Hoor jij er ook bij?

Zilvold Coaching & Training Blog inclusie
7 min read

Samenvatting:
Dit artikel gaat over een inclusief leiderschap en welk gedrag kan bijdragen aan de positieve effecten van inclusie op een organisatie, de mensen die er werken en op de wereld.

For English, click here.

Sinds kort werk in niet alleen meer vanuit thuis maar ook op een echt kantoor. Het is een kantoor voor zelfstandigen die samen of individueel willen werken aan een wereld waar mensen met plezier werken en meer vreugde, positiviteit, verbinding en liefde ervaren in hun werk. Dit past precies in mijn Waarom, mijn visie en missie. Ik voel me er thuis.

Een Engels woord dat ik regelmatig hoor en lees is “inclusion”. Allerlei bedrijven gebruiken het. Voorbeelden zijn “Financial Inclusion”, “Militairy inclusion”, “Inclusive Architecture”, “Inclusive Design”, “Inclusive Leadership” of “Inclusive management”.

Dit artikel gaat over inclusief leiderschap binnen een organisatie.

Inclusion is inclusie of inclusief in het Nederlands. Voor mij betekent het dat iemand bij een groep, organisatie, stam, land of bedrijf hoort. Dit ongeacht ras, herkomst, geaardheid of handicap. In mijn beleving gaat het ook over dat je wordt opgenomen, dat je er past en dat je er thuis mag voelen.

Daarnaast is inclusie de mate waarin je gewaardeerd wordt voor wie je bent. Binnen een organisatie kan dat jouw persoonlijke en professionele achtergrond, jouw ervaring en jouw vaardigheden zijn.

Effecten van inclusie

Als een organisatie inclusief is, kan dat positieve effecten hebben op de mensen die er werken, de organisatie zelf en de wereld. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden:

Meer betrokkenheid

Als je mensen informeert en betrekt bij besluitvormingen zal dit leiden tot meer betrokkenheid. Het voorziet ook in de behoefte van mensen om ergens bij te horen.

Grotere diversiteit

Bij inclusie gaat het erom dat je mensen waardeert voor wie ze zijn en wat ze doen. Inclusie leidt tot meer diversiteit.

Meer zelfvertrouwen

Omdat mensen erbij horen, voelen ze zich veiliger en hebben ze meer zelfvertrouwen om zich uit te spreken over mogelijke verbeteringen, fouten en zorgen binnen de organisatie.

Betere prestaties

Als mensen weten waar de organisatie naar toe wil gaan, kunnen ze beter bijdragen aan het succes van de organisatie. Inclusie levert betere individuele prestaties en die van de organisatie.

Heldere toekomst

Ze zien een toekomst voor zichzelf in de organisatie omdat de missie, visie en de Waarom van een organisatie duidelijk is voor de mensen.

Inclusie als waarde

Bij veel organisaties wordt “Inclusie” als waarde opgenomen. Waarden zeggen mij niet zoveel als ze niet gedragen worden door een organisatie en als mensen die waarden niet uiten in gedrag.

Het gedrag van inclusie

De vraag is wat jij als organisatie, bedrijf, manager of leidinggevende kunt doen om ‘inclusie” vergroten? Welk gedrag hoort daarbij?

Creëer vertrouwen

Vertrouwen geef je door iedereen te leren kennen en door naar ze luisteren. In dit artikel geef ik je 7 manieren hoe je beter kunt luisteren. Maar om te kunnen luisteren moet je ook goede vragen stellen. De uitdaging bij het stellen van vragen is om ze uit pure interesse en nieuwsgierigheid te stellen en ze niet te voorzien van een uitspraak of een mening. Hier heb ik mijn meest favoriete vragen voor je.
Veronderstel niet dat je alles al weet. Vaak weten anderen veel meer en hebben meer antwoorden dan jij.

Het gaat om het voeren van gesprekken. Het kan niet een enkel gesprek zijn. Een serie van gesprekken is beter. Misschien is dat een uitdaging met mensen van verschillende achtergronden maar probeer erachter te komen waar ze vandaan komen, wat hen bezighoudt, wat hen drijft (of niet), wat hun sterke punten zijn en leer hun wereld kennen. Als je dit weet dat kun je ook beter leidinggeven.

Zonder vertrouwen zul je geen mensen om je heen hebben die zich betrokken voelen, die erbij horen, die gemotiveerd zijn en die hun best doen om goed te presteren.

Laat empathie en compassie zien

Terwijl je luistert naar de verhalen, verplaats je dan in de situatie van iemand. Dat is empathie en daarover kun je meer lezen in dit artikel.

De kans is groot dat je als professional vaak in je hoofd bent (logisch nadenkt). Bij compassie gaat het erom om geen hoofd tot hoofd verbinding te maken maar een hart tot hart verbinding. Voel wat de ander voelt. Dit zal ook zorgen voor meer vertrouwen.

En veronderstel hier ook niet dat je weet wat de ander denkt en voelt. Ga na of je het goed hebt begrepen en wees nieuwsgierig wat anderen denken of hoe ze erbij zijn gekomen om iets te zeggen of te doen. Reageer niet meteen op de acties of uitspraken van anderen. Vaak zorgen die voor een bepaald gevoel of een emotie bij jezelf zoals boosheid of angst.

Bij inclusief leiderschap focus je erop hoe jij antwoordt. Je hebt namelijk een keuze voor hoe je reageert op emoties en gevoelens (die er mogen zijn). Je kunt deze gebruiken als kans om impact te hebben en compassievol te zijn. Mensen zullen zich daardoor veiliger, erkend en gehoord voelen.

Promoot jouw missie, visie en Waarom

Doe dit op een effectieve manier. Dat betekent niet dat je ze bij de ingang en op verschillende plekken van jouw organisatie ophangt en verkondigt in je jaarverslagen. Het gaat erom om met anderen te praten en hen te vragen over hun missie (“waarom doe je dit werk?”). Betrek de mensen, verbindt ze met het grotere plaatje, de missie, visie en Waarom van de organisatie.

Het is dan ook van belang om die van de organisatie en van jezelf goed te kennen. Als je jouw missie, visie of je Waarom niet kent, dan is het moeilijk kom anderen te helpen. Weet je die wel, dan ben je een betere leider die aan inclusie kan werken, anderen weet te betrekken, aan boord weet te brengen en ze weet te motiveren door het beste van jezelf te laten zien.

Wil je ook een organisatie vinden waar jij bij hoort? Of wil je een betere leider zijn die meer aan inclusie kan doen en meer impact heeft? Ontdek jouw Waarom! Neem vandaag nog contact met mij om de eerste stappen te zetten!

Wat doe jij (of wat doet jouw organisatie) om meer inclusie te realiseren? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over inclusie. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments