For English, klik here.
Ik woonde vorige week de ScaleUp Summit bij, waar James Kerr, auteur van Legacy (Onverslaanbaar), een van de hoofdsprekers was. Dit artikel vat zijn lezing samen in 10 belangrijke lessen.
->Leestip: Legacy (Boekrecensie)
James Kerr’s lezing onderzocht wat hoogpresterende teams succesvol maakt, met de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg de All Blacks als casestudy. Meer dan een sportteam belichamen de All Blacks tijdloze principes van cultuur, leiderschap en doelgerichtheid, die in elk werkveld toepasbaar zijn—van zakelijk succes tot persoonlijke groei. Hun verhaal draait om een onophoudelijke drang, verbinding en het nalaten van een blijvende erfenis. Kerr verweefde hun reis meesterlijk met lessen die we allemaal kunnen toepassen.
1. De kern: Afkomst en nalatenschap
De kern van de All Blacks’ ethos is een simpele maar diepgaande overtuiging:
Elke speler is tijdelijk de hoeder van iets groters dan zichzelf.
Ze maken deel uit van een ononderbroken keten, die van het verleden naar de toekomst reikt. De uitdrukking “Laat het tenue beter achter“ vat deze mindset samen. Dit brengt hen nederigheid, verwachtingen en verantwoordelijkheid, wat hun spel naar een hoger niveau verheft. Spelers eren hun voorgangers en banen de weg voor hen die na hen komen.
Het herinnert ons eraan dat onze tijd kort is—of het nu in sport, werk of het leven is, we hebben een moment om ons hoofdstuk te schrijven, onze levensdoel te volbrengen en bij te dragen aan iets groters dan onszelf.
2. De kracht van waarden: Nederigheid, uitmuntendheid en respect
De All Blacks werken vanuit drie kernwaarden: nederigheid, uitmuntendheid en respect. Maar dit zijn niet zomaar woorden op een tegeltje—ze worden actief geleefd. Zo vegen spelers na een wedstrijd de kleedkamers schoon, ongeacht hun sterstatus. Deze daad symboliseert verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en respect voor het milieu dat ze achterlaten.
- Nederigheid: Succes kan ons zelfgenoegzaam maken. Bescheiden blijven zorgt voor openheid, nieuwsgierigheid en voortdurende groei,
- Uitmuntendheid: “Onophoudelijke zoektocht de beste te zijn” is meer dan een slogan: het gaat om het perfectioneren van de basis en het streven om elke dag de beste ter wereld te zijn,
- Respect: Respect begint bij jezelf, breidt zich uit naar teamgenoten en tegenstanders en eert uiteindelijk het tenue en het nalatenschap ervan.
3. Leiderschap: Het creëren van uitzonderlijke omstandigheden
Wayne Smith, een sleutelfiguur bij de All Blacks, definieert leiderschap als het scheppen van ‘uitzonderlijke omstandigheden’. Het gaat erom een omgeving te creëren waarin gedrag van wereldklasse floreert en het talent in de ruimte wordt vermenigvuldigd. Kerr vatte dit samen in de volgende vergelijking:
Presteren = Capaciteit + Gedrag
Talent (capaciteit) alleen is niet genoeg. Kleine, consistente gedragingen (hoe een team zich presenteert, interacteert en uitvoert) overbruggen de kloof tussen potentieel en prestatie.
4. Van overtuigingen naar actie
De All Blacks vertalen hun overtuigingen in gedrag meesterlijk. Rituelen zoals de Haka, die hun identiteit en doel belichamen, versterken hun verbinding met elkaar en met hun geschiedenis.
Op dezelfde manier zorgt het uitwisselen van verhalen vóór een wedstrijd, zoals jeugdige verlangens, ervoor dat spelers zich beter bewust worden van hun ‘Waarom‘, wat hun toewijding en focus aanwakkert.
Het op één lijn brengen van overtuigingen, waarden en acties creëert een cultuur van verantwoordelijkheid en vertrouwen.
5. Hoogpresterende teams: Een gedeelde uitdaging
Succes is gebaseerd op eigenaarschap in elke elitegroep. Kerr legde uit dat mensen een uitdaging aangaan als het voelt als hun eigen uitdaging. De leiders binnen de All Blacks stellen vragen in plaats van instructies te geven, wat reflectie en betrokkenheid stimuleert. Hierdoor ontstaat een cultuur waarin iedereen de leiding neemt, ongeacht of ze vooraan of achteraan staan.
Psychologische veiligheid—een ruimte waar eerlijke gesprekken mogelijk zijn—is essentieel. In grootse teams wordt kritiek open en constructief geuit, met focus op oplossingen. De All Blacks gebruiken taal als ‘toestemming om de gevarenzone te betreden‘ om lastige gesprekken aan te kondigen. Zo zorgen ze ervoor dat ze oplossingsgericht blijven en niet defensief.
6. Het ethos van verbinding
Maori-wijsheid leert dat teams niet worden gedefinieerd door individuen, maar door de verbindingen tussen hen. Leiders (Rangatira in Maori) zijn ‘Wevers’ die deze samenhang creëren. Empowerment ontstaat op een natuurlijke manier wanneer mensen een gedeelde visie co-creëren en zich verbonden voelen met de purpose van een team. Dan presteren ze op hun best.
7. Marginale winst en de rots bewerken
De All Blacks laten zien hoe kleine verbeteringen—Liever 100 dingen 1% beter doen dan een ding 100% beter—grote resultaten opleveren. Net zoals “de rots bewerken” consistentie inspanning vereist. De 100e klap is niet wat de rots breekt; het zijn 99 die daaraan voorafgingen.
Dit principe is universeel. Concentreer je op het onder de knie krijgen van de basis, het perfectioneren van details en het consistent komen opdagen.
8. Nalatenschap en de levensboom
De All Blacks gebruiken een krachtige metafoor: een leeg boek. Nieuwe spelers krijgen dit boek, gebonden in zwart leer, met de zilveren varen op de voorkant. Je opent het en daar is het originele All Blacks-tenue, gefotografeerd in zwart-wit, zonder woorden. Op de volgende pagina is er het volgende All Blacks-tenue. Dus, decennium na decennium, tenue na tenue, pagina na pagina, wordt de geschiedenis van het team verteld tot aan het meest moderne tenue. Dan sla je de volgende pagina om en daar is een afbeelding van een boom met lege pagina’s die wachten om gevuld te worden. Het is de verantwoordelijkheid van de nieuwe speler om het volgende hoofdstuk van het nalatenschap van het team te schrijven.
Kerr breidde dit idee uit met het “levensboom”-raamwerk:
- Wortels: Je diepste overtuigingen en waarden,
- Stam: Je karakter en kracht,
- Takken: Je visie en aspiraties,
- Zonlicht: Je doel—het licht dat je leidt,
- Grond en atmosfeer: De omgeving en cultuur die groei bevorderen.
Of het nu in een team of individueel is, inzicht in deze elementen helpt ons om een zinvol en impactvol leven te creëren.
9. Het geheim van de All Blacks: Cultuur als krachtvermenigvuldiger
De cultuur van de All Blacks is niet alleen een “soft skill”; het is een concurrentievoordeel. Rituelen, gedeelde taal en geleefde waarden creëren samenhang en helderheid. Kerr vertelde dat nadat de All Blacks hun Haka hadden vernieuwd naar de Kapa o Pongo (wat ‘team in het zwart’ betekent), de prestaties van het team stegen van een winstpercentage van 75% naar 95%. De sleutel is het afstemmen van overtuigingen, gedragingen en doelen om een onstuitbaar momentum te creëren.
10. Laatste gedachten: Hoe wil jij herinnerd worden?
Kerr sloot af met een vraag: Hoe wil je herinnerd worden? Hij daagde ons uit om na te denken over onze nalatenschap—niet alleen in prestaties, maar ook over hoe we impact maken op anderen. Ons karakter, onze acties en onze aanwezigheid bepalen de verhalen die anderen over ons vertellen.
Net zoals de All Blacks leven volgens hun ethos, kunnen wij een verhaal creëren dat het waard is om te vertellen. Door nederig te blijven, te streven naar uitmuntendheid en zinvolle verbindingen op te bouwen, laten we het tenue— en de wereld—beter achter.
Hoe wil jij herinnerd worden? Wat is jouw nalatenschap? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Bluesky, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron:
Overslaanbaar, James Kerr