7 manieren om beter te luisteren

4 min read

For English, click here.

Eén van de 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren is door te luisteren. Een vertaling van luisteren in het Latijns is “audire”. Het betekent het vermogen om te horen en duidelijk horen. Het is meer dan achterover te leunen en aan boord van je eigen gedachtetrein te gaan terwijl iemand tegen je praat. Het vereist een actie van jouw kant.

Hoe word je een betere luisteraar?

Hier zijn 7 manieren:

1. Kies het juiste moment
Timing is belangrijk. Het is moeilijk om te luisteren wanneer velen je aandacht willen of als je zelf veel aan je hoofd hebt. Als je naar iemand wilt luisteren, maak tijd! Als je meer tijd nodig hebt om te luisteren, maak dan een afspraak.

2. Zet uiterlijke afleidingen uit
Dit is een open deur maar ik ben er zeker van dat je nog steeds op je telefoon, klok of computer scherm kijkt wanneer je naar iemand luistert. Zeker als de andere meer tijd (en woorden) nodig heeft om je iets vertellen. Dus, zet je telefoon opzij (beter nog, zet hem uit of zet hem op niet storen ?). Als ik luister, schakel ik ook mijn scherm uit of sluit ik mijn laptop. Op kantoor, kun je de deur sluiten. Sommigen van jullie hebben belangrijke verantwoordelijkheden en moeten altijd (is dat echt zo?) beschikbaar te zijn. Met je assistent kun je bijvoorbeeld een bepaalde zin in code afspreken voor als het echt nodig is om te worden gestoord.

3. Zet innerlijke afleidingen uit
Terwijl je luistert, komt je eigen gedachtetrein in beweging: Je wilt graag je opinie geven of een eigen ervaring delen. Als je aan het luisteren bent dan gaat het niet om jou maar juist om de andere. Probeer niet te praten maar stel vragen (zie 4). Hoe kan je de gedachtetrein stoppen? Stel je voor dat je gedachtetrein stopt bij een station of stel je voor dat je op de pauzeknop drukt. De gedachtetrein kan later verder gaan. Ik heb een neiging om aantekeningen te maken tijdens het luisteren. Dit leidt ook af. Notities kunnen achteraf worden gemaakt. Als er een actie van jouw kant nodig is, kun je snel opschrijven.

4. Wees je bewust van lichaamstaal
Je kunt ook luisteren met je ogen om een betere luisteraar te worden. Wat zegt de ander tegen je met zijn of haar lichaam? Is er oogcontact en zijn ze sprankelend? Zijn armen en benen gekruist? Zit hij of zij te tikken met de vingers? Lichaamstaal is een aanvulling op de woorden die uit de mond komen. Het kan benadrukken, verbergen of gewoon duidelijk maken wat er gezegd wordt.

5. Herformuleer, vat samen en stel vraag
Kun je het niet laten om te praten? Door te herformuleren, samen te vatten en vragen stellen, help je de andere door ervoor te zorgen dat je het duidelijk hebt begrepen en te controleer je of de andere niet een belangrijk detail van het verhaal is vergeten. Het helpt je ook om iets te onthouden zodat je geen aantekeningen hoeft te maken.

6. Maak verbinding maar niet te veel
Als je echt een verbinding wilt maken, kun je dit doen door rapport te creëren . Je kunt bepaald (positief) lichaamstaal kopiëren, zoals knikken, glimlachen, je eigen armen over elkaar heen vouwen, naar voren of naar juist naar achteren leunen. Maak niet een overduidelijke verbinding want dat kan kan worden geïnterpreteerd als nep en toneelspel. Het doet af van je authenticiteit (zie 7). Wees je hiervan bewust.

7. Blijf nieuwsgierig …
en oprecht geïnteresseerd. De andere zal zich vrij voelen om met jou te praten. Je kunt leren, lachen of genieten van een goed verhaal. Zo niet, plan een nieuwe afspraak in (zie 1) of beëindig het gesprek.

Welke van de bovengenoemde manieren vind je goed of werkt het beste voor jou? Wat zijn jouw manieren om goed te luisteren? Laat het me weten. Ik ben nieuwsgierig!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken  zodat anderen ook kunnen profiteren van deze tips om beter te luisteren!

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments