Laat je niet afleiden!

Zilvold Coaching & Training Blog afleiden
6 min read

For English, click here.

Dit artikel is eerder een notitie voor mijzelf aangezien ik me de laatste tijd te vaak laat afleiden. Voorbeelden zijn:

  • Een telefoontje van een (potentiële) klant of iemand vanuit mijn netwerk
  • Flashmob video’s zoals deze
  • Deze muziek video:
  • De aannemer (nadat het dak eraf is gegaan, zijn we bezig met een nieuwe verbouwing)
  • Sociale media (Twitter)

Herkenbaar?

Deze blog helpt je om minder afgeleid te zijn zodat we ons beter kunnen concentreren wat echt belangrijk is op een (werk)dag.

Time management

Ik wordt moe van alle afleidingen. Het kost moeite (en tijd) om na een afleiding weer verder te gaan met een taak.

Aan het einde van de dag heb ik weinig voldoening als ik me teveel heb laten afleiden.

Laatst hoorde ik op de radio over een psychologisch onderzoek naar de effecten van time management op mensen. Het blijkt dat mensen die hun tijd goed kunnen beheren, meer voldoening ervaren in hun werk en dat dat ook een positief effect heeft op hun privé leven. Ik ervaar meer rust als ik me minder laat afleiden en die dingen doe die gedaan moeten worden.

Hieronder heb ik een aantal suggesties om je minder te laten afleiden zodat je ook meer voldoening ervaart van je werk en je leven. Sommigen zijn overduidelijk (maar je moet ze wel doen) en anderen zijn misschien nieuw voor je.

Doe een braindump

Vaak is er veel meer te doen dan alleen maar wat er op je to-do lijstje staat. Als ik angstig wordt van alles wat moet of wil doen dan maak ik een braindump. Ik raad je aan om geregeld zo’n braindump te doen en alles in een van de volgende vier categorieën te plaatsen:

  • Belangrijk en urgent
  • Belangrijk en niet-urgent
  • Onbelangrijk en urgent
  • Onbelangrijk en niet-urgent

Na het doen van een braindump ervaar ik al veel meer rust. Ik betrap me er op dat ik vaak dingen doe in de laatste 2 categorieën. Dat is juist niet te bedoeling.

Alloceer tijd

Daarom is het belangrijk om voor iedere belangrijke en urgente taak een bepaalde hoeveelheid tijd te reserveren. Het voordeel is dat je dan niet teveel doet op een dag maar ook dat het je focust. Een voordeel is dat je vaak taken op tijd afkrijgt.
Het kan voorkomen dat je tijd over hebt. Doe dan dingen uit de eerste twee categorieën.
Het kan ook voorkomen dat je te weinig tijd hebt. Ga dan eens kritisch kijken of je echt meer tijd nodig hebt (om perfectionistisch gedrag te voorkomen) en zo ja, hoeveel meer. Ga dan verder als je tijd over hebt of plan het in voor de volgende dag.

Voor meer focus kun je mijn recensie van het boek “Focus Aan/Uit” lezen.

Parkeer afleidingen

Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben, komen er allerlei andere ideeën of taken op mij af. Die schrijf ik meteen op of ik zet ze in mijn Evernote of in de applicatie braintoss. Door het te parkeren ervaar ik meer rust want ik vergeet het niet.

Terwijl ik zoek naar het eerdergenoemde wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van timemanagement, zie ik een ander leuk artikel. Ik laat het tabblad met het artikel in de webbrowser openstaan en ga verder met mijn werk. Uiteraard had ik die ook in Evernote kunnen plakken.

Zet sociale media UIT

Wat mij ook helpt is om me compleet uit te loggen uit sociale media. Ik moet mijn login en wachtwoord handmatig invoeren als ik “snel” mijn Twitterfeed wil checken. Uiteraard staan notificaties van mail op de desktop uit en heb ik geen notificaties op mijn telefoon. Wat ook helpt is om geen whatsapp via de webbrowser aan te hebben staan.

Maak het wel leuk

In het artikel met 8 tips om productiever te zijn, gaf ik aan dat  je jezelf beloningen moet geven als je een taak hebt afgerond. Ik doe dat nog steeds maar ik probeer nu ook de taak zelf leuk te maken door goede muziek op de achtergrond te hebben, goed te zitten n toch een kop koffie of thee erbij te hebben.

Teveel te doen?

Delegeer het werk of vraag of je taken later kunt doen. Je moet er dan wel zeker van zijn dat je ze dan kunt doen.

Stel doelen in lijn met jouw Waarom

Om nog duidelijker te krijgen wat je eigenlijk moet en wil doen, kun je doelen en taken maken die in lijn zijn met jouw Waarom. Jouw Waarom is jouw unieke bijdrage die een effect heeft op de wereld. Ik ervaar dan meer enthousiasme, energie gedrevenheid. Lees dit artikel over hoe succesvol doelen te stellen in lijn met je Waarom en download een GRATIS stappenplan waaruit ook duidelijk wordt waarmee je moet stoppen, doorgaan of mee moet beginnen om je doelen te bereiken.

Zilvold Coaching & Training Blog doelen stellen

Wat doe jij om je niet te laten afleiden? Hoe weet jij wat jij wil en moet doen zodat ook jij meer voldoening ervaart? Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over afleiding. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments