8 gewoonten van integriteit

4 min read

For English, click here.

Laatst zag ik een vacature voor een integriteitsingenieur. Dit fascineerde mij. Het doel van deze functie was om met andere afdelingen te werken aan integriteitseisen voor nieuwe productontwikkelingen. OK, dat is integriteit op papier.

Maar hoe streef je naar en behoud je een hoog niveau van integriteit in het leven, zowel professioneel als persoonlijk?

Integriteit is een hele belangrijke kernkwaliteit in leiderschap aangezien het vertrouwen schept. In de wetenschap is integriteit essentieel bij het valideren van onderzoeksresultaten. Integriteit is een belangrijke basis voor relaties. Het is nauw verbonden met betrouwbaarheid, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en oprechtheid.

Dus, wat doen mensen met hoge mate van integriteit? Wat zijn hun gewoonten en kwaliteiten? Nou, ze:

1) Zijn beschikbaar en toegankelijk

Sta open voor communicatie. Dus laat mensen weten dat zij met je kunnen praten. Praat met hen en luister aandachtig naar wat ze nodig hebben, voelen en willen.

2) Communiceren verwachtingen

Als je met mensen praat, vertel wat je verwacht. Wees bij voorkeur zo specifiek mogelijk. Vertel hen om naar jou te komen (Zie 1)) wanneer zij een bepaalde deadline voor een taak niet kunnen halen zodat jij de verwachtingen (voor andere belanghebbenden) kunt managen.

3) Komen op voor wat zij geloven

Dit betekent dat je de boel niet bedriegt en dat je de moed hebt om de waarheid zien en te vertellen (dat betekent ook om de olifant in de kamer te benoemen). En maak geen compromissen die jouw waarden aantasten.

4) Zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen

Doe wat je beloofd hebt te doen. Dit betekent dat je zowel beloften maakt EN aanvaardt. Herinner anderen eraan wat ze hebben beloofd. Wees en houd anderen toerekenbaar. Dit betekent dat je daadwerkelijk iets doet aan een bepaalde situatie. Dit is anders dan verantwoordelijkheid nemen.

5) Gaan de feiten na

Mensen met integriteit herzien ruwe gegevens en feiten zorgvuldig voordat ze een beslissing nemen, reageren of een mening over iets hebben. Het controleren van gegevens is vooral belangrijk in onderzoek of met laboratoriumresultaten voordat deze gerapporteerd of beweringen gemaakt kunnen worden. Maar, hoe vaak reageer je op een situatie waar je anders op zou hebben gereageerd als je de details had geweten? Gebruik een controle-instrument voor een grote hoeveelheden aan gegevens of beantwoord simpelweg deze 3 vragen voordat je reageert:

-Is het waar?

-Is het aardig?

-Is het nodig?

6) Betalen vooruit

Het idee van vooruit betalen (zoals een caffè sospeso) is dat je iets doet ten behoeve van iemand of iets. Leiders met integriteit zien de grote lijnen. Wat ze ook doen, zal op een gegeven moment terugkomen. Dus waarom niet iets goeds doen?

Integriteit is het doen van het juiste, wetende dat niemand weet dat jij het wel of niet deed.

-Oprah Winfrey (1954 -), in Good Housekeeping

7) Doen het juiste

Waarom? Omdat dat het juiste is om te doen! Het is in overeenstemming met wat je wilt in het leven of met je bedrijf.

8) Zorgen voor opleiding en begeleiding

Mensen met integriteit willen in een omgeving zijn met mensen die ze kunnen vertrouwen. Dus trainen ze de mensen om beter te worden in hun vakgebied, ze coachen of begeleiden hen en laten hen een opleiding volgen.

Opgemerkt moet worden dat integere mensen ook fouten kunnen maken. Zij leren hiervan door te reflecteren over wat en hoe iets is misgegaan zodat ze dit in de toekomst anders oppakken. Dit betekent kwetsbaarheid te laten zien en bereid zijn om te groeien. Nog een teken van leiderschap.

Conclusie

De basis van integriteit is meer dan eerlijk en oprecht zijn. Je kunt wel eens eerlijk zijn en dit betekent niet dat je de integriteit nastreeft door deze kwaliteiten en gewoonten bijna altijd te laten zien. Integriteit is een staat van bewustzijn en is niet iets wat je zo nu en dan bent.

 

Wat betekent integriteit voor jou en hoe streef jij dit na? Laat mij het weten in het commentaarveld hieronder. Ik ben benieuwd!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel over integriteit!

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
14 October 2016 09:37

Erg mooi beschreven hoe integriteit, kwetsbaarheid, openheid en leerbaarheid verband houden met elkaar. Integriteit is basis en standaard voorwaarde voor vertrouwen, verantwoordelijkheid en oprechtheid. Fouten maken moet, om te kunnen groeien en om soms ook de eigen integriteit op de proef te stellen.

Annelies
Annelies
14 October 2016 09:49

Dit artikel zet me aan het nadenken over integriteit. Heel belangrijk, integriteit. Hartelijk dank voor deze post!

Iric van der Have
14 October 2016 10:38

Mooie blog Freek, helder beschreven. Voor mij is de basis van integriteit bij je ‘zelf’ zijn. Pas dan is er ruimte voor al die mooie kwaliteiten.

Anita Regout
27 October 2016 12:38

Mooie blog, Freek.
Op de radio hoorde ik een keer iemand zeggen: “Integriteit is wat je doet als niemand kijkt”. Dat zinnetje is me altijd bijgebleven.
Het is zo waar wat je schrijft: integer zijn kan niet af en toe.
Keep writing!