8 essentiële softe vaardigheden voor ingenieurs

8 min read

Samenvatting: Naast technische vaardigheden zijn softe vaardigheden essentieel om als ingenieur te slagen. In dit artikel worden 8 soft vaardigheden gepresenteerd, inclusief tips om deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

Click here, for English

Het was aan het einde van de vorige eeuw. Samen met een collega was ik naar een congres gestuurd in Amsterdam. Het ging over grondwaterbeheer voor drinkwatervoorziening. Eén van de eerste congressen op mijn vakgebied. Ik was erg enthousiast. Er waren een heleboel bekende bobo’s op het gebied van geohydrologie en ik herinner mij nog goed wat mijn collega na afloop van het congres tegen mij zei. Hij was verbaasd dat ik zoveel mensen kende en dat ik op iedereen af stapte. Dat vond (en vind ik nog steeds) doodnormaal. Blijkbaar is dat niet zo voor vele andere ingenieurs.

Het is één van de softe vaardigheden die mij enorm helpen in mijn (professionele) leven. De contacten die ik op dat congres heb gelegd, hebben mij geholpen met een aantal grote projecten op het gebied van watervoorziening in de Verenigde Staten en in Nederland.

Vaak krijgen juist de technische vaardigheden de meeste aandacht bij een opleiding of een sollicitatieprocedure. Maar de softe vaardigheden zoals communiceren, presenteren, onderhandelen en overtuigen zijn juist zo belangrijk om een succesvolle ingenieur te zijn.

Dit artikel gaat over 8 essentiële softe vaardigheden die je kunnen helpen in jouw ingenieurs carrière en persoonlijke leven.

1. Communicatie

Eigenlijk is dit de meest belangrijke sleutel en daarom begin ik er over. Door met de bekende ingenieurs / wetenschappers te gaan praten had ik later meer kennis om succesvol projecten af te ronden. Communicatie gaat over de juiste vragen te stellen, luisteren, oogcontact te maken of feedback te geven (en ernaar te vragen).

Hoe kun je je communicatie vaardigheden verbeteren?

 • Streef ernaar om je gesprekspartner uit te laten praten. Probeer dus niet in de rede te vallen.
 • Geef vandaag iemand een stevige handdruk. Niet te hard maar ook niet te slap. Een stevige hand geeft je meer zelfvertrouwen.

2. Moed

Terwijl mijn collega bij de koffietafel stond, liep ik op andere mensen af. Het was natuurlijk makkelijker en prettiger geweest om bij hem te blijven staan en te kletsen. Om als jonge ingenieur zomaar op bekende geohydrologen af te stappen vergt moed.

Maar het vergt ook moed om fouten toe te geven, onbekende mensen op te bellen of iets anders te doen dan wat je normaal gewend bent.

Wat kun je doen om moediger te zijn?

Doe vandaag iets wat je normaalgesproken niet zou doen:

 • Bel je collega op en vraag om hulp bij een probleem waar je nu mee worstelt.
 • Ga vandaag eens lunchen met collega’s van een andere afdeling.

3. Compassie

Met compassie bedoel ik het vermogen om je in te leven in een ander (lees ook: mijn artikel over empathie). Dus ook de dominante baas of de altijd aanwezige, gezellige en enthousiaste collega. Waarom zou je dat willen? Dit maakt communicatie gemakkelijker omdat je een verbinding maakt waarbij emoties en je eigen ego achterwege blijft.

Wat kun je doen om meer compassie te tonen?

 • Wees positief en verwacht niet teveel van anderen.
 • Verwacht niet dat de ander alle details van een project weet en wees niet te streng. Dat geldt ook voor jezelf…

4. Leren

Wellicht ben je erg goed in de dingen die je doet en hebben ze altijd al gewerkt. Om beter te worden en te groeien, zal je een nieuwe vaardigheden moeten leren. Nieuwe denkwijzen, nieuwe manieren om met anderen om te gaan maar ook nieuwe kennis op jouw vakgebied. Nieuwsgierigheid zal je hierbij helpen.

Wat kun je vandaag nog doen om iets nieuws te leren?

 • Omring je met mensen die meer weten dan jij. Ga naar bijeenkomsten of neem deel aan online fora op jouw vakgebied of een thema waarover jij iets meer wil leren.
 • Luister naar Podcasts.

5. Aanpassingsvermogen

In verschillende situaties is het goed om je aan te passen aan de mensen die er rondlopen maar ook aan wat er van je verwacht wordt. Ik gebruikte bijvoorbeeld andere woorden met de veldmedewerkers dan bij een bespreking met een grote vastgoed onderneming. Het is niet de bedoeling dat je opeens een andere persoon bent. Blijf jezelf en authentiek maar wees flexibel en hou niet vast aan de communicatie stijl die je gewend bent. Wees dus open voor signalen die je krijgt en reageer daarop.

Hoe kun je jouw aanpassingsvermogen vergroten?

 • Misschien stel je altijd dezelfde vragen in gesprekken. Probeer eens vragen te stellen die beginnen met “WAT” of “WIE”.
 • Beheers conflicten. Dat kan bijvoorbeeld door de olifant in de kamer te benoemen.
 • Probeer iets nieuws (wat je recentelijk geleerd hebt).

6. Samenwerking

Een belangrijke softe vaardigheid van een ingenieur is het vermogen tot samenwerking of te werken in een team. Je verschillende mensen in je projectteam nodig die goed kunnen samenwerken om een project goed te laten verlopen. Dat omhelst ook de tekenaar, de ingenieur, de projectmanager, de veldmedewerker en de secretaresse

Wat kun je doen om beter samen te werken?

 • Zorg ervoor dat het doel van het project voor iedereen duidelijk is en spreek verwachtingen uit.
 • Wees eerlijk (zie ook “Moed”).
 • Toon interesse in de uitdagingen van een teamlid (zie “compassie”).

7. Creativiteit

Een ingenieur lost problemen (uitdagingen) op. Dat betekent dat hij/zij gebruik maakt van zijn/haar vindingrijkheid, zijn/haar creativiteit om te innoveren. Ik kan mij voorstellen dat je je afvraagt in hoeverre is dit een softe vaardigheid is. Het gaat erom om je technische vaardigheden een stap verder te brengen door bijvoorbeeld kennis te combineren, te testen of uit te wisselen.

Hoe kan ik als ingenieur creatiever worden?

 • Begin nu en zeg ja! Verzamel niet eerst alle randvoorwaarden of eisen (dat veel tijd kost).
 • Neem deel aan projecten die niet per se binnen jouw vakgebied horen. Wees nieuwsgierig.
 • Denk als een genie. Vraag je af wat die beroemde ingenieur, waar jij naar opkijkt, zou doen in jouw schoenen.
 • Werk het slechtste idee uit.

In dit artikel lees je verder over technieken voor ingenieurs om meer creatief te zijn.

8. Time management

Wij ingenieurs willen alles zo goed mogelijk doen. We willen er zeker van zijn dat alle randvoorwaarden in beschouwing zijn genomen en er geen onzekerheden meer zijn. Een nadeel hiervan is dat dit veel tijd (en geld) kan kosten. Ook kan het dan mogelijk zijn worden dat afspraken die gemaakt zijn niet worden nagekomen (zie “Samenwerking”). Het is dus belangrijk om je te focussen op de dingen die gedaan moeten worden, binnen de afgesproken tijd.

Hoe kun je je time management verbeteren?

 • Maak kleinere taken en hou het doel voor ogen.
 • Lees dit artikel om productiever te zijn.
 • Neem bewust afstand. Misschien wordt jij als expert constant geraadpleegd. Daardoor kom je niet aan je werk toe. Doe af en toe de deur dicht, zet je telefoon uit of ga een dagdeel ergens anders werken waar jij niet gestoord kunt worden.

Conclusie

Kortom, kom in actie! Stop met afwachten, analyseren of redeneren. Door in actie te komen heb je al een softe vaardigheid te pakken!

Onderneem nu actie!

Ben je een ingenieur met goede technische vaardigheden? Wil jij succesvoller zijn door jouw softe aardigheden te verbeteren? Ik kan je helpen met coaching & training. Neem vandaag nog contact met mij op!

Wat zijn volgens jouw de essentiële softe vaardigheden voor ingenieurs? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel de essentiële softe vaardigheden voor ingenieurs.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments