For English, click here.
Een van de bekendste krachtdansen is de Haka. Het is van de Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. Deze expressieve dans wordt ook wel een oorlogsdans genoemd en het heeft als doel indruk te maken op anderen maar ook om respect te tonen. Meer over de Haka kun je hier lezen.
Er zijn nog veel meer bevolkingsgroepen in de wereld die hun eigen kracht-, eenheids-, feest-of oorlogsdans hebben. Bij de meeste oorlogsdansen worden wapens gebruikt maar lang niet bij alle krachtdansen of feestdansen. De dansen zijn een uiting van identiteit en vaak een ware vorm van kunst. Het maakt deel uit van de cultuur en riten van een bevolkingsgroep. Ik geef je een overzicht van 10 krachtdansen in dit artikel.
1 Siva Tau (Samoa)
De Siva Tau lijkt heel veel op een Haka maar deze oorlogsdans komt uit Samoa en bekend bij vele Polynesiërs. Het is een traditionele oorlogsdans die vroeger werd gedaan voorafgaand aan gevechten. Het is een uitdaging, een verklaring van superioriteit en een waarschuwing voor de tegenstanders. Deze dans wordt door het nationaal rugbyteam van Samoa opgevoerd voorafgaand elke wedstrijd. Tau staat voor ‘strijder’ of ‘strijd’.
Siva betekent ‘dans’ en de verschillende Samoaanse dansen zijn de poëzie van de mensen. Het vertelt een verhaal van waarden en ze worden opgevoerd op verschillende evenementen.
In onderstaande video zie je Siva Tau die tijdens Rugby League wereldkampioenschappen in 2021 werd opgevoerd:
2 Tjakalele (Molukken)
Deze oorlogsdans komt uit het noordelijke en het centrale gedeelte van de Molukken. De dans wordt door mannen en vrouwen opgevoerd. De mannen hebben en mes en een schild. De Tjakalele werd opgevoerd na een overwinning maar ook om mensen welkom te heten of als er een baby werd geboren. De dans wordt begeleid door een trommel, een gong en een fluit.
3 Hopak (Ukraine)
Deze populaire dans wordt ook de nationale volksdans van Ukraine genoemd. Oorspronkelijk was deze dans van de kozakken en werd voornamelijk door mannen opgevoerd na een overwinning van een strijd. Later werd de Hopak door groepen van vrouwen en mannen gedanst. De Hopak komt van het Oekraïense woord hopaty wat ‘springen’ betekent.
4 Pyrrhichios (Griekenland)
Deze oude oorlogsdans van de Grieken was een vorm van training voor de soldaten, gymnasten en jonge kinderen om ze voor te bereiden op de strijd. De dansers bewegen snel om pijlen en klappen van de vijand te ontwijken.
Tegenwoordig is het een populaire Griekse dans die ook werd opgevoerd tijdens de opening van de Olympische spelen in 2004 in Athene.
5 Capoeira (Afro Caribisch)
Capoeira komt uit Brazilië en werd door de slaven uit Angola gedanst. In de 19e eeuw mochten de slaven niet vechten en de dans is een vermomming om deze vechtsport te trainen. Het bevat elementen van dans, acrobatiek en muziek (zang). Capoeira komt van het Portugese woord capoeiragem wat een reeks van gevechtsvaardigheden betekent. Het is een complexe dans en vechtsport met vloeiende bewegingen en hoge kicks. De origine van het woord is Tupi, een uitgestorven taal dat door de Tupi bevolking in Brazilië werd gesproken. Het woord Ka’a verwijst naar bos en paũ betekent rond. Dit verwijst naar de plekken in het bos met lage begroeiing waar de gevluchte slaven zich verstopten. Net zoals de Haka en de Siva Tau, heeft Capoeira een ‘call. Deze Chamada heeft als doel om de intenties van de tegenstander te achterhalen.
6 Hoela (Hawaii)
Deze complexe dans is ontstaan op de eilanden van Hawaii. Ze worden zittend of staand uitgevoerd waarbij de bewegingen van de handen verschillende betekenissen hebben. Er zijn traditionele, oude, Hoela’s en moderne dansen. Vele Hoela’s hebben een religieuze betekenis om de Hawaiaanse Godin te eren.
De Hawaise oorlogsdans is de Ha’a en bevat vele elementen van de Maori Haka zoals de expressie van het gezicht, het trillen van de handen en het ritmisch slaan op het lichaam. Het is een van de vele Polynesische chants of dansen voorafgaand aan een gevecht. De inspiraties van de Ha’a zijn oude legendes en uiteraard de Hoela. In onderstaande video zie je een Ha’a die is uitgevoerd door de Warriors, het voetbalteam van Hawaii.
7 Yowlah (Verenigde Arabische Emiraten)
De Yowlah is een dans met wapens. Traditiegetrouw wordt het tijdens huwelijken en andere feestelijke gelegenheden opgevoerd. Het is van oudsher een oorlogsdans van de bedoeïenen om een overwinning te vieren. Het bevat dans, drummuziek en poëzie. De dansers dragen wapens zoals zwaarden, (speelgoed) geweren of stokken. Daar zwaaien ze behendig mee. Het wordt ook wel een ‘stokdans’ genoemd. Dames dansen ook mee en staan dan meestal vooraan.
8 Ohafia (Nigeria)
De Ohafia oorlogsdans is afkomstig vanuit de gelijknamige stad in Oost-Nigeria. Het is een dans om de kracht van sterke mannen en gewonnen gevochten te herdenken. De schedels van de vijand moet de moed en de kracht van de strijders symboliseren. Het wordt gedanst om de het succes van iemand of een groep te vieren.
9 Crip Walk (Verenigde Staten)
Dit is een nieuwere dans, vergeleken met de oudere traditionele dansen die ik eerder heb beschreven. Het wordt ook welk de C-Walk genoemd. Het is gecreëerd door een lid (Robert ‘Sugar Bear’ Jackson) van de eerste generatie van de Crip bende uit Los Angeles in de jaren 70. De rivaliserende Bloods bende maakte ook hun eigen dans (Blood dance) om de ander uit te dagen. Het is een uiting van identiteit die ook werd opgevoerd op rap feesten. De dans bevat snelle en ingewikkelde voetbewegingen.
Hieronder zie je een video van de tennisster Serena Williams die de C-Walk danst na het overwinnen van een olympische medaille in 2012.
10 Europa
In Europa zijn er ook vele bevolkingsgroepen die hun eigen oorlogsdansen, zwaarddansen of krachtdansen hadden. Voorbeelden zijn die van de stammen van de Kelten, de Angelsaksen en de Noren. Ze kunt ze nog steeds aantreffen in Schotland de Dirk dans ,de Moresca in Spanje en de ezpatadantza uit het Baskenland. Een bekende krachtdans is die van het voetbalteam van IJsland. Het wordt ook wel de Viking Clap genoemd.
Jouw krachtdans
In de wereld bestaan er nog veel meer krachtdansen, oorlogsdansen of feestdansen die veel indruk maken op de toeschouwers. De krachtdans is een uiting jouw eigen identiteit, kracht, geloof, talent, purpose en vreugde.
Ik kan jou of jouw team helpen met het maken van een eigen krachtdans. De basis en inspiratie is de Haka van de Maori. Vandaar werken we verder met het achterhalen van waar jullie als groep vandaan komen, waar jullie nu staan en waar jullie naartoe gaan. Krachtige gebaren en woorden kunnen gebruikt worden om jullie unieke dansvorm te geven.
Interesse? Neem vandaag nog contact op met mij!
Wat is jouw favoriete krachtdans? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op X, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over krachtdansen uit de hele wereld. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bronnen
-Wikipedia, War dance & vele subpaginas
-Marjorie Perlas, A Brief History of the Hawaiian Haka