Ben jij te gevoelig? Dit kun je doen

Zilvold Coaching & Training Blog gevoelig
6 min read

Samenvatting:
In dit artikel gaat het erom wat je kunt doen als je gevoelig bent voor wat mensen doen en zeggen in jouw omgeving.

For English, click here.

Ik weet niet meer wat de aanleiding was maar mijn beste vriend zei: “Freek is weer beledigd”. Waarschijnlijk ging een spel in het bos niet zoals ik ze bedacht had. Ik was een jaar of 12 toen ik alleen en boos naar huis fietste.

Ik kan me nog af en toe beledigt voelen als anderen mij niet zien staan of niet hebben erkend wat ik (wel) heb gedaan. Bijvoorbeeld als mijn ideeën voor een project niet worden overgenomen, als iemand te gemakkelijk een afspraak afzegt of als een cadeau van mij achteloos wordt achtergelaten. Eigenlijk voel ik me daardoor verdrietig en ik kan er nog lang over nadenken.

Een van mijn sterke punten is harmonie. Voor mij betekent dat dat we goed met elkaar samenwerken, elkaar horen, erkennen en op een respectvolle / liefdevolle manier met elkaar omgaan.

Krachten, talenten, kwaliteiten kunnen doorschieten. In mijn geval kan ik dan dwangmatig overkomen, en kan ik overgevoelig worden voor afwijzing. Dan is het mogelijk dat ik me beledigt, verdrietig of onbegrepen voel. Het liefste ga ik dan weg.

Niet lang geleden, hoorde ik iemand het volgende zeggen:

“Je bent niet je gedrag. Je gedraagt je naar je staat. Je bent niet je staat”.

Bij mij gaat het dan over een emotionele of een verdrietige staat. Daar is boosheid, teleurstelling of verdriet. Misschien ben ik (te) gevoelig voor wat er om mij heen gebeurt en hoe anderen op mij overkomen.

Hoe ga je het beste om met (over)gevoeligheid en de gevolgen daarvan op je werk en thuis?

Begrijp jezelf

Om jezelf beter te begrijpen is het van belang om bewust te worden van je staat. Eigenlijk komt het er op neer dat je in het nu, het heden komt. Dat kan door rustig te ademen (lees hier hoe je dat kunt doen). Wat ook kan helpen is om van houding te veranderen naar één die meer ontspannen en zelfverzekerd voelt. Bij mij helpt het tenslotte om te glimlachen. Dan verdwijnt verdriet en boosheid.

Wie ben jij nu echt en wat wil je?

Ik wilde een bijdrage leven aan een project en anderen helpen door het leven iets leuker en gemakkelijker te maken. Alleen al die gedachte is heel verhelderend en zorgt ervoor dat we loskomen van emoties.

Ook helpt het om in jouw (kern)kwaliteiten en jouw sterke punten in te zetten die wel werken. Vaak vergeten we actie te ondernemen nadat we bewust zijn geworden van onze eigen staat. Het komt erop neer dat je verantwoordelijkheid neemt.

Begrijp de ander

Want het liefste gaf ik mijn oude vriend de schuld dat hij mij beledigd had en dat we niet gingen doen wat ik wilde. Of ik voel dat iemand mijn niet erkent nadat ik een bijdrage heb geleverd aan een bepaald project. Het komt niet door de andere persoon dat ik me nu zo voel. Het gaat om mij.

Ik gedraag me maar mijn staat. Misschien had mijn vriend een veel leuker spel in gedachten of was de ander afgeleid door alles wat ze nog moest doen (voor mij) toen ze mijn cadeau achteloos neerlegde.

Eigenlijk hebben de meeste mensen het te druk met het nadenken over hun eigen problemen en uitdagingen, wat betekent dat ze niet aan jou denken. Je bent niet de belangrijkste persoon in ieders leven.

Ik kan me echt niet voorstellen dat mensen iets bewust doen om mij te beledigen en om me rot te laten voelen. Het helpt dan om je te verplaatsen in de ander en om te begrijpen waar hij of zij doorheen gaat. Hun gedrag is niet een reactie op jou (iets dat gevoelige personen neigen te geloven).

Er ontstaat meer empathie door rustig te luisteren. Richt je op de gevoelens van de andere en niet zozeer op de woorden die hij / zij uitspreekt. Stel een vraag als iets niet duidelijk is. Geef aan wat jij nodig hebt om beter en effectiever te werken. Voor mij is het bijvoorbeeld fijn om terugkoppeling te krijgen over mijn input.

Echte communicatie en verbinding

Ik streef naar harmonie, verbinding en positiviteit. Ik moet moeite doen om dit te realiseren. Dat kan ik door bewust te zijn van mijn eigen staat, mijn kwaliteiten en me te richten op de ander. Zo ontstaat echte communicatie en verbinding tussen twee personen, zonder boosheid of verdriet.

Wil jij ook jouw kernkwaliteiten ontdekken of beter leren communiceren tijdens conflicten? Krachtgericht coachen kan je helpen hoe je jouw kwaliteiten beter kunt inzetten. Ook kan een DiSC assessment je helpen om erachter te komen wat jouw communicatieve voorkeurstijl is. Geïnteresseerd in een vrijblijvende kennismaking? Neem gerust contact met mij op!

Hoe ga jij om met overgevoeligheid van jezelf of die van anderen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over overgevoeligheid. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: The Highly Sensitive Person, Elaine N. Aron, Ph.D.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments