Begin met 1 goed voornemen

Zilvold Coaching & Training Blog Voornemen
7 min read

Samenvatting: Dit eerste artikel van het nieuwe jaar helpt je om jouw goede voornemen succesvol te behalen. Het artikel legt uit waarom je niet met meer dan één voornemen of doel in het komende jaar zou moeten beginnen.

For English, click here.

In een psychologisch onderzoek werd een groep mensen in een kamer geleid. In de kamer was er een heerlijke geur van versgebakken koekjes. Sterker nog, op de tafel stond een schaal met deze versgebakken koekjes. Naast de mand stond een kom gevuld met radijsjes.

De groep werd gevraagd om een ​​schriftelijke test te doen. Het was een test die je niet goed of slecht kon doen. Het was juist moeilijk om de test af te maken. Het doel was om hun doorzettingsvermogen te testen.
Dus werd de eerste groep gevraagd om de test te doen en ze mochten net zoveel koekjes en radijsjes eten als ze maar wilden.

Vervolgens werd een tweede groep in dezelfde kamer geleid. Op de tafel stond weer een kom met radijsjes en een schaal met versgebakken koekjes. Ook deze ruimte rook heerlijk naar deze versgebakken koekjes.
Deze tweede groep werd gevraagd om dezelfde test te doen als de eerste groep. Alleen mocht deze groep zoveel radijsjes eten als ze zouden willen, maar ze mochten geen koekjes eten.

Dan wordt een derde groep in een andere kamer geleid, zonder enige geur van versgebakken koekjes. Op de tafel waren geen koekjes en geen radijsjes.
De derde groep kreeg exact dezelfde test als de eerste 2 groepen.

Alle 3 groepen kregen evenveel tijd om de test uit te voeren. Vervolgens keken de onderzoekers hoever de drie verschillende groepen met hun test zijn gekomen.

Het bleek dat de eerste en de derde groep vergelijkbare resultaten hadden. De tweede groep kwam helemaal niet zo ver. Ze bleven aanzienlijk achter met hun resultaten.

Het gaat om wilskracht

De tweede groep moest de test met voor hun neus heerlijk ruikende koekjes. En die mochten ze niet opeten terwijl ze de test deden! De onderzoekers ontdekten dat het de wilskracht kost om tijdens de test niet afgeleid te worden door de koekjes. En ze ontdekten dat je wilskracht beperkt is.
De eerste en derde groep konden al hun wilskracht gebruiken om hun test te doen. De tweede had minder wilskracht om hun test uit te voeren en minder goed te presteren in vergelijking met de andere 2 groepen. Je kunt meer lezen over deze en andere psychologische studies over wilskracht in dit (Engelstalig) blog.

Ik kan me voorstellen dat je dit komend jaar op verschillende gebieden van je leven veel goede voornemens hebt, zoals je carrière, je relaties, je gezondheid, je financiën of op een ander gebied. Voorbeelden kunnen zijn om een andere baan te vinden, nieuwe vaardigheden te leren, een nieuwe partner te vinden of af te vallen.

Wat te doen?

Nieuwe (nieuwjaars-) voornemens lijken veel op het stellen van doelen, het leren van nieuwe gewoonten en van anderen afkomen. Het heeft wilskracht nodig om nieuwe gewoonten aan te leren en nieuwe doelen te bereiken.

Focus op slechts 1 voornemen of nieuwe gewoonte voor de komende maand. Als je een nieuwe baan wilt vinden, moet stoppen met roken en tegelijkertijd wilt sporten, dan heb je jouw wilskracht te verdelen over deze 3 verschillende doelen. Je hebt minder energie, focus en wilskracht voor ieder doel. De kansen zijn groot (en ik kan spreken uit ervaring) dat je zult falen.

Keuzes

Hetzelfde geldt voor het dagelijks maken van keuzes. Er zijn er slechts een beperkt aantal die je iedere dag kunt maken. Daarom had Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten, slechts één soort pak plus das en had Steve Jobs van Apple maar één outfit. Zo verloren ze geen tijd en verspilden geen keuzes om te beslissen wat ze op een bepaalde dag moesten dragen.

Kies 1 voornemen!

Hoe ga behaal je succesvol jouw voornemen of nieuwe gewoonte? Misschien heb je veel doelen voor het aankomende jaar. Ik raad je aan om de voor de eerstvolgende 30 dagen één te kiezen en daarmee aan de slag te gaan. Dan kun je je wilskracht in dat ene doel of die ene voornemen steken. En ga ervoor. Start nu!

Volg het!

Volg dan hoe het werkt. Meet het! Schrijf iedere dag op hoeveel sollicitatiebrieven je hebt verzonden, hoeveel zakelijke telefoongesprekken je hebt gevoerd of wat jouw lichaamsgewicht is. En door jouw resultaten te volgen, kunt je nagaan of je op het juiste spoor bent of dat je iets moet bijstellen.

Zoek een maatje om verantwoording af te leggen

Wat zal helpen is om een maatje te vinden om verantwoording af te leggen. Vertel hem of haar over je doel. Je kunt elkaar motiveren, resultaten vergelijken, elkaar helpen en elkaar op het juiste spoor houden. Ik heb zo’n maatje en we wisselen wekelijkse onze uitdagingen, mislukkingen en successen uit. Dankzij mijn maatje heb ik doelen bereikt waarvan ik dacht dat ze onmogelijk te behalen waren. Zoek iemand met dezelfde doelen en ambities als die jij hebt.

Vier het en ga door

Heb je je doel bereikt? Heb je een nieuwe gewoonte of vaardigheid onder de knie? Gefeliciteerd! Vertel de mensen om je heen erover en vier het. Dit kan door jezelf een traktatie of een cadeau te geven. Ga dan verder met je volgende doel of ambitie.

En als het niet lukt?

Heb je je doel niet bereikt? Ben je niet tevreden met het resultaat?
Misschien was het te ambitieus. Evalueer het. Misschien ben je niet ambitieus genoeg (of moest je je wilskracht verdelen met iets anders). Parkeer dit doel en ga voor een andere. Jij bent een actief wezen en wilt zeker ook groeien.

Wat is jouw goede voornemen?

De mijne? Nou, ik begin het nieuwe jaar af met een relatief eenvoudig voornemen. Ik wilde nu eindelijk een nieuwe vaardigheid leren die ik al 10 jaar geleden onder de knie wilde hebben. Nu committeer ik mij eraan: ik ga blind leren leren typen. Ik weet zeker dat dit me zal helpen om effectiever te werken, zodat ik meer tijd heb voor andere waardevolle activiteiten die mij energie geven.

Wat is jouw ene goede voornemen en hoe ga je die realiseren? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen! 

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het uitzoeken wat belangrijk is om te doen in jouw leven of carrière en waarom? Ik kan je helpen met coaching. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het kiezen van slechts één goed voornemen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments