3 simpele vragen (om iemand het beste te helpen)

Wat je het beste kunt doen om iemand te helpen Zilvold Coaching & Training Blog
6 min read

For English, click here.

Deze week zat ik met een bevriende collega aan tafel. Hij vertelde me over zijn uitdagingen op zakelijk en persoonlijk gebied.

Heb jij dat dan ook dat je dan het liefst iemand wil helpen door advies te geven of jouw ervaringen te vertellen als iemand verdrietig, wanhopig of boos is?

We willen namelijk zo snel mogelijk iemand helpen met onze oplossingen. Vaak werkt dit averechts. Mensen voelen zich niet gehoord, begrepen of kunnen niets met jouw oplossingen.

In deze blog vertel ik je wat ik eigenlijk vaker zou moeten vragen als iemand met een probleem naar me toe komt. Het zijn drie simpele vragen:

Wil je dat ik luister?

Mensen hebben behoefte om gehoord te worden en erkend te worden. Dan is het beste om je mond te houden en te luisteren.

->leestip: 7 manieren om beter te luisteren

Neem hier de tijd voor en accepteer stiltes. Probeer jezelf in te houden om stiltes niet op te vullen om toch stiekem over je eigen ervaringen te praten, tips te geven of vragen te stellen.

Wat je wel kunt als er een lange stilte valt is te zeggen “Wat nog meer?” of “Vertel? ”. Dit zijn niet zozeer vragen maar eerder uitnodigingen om meer te vertellen.

Wil je dat ik je help?

Volgens mijn bevriende collega ben ik altijd enthousiast en sprankel ik als we elkaar tegenkomen. Dankjewel Iric! Ik ben nieuwsgierig en help anderen graag. Mijn blogs staan boordevol met advies, tips, life hacks en inspiratie om je te helpen. Ik lees veel en heb altijd advies. Zo niet, dan kan ik je altijd doorverwijzen!

Maar het kan wel handig zijn om eerst wat vragen te stellen.

-> leestip: Wat zijn goede vragen?

In bovenstaande blog heb ik 38 vragen voor je. Laatst hoorde ik nog een andere goede vraag: “Waarom is dat belangrijk voor je?”. Met deze vraag ga dieper in om erachter te komen wat er onder de oppervlakte nog meer speelt.

Dan is er een hele simpele en effectieve manier om iemand te coachen en dat is via de GROW methodiek. Daarbij identificeer je samen een doel (goal), de huidige situatie (de Realiteit), de Opties om je doel te bereiken en tenslotte maak je een Werkplan.

Want bij persoonlijke ontwikkeling is het niet alleen de bedoeling om stil te staan bij wat er is gebeurd, wat de situatie nu is en wat de wenselijke situatie is maar ook om in actie te komen.

Als ik iemand doelen laat stellen die in lijn zijn met hun Waarom (hun purpose of levensdoel) dan laat ik ze ook een plan opstellen met wat te doen op korte en lange termijn (of juist NIET gaat doen) om die doelen te behalen. Hier kun je een template downloaden die je daarbij kan helpen.

Wil je een knuffel?

We hebben allemaal de behoefte om verbonden te zijn met anderen. Dat kan door te luisteren, door vragen te stellen, plezier met elkaar te hebben en te knuffelen.

Ik geef graag een knuffel. Ook aan mensen die ik maar net ken. Mijn uitnodiging is om beide handen, met de handpalmen naar boven, uit te steken. Als iemand me dan een hand wil geven of me liever niet wil aanraken, dan is dat prima. Het is immers een uitnodiging voor verbinding.

Als je je verbonden voelt, dan komt er oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Ik voel me dan ook goed, gelukkig en kalm. Oxytocine komt ook vrij als je een compliment krijgt, bij een korte aanraking (een hand geven), als je een (huis)dier aait, pure chocolade eet of naar goede muziek luistert.

Een knuffel in Maori is een Awhi en vaak gaat dat gepaard met een traditionele Hongi. Dan raken mensen elkaars voorhoofd kort en dan delen ze de adem van het leven. De betekenis van een dergelijke aanraking is dat ze dan geen vreemdeling meer zijn maar dat ze dan ook iemand zijn van het land (te tangata Whenua). Ze worden opgenomen in de groep en de verwachting is dat ze dan hun steentje bijdragen.

Emoties

Door deze vragen te stellen geef je iemand anders de keuze hoe ze het beste geholpen willen worden. Je geeft ze controle over hoe ze met hun emoties willen omgaan. De ene persoon wil alleen maar gehoord te worden omdat ze zich alleen voelen. De ander wil huilen vanwege verdriet of boosheid en heeft een zakdoekje nodig. Ook kan het zijn dat iemand in paniek is en niet weet wat te doen. Dan is het handig om met mogelijke oplossingen te komen.

Hoe kan ik je het beste helpen? Wat doe jij om iemand echt te helpen? Welke vragen stel jij? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze drie simpele vragen om iemand goed te helpen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
When Someone You Love Is Upset, Ask This One Question, The New York Times
De 3 gouden vragen, Miranda Bok

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments