7 (+2) waardevolle boeken

zilvold coaching & consulting blog books
8 min read

Samenvatting: Ik hou erg veel van lezen. In dit artikel vertel ik je over de 7 waardevolste boeken die ik 2018 heb gelezen. Waardevol in de zin van inhoud, inzichten, nieuwe denkwijzen, verduidelijkingen, inspiratie en zinnig tijdverdrijf (maar dat laatste zijn voornamelijk de 2 bonusboeken).

For English, click here.

Laatst vroeg een vriendin aan mij waar ik de tijd vandaan haalde toen ik haar vertelde dat ik aan een nieuw boek was begonnen. Ik antwoordde haar dat ik er tijd voor maakte en dat ik ieder vrij moment gebruikte om minimaal 20 pagina’s per dag te lezen. Dus dat doe ik terwijl ik wacht voor een tandartsafspraak of in de tram zit. In de auto luister ik naar Podcasts of audioboeken.

Waarom? Ik geniet ervan om iets nieuws te leren, mijn blik op de wereld te verruimen en ik ervaar het als zeer ontspannend. Mijn zoon wilde graag weten of ik alles kon onthouden wat ik las. Om eerlijk te zijn kan ik dat niet. Ik probeer zoveel mogelijk in boeken te markeren, ik maak samenvattingen, schrijf er artikelen over en praat er met vrienden over. Zo onthoud ik het beter. Ik heb ook geleerd om boeken waar ik niet doorheen kom, (voorlopig) beter in de boekenkast kan laten staan.

In 2018 heb ik een aantal boeken gelezen die heel waardevol voor mij zijn gebleken. Dit artikel is een kort overzicht van de 7 (+2)meest waardevolle boeken die ik je van harte kan aanbevelen. Neem ze maar eens door. Aan het einde heb ik wellicht een cadeau voor jou.

De uitvinder van de Natuur (Andrea Wulf)

2019 is de 250ste geboortejaar (en de 160ste sterfjaar) van Alexander von Humboldt. Een groots avonturier, ontdekker en wetenschapper. Hij was ervan overtuigd dat alles in deze wereld met elkaar verbonden is en creëerde het “Naturgemälde”, een overzicht van alle planten in relatie met hun omgeving van de amazone. Von Humboldt staat aan de wieg van de wetenschap die wij tegenwoordig ecologie noemen en gaf in de 18 eeuw al aan dat de mens invloed zal hebben op de verandering van het klimaat. In dit zeer complete werk van Andrea Wolf worden ook vrienden en tijdgenoten van Von Humboldt besproken zoals Wolfgang von Goethe, Thomas Jefferson en Charles Darwin.

Zijn 100ste geboortedag werd op 14 september 1869 wereldwijd groots gevierd. Ik ben benieuwd hoe deze man die zo veel heeft betekend in deze wereld herdacht wordt in 2019.

Tags: #geschiedenis #innovatie #algemeneontwikkeling #weglezer #filosofie

Altijd scherp (Jim Loehr, Tony Schwartz)

Het gaat niet om tijd maar om hoe je met jouw energie omgaat. Een boek voor mensen die moeite hebben om balans te vinden in het leven tussen het fysieke, het emotionele en het spirituele. En dan niet alleen voor die mensen die beter willen presteren op het werk maar ook in een sport. Bij uitstek geschikt voor mensen die denken dat ze alleen maar beter moeten presteren in dit leven. Dat kan ook, maar dan moet je af en toe pauzes nemen om te herstellen.

Tags: #energymanagement #persoonlijkeontwikkeling

 

The Power of Moments (Chip Heath, Dan Heath)

power of moments book review blog zilvoldIn ons leven zijn er vele bijzondere momenten. Denk maar aan de dag toen je je eindexamen deed, toen je ging samenwonen maar ook toen je een promotie kreeg of een project succesvol afrondde. In dit boek bespreken Chip en Dan Heath de eigenschappen in alle bijzondere momenten voorkomen, Bijvoorbeeld hoogtepunten, trots, inzicht, verbinding en andere momenten. Alleen en samen creëren ze krachtige momenten. Het resultaat is een leven met meer vreugde, doelgerichtheid, empathie en betekenisvolle verbindingen. Het is aan jou om ze te creëren. Een samenvatting van dit boek kun je hier vinden.

Tags: #persoonlijkeontwikkeling #momenten #creatie
 

Illuminate (Nancy Duarte, Patti Sanchez)

Ik heb dit luisterboek gehoord op een van mijn vele reizen. Wist jij dat achter het bord op het hoofdkantoor van Facebook nog de naam staat van de vorige eigenaar van het gebouw (Sun Microsystems)? Het herinnert werknemers eraan om gemotiveerd te blijven en het laat zien wat er kan gebeuren als je bovenaan staat en niet innoveert).

 


Dit boek gaat over hoe je als leider goed kunt communiceren naar de buitenwereld en jouw eigen medewerkers. Hoe kondig je reorganisaties aan? Hoe neem je afscheid van medewerkers of bedrijfsonderdelen en hoe vier je nieuwe mijlpalen in je organisatie? Een aanrader voor managers die beter willen communiceren zodat er minder angst is in een organisatie waar veranderingen plaats gaan vinden.

Tags: #changemanagement #reorganisatie #leiderschap #communicatie

Vind je WAAROM (Simon Sinek)

Vind je waarom Zilvold coaching & trainingZelf worstelde ik al een tijdje met mijn purpose en hoe je dit goed kunt communiceren.  Dit boek was een belangrijk boek voor mij en heeft mij goed geholpen. Het is een praktisch boek waarmee je voor jezelf of je eigen organisatie aan de slag kunt gaan om jouw unieke waarom, je doel, je purpose kunt ontdekken. Hierdoor is het namelijk makkelijker om keuzes te maken en heb je meer voldoening en passie in je leven en je werk. Een samenvatting kun je hier lezen. 
 

Tags: #purpose #doel #persoonlijkeontwikkeling #selfhelp #praktisch

Personal Development for Smart People (Steve Pavlina)

Wellicht een van de beste boeken dat ik dit jaar heb gelezen. Geen tips, technieken, psychologische trucjes om snel iets te bereiken. Eigenlijk is dit de basis van alle boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en een “must-read” voor coaches en trainers (en mensen die niet alle zelfhulp boeken willen lezen). Het gaat erom om een bewuste createur te worden van het leven door aspecten zoals waarheid, liefde, en kracht in lijn te hebben met het bereiken met jouw doelen op het gebied van gewoonten, gezondheid, financiën, carrière, relaties en spiritualiteit.

tags: #persoonlijkeontwikkeling #basis #groei #gewoonten # gezondheid #financiën #carrière #relaties #spiritualiteit

Laat ze maar praten (Richard Feynman)

Het tweede deel van de autobiografie van de natuurkundige en nobelprijs winnaar Richard P. Feynman. Dit boek bestaat uit verhalen over zijn reizen, avonturen en de liefde voor zijn eerste vrouw die te vroeg gestorven is. Ook vertelt hij over zijn ervaringen van zijn tijd in de presidentiële commissie die de explosie van de ruimteveer Challenger onderzocht. Naast dat dit erg vermakelijk is doet dit boek nadenken over de vrijheid van gedachten die wij hebben, dat wij geen angst moeten hebben voor onzekerheden maar dat we daarover van gedachten moeten wisselen. Een aanrader voor wetenschappers.

#autobiografie #filosofie #NASA #natuurkunde #materiaalkunde #wetenschap

Lees je ook andere boeken, Freek?

Ja hoor! Momenteel lees ik het spannende boek Origin van Dan Brown. Wederom is professor Langdon verwikkeld in een spannend avontuur wanneer een oud-student vermoord wordt op de avond dat hij een belangrijke ontdekking wereldkundig wil maken. Een ontdekking die de mens antwoord moet geven op de vraag “Waar kom ik vandaan?”  en “Waar ga ik naartoe?”. Wie is verantwoordelijk voor zijn dood? Is het de kerk, de koning of iemand anders?

 
 
 
 
En ik heb afgelopen jaar veel gehad aan het boek “The Road to Spiritual Freedom” van Harold Klemp. In een wereld waar we streven naar verbinding, goede relaties, financiële vrijheid, doelen, zingeving vergeten we vaak het spirituele aspect. Voor velen is dit ongrijpbaar. Wat is spirituele vrijheid? Harold Klemp schrijft:” Spirituele vrijheid komt met de erkenning dat onze vrijheid eindigt daar waar die van onze naaste begint. En deze lijn wordt verantwoordelijkheid genoemd.”

 

 

Welke boeken heb jij gelezen die waardevol zijn gebleken voor jou? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen! De eerste die reageert krijgt van mij GRATIS het boek Personal Development for Smart People (Steve Pavlina) toegezonden.

 

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met mijn meest waardevolle boeken van 2018.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments