voel dan de kracht, de energie, het enthousiasme, het zelfvertrouwen en de liefde van iedereen achter mij. Ik voel me ook verbonden met iedereen. Het is mijn verantwoordelijkheid om deze kracht te ontvangen en te gebruiken voor wat ik op dat moment aan het doen ben zodat anderen er profijt van hebben.

Volgens de psycholoog Michael Gervais stelt een Whakapapa je in staat om een bewuste (mindfull) benadering van het leven te hebben. Zowel op persoonlijk als professioneel gebied.

Erbij horen

We hebben allemaal een psychologische basisbehoefte om ergens bij te horen en verbonden te zijn. Het geeft ons zekerheid, vertrouwen, bescherming en het gevoel dat we geaccepteerd worden. Ons lichaam produceert dan het hormoon endorfine als er sociale verbindingen zijn.

Toen ik vertrok bij het ingenieursbureau waar ik 14 jaar bij hoorde voelde ik me alleen. Klanten en collega’s belden me niet, laboranten vroegen niet wat er gedaan moest worden en er was geen gesprek meer met de bevriende collega’s bij het koffieapparaat. Natuurlijk had ik er zelf voor gekozen om weg te gaan bij deze stam voor een nieuw avontuur maar door deze ‘scheiding’ was mijn purpose verdwenen.

->Leestip: Mijn 5 belangrijkste lessen die ik heb geleerd bij een ingenieursbureau

Wie ben jij?

Toen volgde er een zoektocht naar wie ik ben. Natuurlijk was ik er de drie daaropvolgende jaren voor mijn familie toen we in Duitsland woonden. Maar om voor een familie te zorgen is niet echt een purpose. Het is eerder een Wat. Een Wat is iets dat je doet en in 2011 was dat om voor mijn familie te zorgen. Een Waarom leef ik ongeacht met wie ik ben: mijn familie of collega’s.

->Leestip: Wat nu?

De zoektocht naar wie ik ben was al veel eerder begonnen in mijn leven maar er werd pas concreet toen ik in 2014 weer terug in Nederland was. Als jij jezelf kent dan weet je beter wat goed voor je is (en wat niet). Je bent beter in staat om keuzes te maken op zowel professioneel als persoonlijk gebied.

Een openbaring was de herontdekking van mijn waarden en mijn kernkwaliteiten. Die stelden me in staat om die dingen te doen en te ontwikkelen waar ik echt energie van krijg en waarvan ik in flow raak.

Uiteindelijk ontdekte ik mijn Waarom. Net zoals mijn waarden en mijn kernkwaliteiten, voelde ik die altijd al. Om er onderzoek naar te doen en ze te identificeren begon het pas te leven. Ik ontdekte wat ik wil en dat is om mijn Waarom te leven. Een Waarom is de bijdrage die een effect heeft op de wereld. Een Waarom is altijd actiegericht, oneindig en positief.

->Leestip: Hoe je jouw WAAROM vindt

Jouw Waarom en die van jouw stam

Iedereen heeft een Waarom. Ook de organisatie waar jij werkt en bent. Als jij en jouw stam de tijd nemen om jullie Waarom te ontdekken, dan kunnen jullie betere beslissingen nemen. Dat betekent dat een stam de juiste medewerkers (en klanten!) kan aantrekken die zich aangesproken voelen bij de Waarom van de stam. Het betekent ook dat jij de juiste organisatie kan vinden die past bij jouw Waarom. Ik ben ervan overtuigd dat je dan stammen of groepen krijgt waar mensen echt het gevoel hebben dat ze erbij horen.

En waar hoor ik bij?

Ik voel me sterk verbonden met mijn familie, kerk, collega’s en klanten. Ook hoor ik bij een grote groep van mensen (zielen) die een licht in deze wereld willen zijn. Dat zijn mensen die positief in het leven staan, in harmonie willen samenwerken, enthousiast zijn over hun doelen, in liefde leven en anderen ondersteunen in moeilijke tijden.

Het onderstaande citaat van de Duitse monnik Anselm Grün resoneert sterk bij mij:

Wij zijn hier op aarde om de wereld een beetje lichter, warmer en menselijker te maken.

— Anselm Grün

Ontdek jouw Waarom of Whakapapa

Eigenlijk is jouw Waarom een Mihimihi en een krachtige samenvatting van jouw Whakapapa, jouw identiteit. Voor een organisatie is het gemakkelijker om een Whakapapa te maken omdat de meeste organisaties ongeveer 100 jaar oud zijn. Bij een Waarom sessie kijken we naar belangrijke ervaringen in jouw leven of tijdens het bestaan van een organisatie. Dat zijn thema’s waar bijdragen en effecten op de wereld worden geïdentificeerd. Een Waarom zorgt voor energie, richting, motivatie en doorzettingsvermogen. Wil jij die van jou of jouw stam ontdekken?

Neem vandaag contact op om kennis te maken en na te gaan hoe een Waarom jou of jullie kan helpen!

Wie ben jij, waar hoor jij bij en wat is jouw Whakapapa? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Belonging, Owen Eastwood
Vind je Waarom, Simon Sinek
Master Your Mindset, Michael Pilarczyk

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments