Hoe anders te denken

Zilvold Coaching & Training Blog anders denken
6 min read

Samenvatting:
Dit artikel gaat niet over de oprichter of producten van Apple. Je ontdekt hier enkele manieren om anders te denken, zodat je oplossingen kunt vinden voor problemen of vragen die je hebt.

For English, click here.

Heb je ooit gehoord over ‘green button dialing”? Er zit een verhaal achter de groene draaiknop die je op je (smart)phone hebt.

In de vorige eeuw moest je wachten op een kiestoon voordat je een nummer kon kiezen (klik hier als je nog nooit een kiestoon hebt gehoord). Ingenieurs in zowel de VS als Scandinavië gingen met elkaar concurreren om als eerste een ​​mobiele telefoon te maken. De ingenieurs hadden de meeste problemen opgelost. Ze hadden een grote “baksteen”-achtige telefoon gemaakt met een chip, een batterij en een toetsenbord. Ook werden er gsm-masten geplaatst om verbinding te maken met een mobiele telefoon.

Vroeger was men gewend om op een kiestoon te wachten voordat je een telefoonnummer invoerde. Het probleem was dat delen van het nummer verloren gingen terwijl de mobiele telefoon verbinding maakte met een andere mast.

Ingenieurs probeerden verschillende oplossingen te ontwikkelen, variërend van het bouwen van meer gsm-masten tot het vragen van chauffeurs om langzamer te rijden. Al deze oplossingen waren niet haalbaar.

Toen stelde een jonge ingenieur uit Scandinavië voor om eerst het telefoonnummer op het toetsenblok in te voeren en vervolgens op ‘Verzenden’ te drukken. Dit werd vanaf toen “Green Button Dialing” genoemd.

Het verhaal hierboven is van Matthew Barzun, die hij vertelde in de Engelstalige podcast “A Bit of Optimism” met Simon Sinek. Ik heb de podcast drie keer geluisterd. De inhoud heeft diepe indruk op mij.

Constellatie denken

Matthew Barzun spoort je aan om anders te denken, zoals de jonge ingenieur uit Scandinavië. Hij stelt voor dat we meer aan constellatie (sterrenbeelden) denken te doen. Ik begrijp hierover dat je zoekt naar mogelijkheden, dat je ervoor kiest om verbinding te maken met verschillende gedachten (of mensen). Het is een vorm van denken zonder gehechtheid aan een doel (zoals de meeste piramide gestructureerde organisaties doen). Bij constellatie-denken gaat het niet om het zo efficiënt en snel mogelijk zoeken naar een oplossing, maar om te genieten van de wonderbaarlijke rit waarbij je misschien nieuwe dingen ontdekt.

Meer manieren om anders te denken:

Kom tot rust

In het boek ‘Think Like a Rocket Scientist‘ biedt Ozan Varol verschillende manieren van denken aan om te gebruiken in werk en leven. Een van Ozans technieken om anders te denken, is goede vragen te stellen en de tijd te nemen om een ​​antwoord te vinden. Hij schrijft dat uit onderzoek blijkt dat incubatieperiodes (de tijden waar je vastzit in gedachten) het vermogen om problemen op te lossen vergroten. Wat je doet als je vastzit, is ontspannen of een (lange) wandeling maken. Richard Feynman brak zijn hoofd over de vraag hoe de Space Shuttle “Challenger” ontplofte. Hij ontdekte het antwoord toen hij een douche nam.

Als je je ontspant, begint je onderbewustzijn te werken. Je moet vaak (letterlijk en figuurlijk) van het probleem weglopen om het antwoord te krijgen, schrijft Andrew Wiles.

Anders denken op het werk

In de eerder genoemde podcast geeft Simon Sinek een interessante manier om anders te denken op het werk. Het is vooral handig wanneer jij (en andere collega’s) een wrok koesteren tegen een collega die niet goed presteert op het werk. Jullie kennen natuurlijk alle redenen waarom hij (of zij) niet functioneert.

Maak eens een lijst van dingen waarin hij of zij uitblinkt? Ik weet zeker dat dit je meer bewust maakt van de kwaliteiten die zo’n persoon bezit, en het kan nuttiger zijn om je meer op de kwaliteiten dan op de tekortkomingen te concentreren. Het zal prettiger en positiever zijn om met die persoon te werken als je de sterke punten van die persoon ziet (zoals een ster in de constellatie). En ja, doe deze oefening ook voor mensen die dicht bij je staan ​​als ze je irriteren.

Hoe denk ik anders?

Veel heeft te maken met mindset. Ik heb onlangs geleerd dat je drie ‘states’ (staten van zijn) hebt: de fysieke, de mentale en de emotionele. Het veranderen van een ‘state’ heeft invloed op de andere twee. De eenvoudigste manier is om je fysieke toestand te veranderen. Dit doe ik door te bewegen, strekken, sporten, wandelen, joggen, op mijn hoofd staan of stuiteren op de trampoline. Het helpt me om los te laten en nieuwe ideeën op me af te laten komen. Andere manieren om je mindset te verheffen vind je hier.

Ik leer ook anders te denken door op reis te gaan en andere mensen te ontmoeten.

Terwijl ik dit schrijf, gaan er veel gedachten door mijn hoofd. Ik concentreer me op het plezier van schrijven en hoe dit artikel je zou kunnen helpen om jezelf te verheffen en anders te denken. Ik voel de toekomstige vreugde.

Denk in lijn met je WAAROM

Dit is onderdeel van mijn Waarom (Te faciliteren zodat je jezelf kunt verheffen en meer vreugde en liefde kunt ervaren).

Laat je Waarom je denken aanwakkeren. Wat er met mij gebeurt, is dat ik ga nadenken over kansen, kansen en mogelijkheden. Ontdek vandaag nog jouw Waarom. Ik kan je daarmee helpen. Neem contact met mij op voor een GRATIS kennismaking.

Hoe denk jij (anders), en hoe helpt het je? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe anders te denken. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Ozan Varol, “How to Think like a Rocket Scientist” *
Simon Sinek, “A Bit of Optimism” podcast, aflevering 33.

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra! 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments