For English, click here.
Soms droom ik dat ik een examen opnieuw moet doen omdat ik toch gezakt was. Dan besef ik dat mijn ingenieursdiploma niet geldig is en dat ik al jaren geen echte ingenieur ben.
Een van mijn passies is het faciliteren van teambuilding workshops waarin ik deelnemers stimuleer uit hun comfortzone te komen. Ik heb duizenden deelnemers laten zien hoe je een krachtige dans kunt ervaren en ik ben nog steeds bang om af en toe als nep te worden ontmaskerd.
Na meer dan zeven jaar professioneel coach te zijn, ben ik soms nog steeds bang om als frauduleus te worden ontmaskerd.
Ook schrijf ik consequent artikelen en blogs over mijn lessen die jou ten goede kunnen komen. Dit is blog nummer 162, en ik vrees nog steeds het moment dat iemand mij zal ontmaskeren als oplichter.
Blijkbaar ben ik niet de enige die bang is om als nep te worden ontmaskerd. Veel professionals, mannen en vrouwen, die zeer succesvol zijn, lijden aan dit syndroom. Bijna 70% van de mensen zal dit fenomeen minstens één keer in hun leven ervaren.
Volgens het Merriam-Webster-woordenboek is het bedriegersyndroom een psychologisch fenomeen of aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende twijfel over iemands capaciteiten of prestaties. Het gaat gepaard met de angst om als oplichter te worden ontmaskerd, ondanks het bewijs van iemands voortdurende succes. In andere woorden: Je voelt je nep, wat je ook hebt gedaan.
Herken het bedriegersyndroom
Ik herken het bedriegersyndroom wanneer:
- Ik denk dat het gewoon puur geluk is dat ik succes heb
- Ik heb het gevoel dat ik niet mag faciliteren of coachen
- Ik denk dat anderen veel beter (kunnen schrijven) dan ik
- Ik bang ben om als nep te worden ontmaskerd, hoe hard ik ook heb gewerkt of gestudeerd
- Ik gevoelig ben voor opbouwende kritiek
- Ik mezelf schuldig voel voor de kleinste fouten in mijn werk
- Ik me incompetent of ongekwalificeerd voel
- Ik de drang voel om op vele (alle) gebieden van mijn leven succesvol te zijn.
Heb jij deze gedachten ook? Hieronder vindt je acht tips om het bedriegersyndroom te beheersen, zodat je kunt doorbreken wat je tegenhoudt.
Minder zorgen maken
Zorgen zijn een angst. Een zorg veroorzaakt het bedriegersyndroom. Voorbeelden zijn de angst voor kritiek of totale mislukking die je ontmoedigt om een grote sprong te maken. Adem in, blijf in het moment en concentreer je op wat je wel kunt beheersen (niet op wat je niet kunt beheersen). Zorgen houden je in een gefixeerde mindset. Lees dit artikel om te veranderen naar een groeimindset.
Stel je het ergste voor
Deze tip lijkt tegenstrijdig te zijn met het bovenstaande maar het kan je heel goed helpen het bedriegersyndroom te overwinnen.
Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als iemand je ontmaskert als oplichter. Zullen mensen (je klant of collega’s) boos worden? Raak je dan het contract of je baan kwijt? Stel je voor hoe je je fouten zult herstellen en op mensen zult reageren. Deze oefening zal je helpen je mentaal voor te bereiden wanneer het lijkt alsof je ontmaskerd bent. Je zult anders reageren, beter voorbereid zijn wanneer een dergelijke situatie zich voordoet omdat je het in je hoofd al eens eerder hebt ervaren.
Wees eerlijk (en lach)
Een maand geleden vroeg een potentiële klant me om een team te coachen op een specifiek probleem. Omdat ik individuen coach, heb ik gezegd dat ik dat nog nooit heb gedaan en dat we moeten kijken hoe het gaat met de technieken die ik voorstelde. Ook heb ik een collega doorverwezen voor deze baan. Uiteindelijk koos de klant haar (en ze stuurde me bloemen om me te bedanken).
In veel andere situaties koos de klant mij toen ik zei dat ik niet zeker wist of het zou werken. Natuurlijk was het mijn bedoeling om mijn best te doen en er voor mijn klant te zijn. Je kunt humor gebruiken om oprecht en eerlijk te zijn. Het zeggen van: “Goh, ik heb nog nooit zo’n interessante klus gedaan”, maakt ons aan het lachen en het neemt de druk weg om uit te blinken. Dan kan ik meer mijn ware zelf zijn.
Deel je mislukkingen
Wat me helpt om het bedriegersyndroom te verslaan, is door mijn mislukkingen te delen. Ik praat erover met goede vrienden en mijn zakelijke sparringpartner. Het helpt me nieuwe perspectieven op de situatie te zien en los te laten. Wat er gebeurt, is dat ik besef dat mijn mislukking niet zo dramatisch is en dat het me belangrijke lessen heeft geleerd. Ik heb ooit een gênante fout in een blog gedeeld. Het was destijds het best gelezen artikel en dat liet me beseffen dat ik niet de enige ben die fouten maakt!
Ontwikkel zelfcompassie
Vaak hoor ik dat we compassie voor anderen moeten hebben. Het is ook belangrijk om compassie voor jezelf te hebben. Dit betekent dat het oké is om jezelf te zijn en puur te zijn (er is niemand zoals jij). Mensen voelen meteen wanneer je acteert of een masker draagt. Dus behandel jezelf zoals je je beste vriend of geliefde zou behandelen. Je mag leren en groeien.
Deel je successen en vier ze
Een geweldige manier om toekomstige faalangst te verslaan, is door jouw successen met anderen te vieren en te delen. Ze zullen blij voor je zijn en je aanmoedigen om de volgende uitdagende taak op je te nemen. Wat ook helpt is om een map te maken met complimenten die je van klanten hebt ontvangen. Dan richt ik me op de positieve emoties van vreugde en voldoening wanneer ik aan een moeilijke baan begin.
Omring jezelf met mensen die je steunen
Door je te omringen met mensen die je steunen en het beste met je voor hebben, krijg je nog meer moed en vertrouwen om door te gaan. Het is anders dan het krijgen van meer zelfvertrouwen. Het Engelse woord is ‘confidence’ en komt van ‘con-fidere’. Con betekent samen en fidere betekent vertrouwen. Omring jezelf dus met mensen voor meer vertrouwen.
Maak verbinding met je doelen en je WAAROM
Jouw doelen
Wat je zal helpen om het bedriegersyndroom te beheersen en ermee om te gaan is om verbinding te maken met jouw doelen (zie). Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik?” of “Wat is mijn bedoeling?”. Door te focussen op wat je wel wilt, geef je ruimte aan je talenten en je kernkwaliteiten. Vervolgens is er minder ruimte voor zorgen of faalangst.
Jouw Waarom
Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect ervan op de wereld. Het is uniek, positief en actiegericht. Jouw Waarom is jouw reden om te doen zoals je de dingen doet. Het is erg krachtig. Door verbinding te maken met mijn Waarom, voel ik me energiek, positief en verzekerd dat ik elke taak aankan en dat helpt me om te gaan met het bedriegersyndroom.
Wil jij dit ook? Lees dit artikel om je Waarom te vinden, of neem direct contact met ons op voor een GRATIS kennismakingssessie. Wij kunnen jou en je team helpen om jouw unieke Waarom te ontdekken, zodat je duidelijker bent in wat je wilt doen en om jouw bedriegersyndroom beter te beheersen.
Hoe ga jij om met het bedriegersyndroom? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. De andere lezers van dit artikel. en ik kijk er naar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van deze blog kopiëren met vermelding van de bron. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze artikel over het bedriegersyndroom.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
(goede)Bron:
–What Is Imposter Syndrome?