10 redenen om je Waarom te vinden

Zilvold Coaching & Training Blog 10 reasons to find your WHY
8 min read

For English, click here.

Tijdens een sessie om Sheila’s (niet haar echte naam) Waarom te verfijnen, noemde ze een interessant voordeel van haar Waarom. Ik was me niet bewust van dit voordeel en het inspireerde me om naar andere redenen te zoeken om je Waarom te ontdekken.

Wat is een Waarom ook alweer?

Jouw Waarom of die van jouw organisatie is uniek, positief en regeneratief. Jouw Waarom is jouw bijdrage en de impact die het heeft op de wereld. Voorbeelden van Waarom-statements vindt je hier en hier. Je kunt je Waarom nooit als een doel bereiken, omdat het vergelijkbaar is met een hulpmiddel, een kompas. Het helpt je om doelen of visies te bereiken. Lees dit artikel over hoe ik het verschil zie tussen een purpose (doel), missie en visie.

Naast tien redenen om je Waarom te vinden of te ontdekken, laat deze blog je zien hoe je Waarom je kan helpen in het dagelijks leven.

1. Het motiveert en inspireert je

Sheila vertelde me dat de gedachte aan haar Waarom haar motiveert om ‘s ochtends uit bed te komen. Ik heb het geprobeerd, en het werkt! Het vervult me ​​met energie en opwinding om te ontdekken wat het leven me die dag gaat leren. Het motiveert tot succes. Simon Sinek schrijft de reden om je Waarom te vinden is zodat je ernaar kunt handelen. Door mijn Waarom hardop te zeggen, word ik geïnspireerd om in actie te komen en de dingen te doen waar ik gepassioneerd over ben.

Als je moeite hebt om uit bed te komen, denk dan aan je Waarom of je doel. Het zal de sterkste koffie zijn die je ‘s ochtends zult proeven!

2. Hulp bij beslissingen in je leven

Dagelijks worden we geconfronteerd met zo’n 35.000 beslissingen. Dat is ongeveer één beslissing per twee seconden als je wakker bent. Ik zie dat dit voor sommige mensen leidt tot “keuzestress“.

Door je eigen Waarom te toetsen aan je keuzes of beslissingen (lees dit artikel om het verschil tussen een keuze en een beslissing te ontdekken), ervaar je meer duidelijkheid, balans en rust.

Wanneer je een besluit neemt, kun je jezelf afvragen: “Brengt deze keuze mij/ons wel bij mijn/ons Waarom of niet?” Handel dan dienovereenkomstig.

3. Het zorgt ervoor dat jij (en anderen) zich beter voelen

Net als het feit dat je Waarom je helpt om uit bed te komen, kan het je helpen om je beter te voelen. Dit komt omdat je Waarom gebaseerd is op gevoelens en emoties.

Door je Waarom hardop of in stilte tegen jezelf te zeggen, voel je die positieve emoties en gevoelens die je voelde toen je op je best was.

Mijn Waarom geeft me zelfvertrouwen en maakt me moedig als ik bang ben of iets uitdagends moet doen, zoals voor een grote groep te staan.

Ik ben enthousiast over wat ik doe omdat mijn Waarom me drijft als ik in flow ben. Mensen herkennen dit en willen deel uitmaken van deze flow omdat ze zich hierdoor beter en geïnspireerd voelen.

4. Het is leuk!

Een Waarom-ontdekkingreis is geen typische coachingsessie of therapie. Het geeft richting en duidelijkheid in je professionele loopbaan of privé-leven. De vele sessies die ik mocht faciliteren bevatten tranen van vreugde en gelach. Mensen hadden een “aha”-ervaring en ontdekten wat ze moesten doen en kiezen toen we hun verhalen verdiepten.

Belangrijker is dat het leven van je Waarom het leven leuker en aangenamer maakt. Het helpt je schoonheid in het leven te zien, zelfs op saaie momenten. Je wordt niet afgeleid door het drama in het leven, omdat je proactief, een bijdrage levert en creatief bent (zie nummer 5).

5. Je wordt creatiever

Terwijl ik dit allemaal opschrijf, realiseer ik me dat het gebruiken van je Waarom hetzelfde is als het gebruik van een toverstaf. Verbinding maken met mijn Waarom helpt me wanneer ik voor een uitdaging sta of een probleem dat moet worden opgelost. Mijn mindset verandert van een vaste mindset naar een groeimindset (lees hier hoe je dat kunt doen). Het verbindt mij met een creatieve bron om mogelijkheden, nieuwe producten, diensten en nieuwe mogelijkheden te ontdekken en oplossingen te vinden voor mijn probleem of uitdaging.

6. Je werkt aan jezelf (en je heelt)

Je Waarom wordt niet gemaakt. Het is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Een onderdeel van de Waarom-ontdekkingssessie is het maken van een levenslijn waarin je belangrijke gebeurtenissen of ervaringen in je leven opschrijft. Dat zijn de momenten waarop je op je best bent en die je helpen jouw sterke punten, waarden en waar jij goed in bent te identificeren. Je kunt hier GRATIS een levensslijn downloaden.

Sommige ervaringen zijn misschien niet positief (zoals een scheiding/uit elkaar gaan, de dood van een naaste, misbruik of ontslag). Door over die ervaringen te praten, kun je ook je sterke punten, waarden of kernkwaliteiten herkennen. Deze inzichten kunnen je helpen om het grotere geheel te zien, waardoor je kunt loslaten en helen.

7. Het zorgt ervoor dat je integer door het leven gaat

Door te weten wie je bent, wat je bent en Waarom je bent, sta je dicht bij je kernwaarden en je kernkwaliteiten en handel je daar consequent naar. Hierdoor leef je integer.

8. Het helpt je om gelijkgestemde mensen te ontmoeten

Je Waarom is gebaseerd op emoties en gevoelens. mensen herkennen (voelen!) dit als je met ze praat over jouw Waarom. Het trekt nieuwe (en trouwe) klanten, partners of medewerkers aan en stimuleert een gevoel van verbondenheid. Het zal ook duidelijk maken wie niet zozeer een match met jou zal zijn.

9. Het is goed voor je gezondheid

Mensen die hun Waarom leven, hebben een betekenis of een doel en hebben een sterkere fysieke en mentale gezondheid dan degenen die dat niet doen. Een langetermijnstudie (in het Engels) laat zien dat mensen met een sterk doel in het leven (zelfs na hun pensioen) langer leven. Lees voor meer informatie mijn artikel over het leven van je Ikigai.

Als er geen visioen is, raakt een volk losgeslagen

— Spreuken 29:18

10. Om een ​​betere leider te zijn

Wanneer je aan jezelf werkt en verantwoordelijkheid neemt voor je leven door je Waarom te leven, toon je persoonlijk leiderschap. Leiders van grote groepen die hun Waarom duidelijk maken en handelen in lijn met hun Waarom zullen mensen aantrekken die zich willen inzetten voor hun zaak, producten of diensten. Je kunt dit artikel lezen over authentiek leiderschap voor meer inspiratie.

Als je nog steeds niet overtuigd bent om je eigen Waarom of die van je organisatie te ontdekken, herken je waarschijnlijk deze 16 redenen om je Waarom NIET te ontdekken.

We kunnen je helpen jouw Waarom (of het Waarom van je team) te vinden als je ervan overtuigd bent dat je Waarom je kan helpen in het dagelijks leven. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe een Waarom-sessie eruitziet of om kennis met ons te maken.

Wat was de reden dat je op zoek ging naar je Waarom of purpose? Hoe helpt jouw Waarom je in het dagelijks leven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze Blog met tien redenen om je Waarom te ontdekken. Sommige redenen zijn verstopt. Kun jij ze vinden?? Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
Vind je Waarom, Simon Sinek

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments