8 tips om productiever te zijn

5 min read

For English, click here.

Ik heb een recensie (in het Engels) over het boek “Originals” van Adam Grant geschreven. Hij vertelt dat originele mensen (originals) grote uitstellers zijn. De voorbeelden zijn Leonardo da Vinci en Martin Luther King Jr.

Een voordeel van uitstel, zegt Grant, is dat je zo nieuwe ideeën of inzichten kunt vinden om je taak te voltooien.

Maar op een gegeven moment kun je je taken nog meer uit te stellen. Wat doe je om je taak te voltooien en en om productiever te zijn?

Hier zijn 8 tips:

Ruim je bureau op

Een opgeruimd bureau helpt je om je te concentreren. Veel rotzooi leidt af en helpt niet om aan de slag te gaan.

Maak een takenlijst (& hou je daaraan)

Ik hou to-do lijstjes en zelden voltooide ik alle 20 + taken. Tegenwoordig heb ik maximaal 9 taken per dag op mijn takenlijst. De eerste taak is meteen de moeilijkste taak. De succes expert Brian Tracy noemt dit de kikker en hij dringt er op aan om te beginnen met die kikker (eat that frog). Vervolgen schrijf je 3 andere belangrijke taken op en je eindigt met 5 kleinere taken. Deze laatste kunnen administratieve taken zijn. Streep iedere taak door die je hebt voltooid. Dit zal je motiveren om door te gaan omdat het goed voelt om iets af te ronden. Als de taak te groot is: maak kleinere.

Zorg voor een extra takenlijst

Het kan voorkomen dat het internet het niet doet, je de telefoon vergeten bent of dat de persoon die je zou ontmoeten er niet is. Om je tijd alsnog goed en productief te gebruiken, pak dan een taak op die op die extra takenlijst staat. Dat kunnen taken zijn die je op de lange termijn zo willen oppakken of die fijn zijn om gedaan te hebben maar geen prioriteit hebben.

Ga “Cold Turkey”

“Cold Turkey” staat voor onmiddellijk stoppen met iets. Om productiever te zijn, zorg je er voor dat je je afzondert van alles dat je kan afleiden. Dus geen afleiding van internet of mobiele telefoons. Zet ze uit. Dit is moeilijk voor sommigen maar als ik weet zeker dat je voor 20 minuten zonder e-mail, Facebook, LinkedIn, WhatsApp of Skype kunt. Stel een klok in om geconcentreerd te blijven gedurende die tijd. Mijn ervaring is dat ik graag geconcentreerd werk en dat ik vaak nog langer doorwerk. Deze methode helpt mij het meest om een taak af te ronden en productiever te zijn. Als je echt moeite hebt om zonder internet te werken vanwege ontwenningsverschijnselen dan is er software om je te helpen.

Beheer verwachtingen

Sommigen van jullie werken vanuit thuis en hebben kinderen om te verzorgen. Zorg ervoor dat je de verwachtingen beheert van je kinderen. Vertel hen dat je voor 20 minuten moet werken en dat je niet gestoord kan worden. Maak een stopteken zodat ze weten dat ze je niet afleiden. Natuurlijk zeg je ze dat ze je kunnen storen wanneer er iemand gewond is!

Anderen werken op kantoor met veel andere mensen. Die kunnen ook storen en afleiden. Door een koptelefoon op te zetten laat je anderen weten dat je niet gestoord wilt worden en het zorgt er ook voor dat je je niet snel laat afleiden wat anderen zeggen om je heen. Laat ze wel weten dat ze je kunnen storen in een noodgeval! Luister naar rustige, klassieke muziek. Op Spotify zijn er veel kanalen met muziek die je helpen om te focussen.

Geef jezelf een beloning als je klaar bent

Stel je voor dat je aan het genieten bent van je beloning wanneer de taak is voltooid. Voorbeelden zijn een goede kop koffie, wat fruit, je favoriete websites bezoeken of een koekje.

Vraag om hulp

Ik heb de neiging om veel taken alleen te doen. Waarom zou je niet vragen om hulp? Het kan zo klein zijn om stickers op enveloppen te plakken maar je kunt ook iemand vragen om met jouw te brainstormen over een bepaald idee of project. Je zult versteld staan hoe veel mensen bereid zijn om je te helpen. Maar het moet niet een reden zijn om een taak opnieuw uit te stellen of om iets onredelijks van iemand te vragen (aan de vooravond bellen om te zeggen dat je het de volgende dag nodig hebt).

Begin gewoon!

Haal diep adem, neem een glas water (& niets anders!) en begin met wat er die dag gedaan moet worden. Zodra je begint, kom je in een momentum, een stroom die je helpt om je taak te voltooien en verder te gaan.

Hoe voltooi jij jouw taken en wat zijn jouw tips om productiever te zijn? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze productiviteitstips.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eric
Eric
28 September 2022 13:55
  1. Begin met het einddoel in gedachten. Doe dat zo effectief mogelijk (niet zo goed mogelijk, perfect).
  2. Begin met de moeilijkste (eat the frog first)
  3. Neem een favoriet E-book voor verloren momentjes (bijleren in wachttijd)