For English, click here.
Op 1 februari 2015 heb ik mijn allereerste blog geplaatst. Ruim 10 jaar later zijn er nu 420 blogs gepubliceerd waarvan ongeveer de helft in het Engels.
Mijn doel van het schrijven van deze blogs is dat ze je inspireren om jezelf te verheffen zodat ook jij een gelukkiger en liefdevoller leven leidt.
De blogs gaan over dingen die ik heb geleerd en waarvan ik overtuigd ben dat jij er ook profijt van kan hebben. Er zijn een paar boekverslagen en veel artikelen gaan over mijn passies: het vinden en leven van jouw Waarom en de Haka.
Na tien jaar is het tijd om terug te kijken en lessen te trekken uit het schrijven van artikelen (blogs). Dit zijn mijn 10 lessen:
1 Volg een cursus (en zoek een coach)
Tijdens mijn opleiding tot coach in 2014 werd ik gestimuleerd om te gaan bloggen. Nadat ik mijn eerste (korte) blogs had geplaatst, heb ik een cursus bloggen van Nisandeh Neta gevolgd. Dit is de basis geweest en ik pas nog heel veel dingen toe die ik toen van hem heb geleerd. Daarna heb ik bij Dennis Schrijfvis een cursus gevolgd om beter te leren schrijven. Sinds een aantal jaren coacht en begeleid Bastiaan Vercouteren. Van hem heb ik, onder andere, geleerd hoe je beter kunst scoren op Google met je blogs. Een coach houdt je scherp en wijst je op nieuwe technieken om beter te bloggen om mensen te bereiken.
2 Zet het in je agenda
“Get in line and stay in line.” Dat heb ik van Nisandeh geleerd. Al 10 jaar staat in mijn agenda een herinnering dat ik iedere tweede vrijdag van de maand een blog moet publiceren. Jarenlang was het op dinsdag maar ik merkte dat meer mensen mijn blogs op vrijdag lazen. De les is: als je consistent wilt bloggen, dan moet je het plannen en in je agenda zetten. Dat geldt overigens ook voor alle andere dingen die je consistent wilt doen.
3 Bereid je voor
De eerste stap is om onderwerpen te verzamelen (zie lessen vier en vijf). Daarna maak ik een opzet van mijn blog met over een onderwerptitel, sub kopjes en punten die ik graag wil uitwerken. Vervolgens (dat kan de dag erop zijn) ruim ik mijn werkkamer op en ik bereid me voor op het schrijven. Ik zet speciale muziek op, spreek een intentie uit, nodig (innerlijk) experts (de raad) uit om mij te helpen en verstuif lavendel olie in mijn werkkamer.
->Leestip: Focus beter
Vroeger gebruikte ik de Pomodoro techniek om gefocust te werken voor 25 minuten. Dat doe ik al een tijd niet meer omdat de bel me uit mijn flow haalde.
4 Schrijf voor jezelf
Ik ben begonnen om te schrijven over onderwerpen die ikzelf interessant vond, die mijn inspireerden en over dingen gingen die ik geleerd had. Vaak schrijf ik over onderwerpen die ik op de radio hoor, over dingen die ik lees (in andermans blogs) of over interessante vragen die mensen mijn stellen. Ik schreef die onderwerpen op en zo heb ik nu nog 95 concept artikelen staan!
Door onderwerpen schriftelijk uit te werken, begrijp ik het beter en kan ik het beter onthouden. Zo heb ik een portfolio opgebouwd van ruim 200 artikelen waar ik uit kan putten als iemand mij vraagt om bijvoorbeeld een lezing te houden over mindset of uitstelgedrag.
5 Schrijf voor anderen
Uiteindelijk gaat het om te schrijven over wat andere mensen interessant vinden. Dat doe ik door dat aan mensen te vragen en goed naar ze te luisteren. Het schrijven van artikelen past goed in mijn Waarom en daarom vind ik altijd inspiratie, energie en doorzettingsvermogen om voor anderen te schrijven. Vaak schrijf ik over actuele onderwerpen (zoals de hype over Periscope of LinkedIn) met pakkende titels.
6 Gebruik pakkende titels
Ik merk dat mijn lezers houden van lijstjes of voorbeelden. Daarom gebruik ik vaak “8 manieren om…”. Mijn blog met voorbeelden van Waarom Statements al jaren erg populair. Ook werken uitdagende titels erg goed maar de titel “Engineer als een Motherf#cker” zal ik niet meer zo snel gebruiken, ookal trok deze titel heel veel aandacht.
7 Schrijf een nieuwsbrief
Het publiceren van een blog is slechts één ding. Daarna moet je lezers er ook nog op attenderen dat er een nieuw artikel is met over interessant onderwerp. Dat doe ik met een nieuwbrief. Mijn nieuwsbrieven waren vroegen heel kort maar ze zijn nu langer geworden en bevatten altijd een quote van de week een nieuw boek dat ik aan het lezen ben (of wil lezen). Ongeveer 40 procent van de mensen die op mijn Nederlandse en Engelse mailinglijst staan opent mijn nieuwsbrief. Ik noem het geen nieuwsbrief meer maar ‘de Lift’. Het past goed bij mijn Waarom. Ik merk dat mijn nieuwsbrief beter gelezen wordt als ik daar ook pakkende onderwerpregels voor verzin en mijn artikel integraal er in opneem. Wil je trouwens ook de Lift ontvangen? Schrijf je hier in!
Ik zoek trouwens een alternatief voor Mailchimp…
8 Gebruik AI (maar niet teveel)
Sinds een aantal maanden gebruik ik AI (ChatGPT en Perplexity) voor mijn blogs. Ik kom zelf met een onderwerp en vraag de tool voor inspiratie maar ik schrijf het meeste nog zelf. Ik kan de tool kunnen vragen om mij 8 tips te geven om mijn mindset te verhogen maar dan schrijf ik de inhoud wel zelf op. Af en toe vraag ik ChatGPT om mijn tekst te herschrijven. Ik heb een cursus over het werken ChatGPT gevolgd en heb de tool geleerd hoe ik schrijf. Ik kan het dus vragen om iets te herschrijven in mijn schrijfstijl. Ook al duurt het iets langer maar ik schrijf het liefste zelf. Teksten die door AI tools worden gegenereerd zijn niet authentiek en voelen soms ‘niet echt’.
Mijn Engelse teksten laat ik door Grammarly controleren op grammatica en tikfouten. Vaak voer ik die correcties ook weer door in mijn Nederlandse teksten. Het beste blijkt toch om je eigen teksten voor te (laten) lezen.
9 Hergebruik artikelen
Soms veranderen inzichten en technieken op bepaalde onderwerpen (zoals LinkedIn). Dat is een goed moment om artikelen aan te passen en opnieuw te publiceren. Dan verander ik ook de opmaak en controleer ik de links naar andere bronnen. Die willen wel eens veranderen. Als je mijn blogs vaker leest, dan zul je zien dat ik dat de afgelopen jaren vaker doe. Het is een snelle manier om content opnieuw te plaatsen.
10 Lees andermans blogs (en reageer daarop)
Ik vind het leuk als mensen mijn blogs lezen en erop reageren dus daarom lees ik blogs van anderen. Natuurlijk lees ik onder andere de artikelen van Simon Sinek, Tim Ferris’ 5 Bullet Friday, Bastiaan Vercouteren’s blog tips, de School voor Training, Ozan Varol, Asian Efficiency, and Darius Foroux. Ik reageer ook op artikelen van mensen die ik op LinkedIn volg. Ik schrijf over wat een nieuw inzicht voor mij is geweest of iets wat voor mij werkt.
En hoe nu verder? Ik ga door met bloggen. Heb jij nog tips voor mij? Wat kan beter (en wat gaat goed)? Heb jij een Blog? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op X, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!