Acht is meer dan Duizend

Zilvold Coaching &Training Blog
7 min read

Samenvatting:
Wat gaat er veranderen op het gebied van leiderschap, communicatie, producten of diensten als deze crisis voorbij is? Welk gedrag gaat er veranderen en behoeften zullen er ontstaan? In deze blog probeer ik daar antwoorden op te geven. Ik nodig jou uit om daarover na te denken voor jezelf of jouw team.

For English, click here.

Een paar keer per dag krijg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een Webinar, een online workshop of om een blog te lezen. Populaire thema’s zijn (productiever) thuiswerken, online zichtbaarheid vergroten, aanvullend inkomen genereren, beter focus of huiswerkbegeleiding.

Ook krijg ik geregeld de vraag via email hoe het met me gaat.

Het gaat goed met mij! Ondanks het feit dat mijn agenda leeg is, ervaar ik veel rust. Ik ben dankbaar dat ik zoveel tijd mag doorbrengen met mijn familie.

Duizend zaken in onzekere tijden

Het zijn onzekere tijden. Als de mens een probleem heeft dan is het in zijn aard om zo snel mogelijk dat probleem of angst te laten verdwijnen door bijvoorbeeld oplossingen te zoeken.

Ik snap best dat veel ondernemers juist nu veel diensten online aanbieden en anderen willen helpen. Ook voor hen is er een inkomensbron weggevallen en dat vraagt om inventiviteit.

Natuurlijk zijn er problemen die op korte termijn moeten worden opgelost. Een bevriende ondernemer heeft maandelijks 2 ton aan vaste lasten. Hij en anderen maken zich grote zorgen over het wel of niet kunnen betalen van hun personeel. Ik snap dat er veel tijd aan acquisitie wordt besteed. Gelukkig is dat deels succesvol. Maar ik hoor ook verhalen over bezuinigingen door arbeidscontracten te beëindigen.

In hoeverre is zoveel mogelijk omzet te maken en toch nog targets te behalen een reflex? Ik vrees dat na deze crisis, ondernemers nog harder gaan werken en van alles gaan proberen om financiële doelen alsnog te (in te) halen.

Misschien gaan veel ondernemers voor kwantiteit. Juist nu is het tijd om te gaan na te denken over kwaliteit. Dat was de inspiratie voor deze blog toen ik samen met mijn zoon langs een boerderij jogde met de opschrift: “Acht is meer dan Duizend.”. Misschien doelde de boer eerder op het aantal koeien maar deze spreekwoordelijke gezegde komt uit het Nederduits (“Acht ist mehr as Dûsend (Taler)“). Het betekent dat het meest belangrijke is om je zaken goed te behartigen en dat goed acht slaan op jouw zaken veel waard is*.

Dan is het belangrijk om inzicht te hebben in wat er gaat veranderen en wat de behoefte is van de consument, de ondernemer of de werknemer als deze crisis voorbij is. Denk bijvoorbeeld aan:

Gewoonten

Het merendeel van onze gewoonten zullen na deze crisis terugkomen. Verwacht wordt dat we weer volop gaan reizen (forenzen) uit eten gaan en werken zoals we gewend waren. Een nieuwe gewoonte beklijft pas als het voordeel groter is dan het effect van vroeger gedrag. Welke gewoonte of wat voor een gedrag zal blijven? Voor mij is het nu nog te vroeg om dit te beantwoorden maar ik zal vaker online vergaderingen initiëren en bijwonen. Het bespaart zoveel (reis)tijd. In deze blog kun je meer lezen over het belang van gewoonten.

Producten & diensten

Tot voor kort gaf ik veel trainingen op locatie of zag ik klanten face to face. Natuurlijk kan ik (net zoals mijn collega’s) trainingen en coaching online aanbieden. Welke producten of diensten hebben mijn en jouw klanten in de toekomst nodig? Misschien is dat voor mij een ‘blended’ vorm van training en coaching die deels online en deels offline plaats kan vinden. Of iets anders is en dat in lijn is met mijn Waarom.

Leiderschap

Nu velen thuis werken kan het voor een manager een uitdaging zijn om leiding te geven aan een team. Juist nu is behoefte aan meer empathie en een luisterend oor. Hoe zal dat zijn na deze crisis? Wat voor soort leiders willen wij of willen we zijn? Moet deze nog steeds sturend zijn of moeten teams meer zelfsturend worden? Welke vaardigheden heeft een leider in de toekomst nodig? Is dat iemand die de grote lijnen en een visie communiceert of iemand die actief meedoet? Doet hij of zij dat online, offline of wordt dit een vorm van “blended” leiderschap?

Communicatie

Communiceren gaat nu voornamelijk via telefoon, email, of online bijeenkomsten (Skype, Zoom,…). Het valt mij op met name de laatste vormen van communicatie andere vaardigheden vragen. Je kunt immers minder goed de lichaamstaal van je gesprekspartner zien. Het moeilijker te laten zien dat je verbinding maakt met anderen door bijvoorbeeld naar voren te leunen (“to lean in”). Effectiever communiceren kan hier ook via DiSC. Ik denk dat er in de toekomst andere vaardigheden nodig zijn of instrumenten (hologram) beschikbaar zijn.

Zaken om in acht te nemen

Ik nodig jou of jouw team uit om eens na te denken over welke veranderingen er zijn na de crisis en hoe jullie hier duurzaam op kunnen inspelen. Denk eens na over de vormen van leiderschap, producten/diensten en wijzen van communicatie.

Een eerste stap kan zijn om te achterhalen wat jouw Waarom is (of die van jouw onderneming). Wat is de bijdrage en het impact daarvan op deze wereld? Als dit duidelijker is, dan kun je wellicht voor jouw carrière of jouw bedrijf gericht gaan bepalen wat nu van duurzame waarde is. Dan weet je op welke belangrijke zaken je moet richten (en niet op de duizend andere acties).

Wat gaat er volgens jou en voor jou veranderen na deze crisis op het gebied van dienstverlening, leiderschap of communicatie? Welke zaken ga jij in acht nemen en aandacht geven die het meest belangrijk zijn voor jou of jouw bedrijf? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

*Bronnen: Acht is meer dan duizend & Niederdeutsches Wort

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments