Samenvatting: Dit artikel gaat over hoe je meer diepgang in het leven kunt creëren en ervaren. Dit is vaak een gemis in een wereld met vluchtige interacties waar veel zaken snel gaan. Dit artikel geeft je een paar technieken voor meer diepgang in je leven, voor meer rust, wijsheid en vreugde.
For English, click here.
Vorige week sprak ik een klant en ik vroeg haar wat haar doel was voor dit nieuwe jaar. Haar kinderen zeiden dat hun moeder ieder jaar ouder werd. Dat klopt maar zij zocht juist meer verdieping en verrijking bij het ouder worden.
Dat kan ik mij voorstellen in een snelle en vluchtige maatschappij waar we alles snel willen krijgen, ervaren en leren. Dat zorgt voor oppervlakkige relaties en kortdurende leermomenten.
Ik ervaar het ook met mijn cursus blind typen. Ik wil graag dat het sneller leren. Ook wil ik graag sommige projecten sneller afronden. Is dat herkenbaar voor jou?
Sommige zaken kosten echter tijd. Meer tijd om iets te begrijpen, om inzicht te krijgen, of om je iets te realiseren. Daarom is het ook niet mogelijk om veel doelen te hebben (zie mijn vorige artikel). Het maakt het ook moeilijk voor iedereen om een stap terug te doen en betere, meer doordachte keuzes te maken wanneer het leven zo druk is en iedereen je aandacht vraagt.
Meer verdieping & verrijking zoeken en vinden is daarom een heel mooi doel. Een ander voordeel is dat een herinnering, een ervaring of een nieuwe gewoonte veel duurzamer is.
Hoe zorg je voor meer verdieping en diepgang in het leven? Hoe ervaar je dat? Hier zijn een aantal mogelijkheden:
Reflecteer
Reflecteren is tijd te nemen om over een bepaalde gebeurtenis na te denken. Dat kan van alles zijn (een presentatie, een project, een gesprek of de hoogte-/dieptepunten van een dag). En dat betekent ook eerlijk te zijn naar jezelf. Ga eens na wat vandaag goed ging tijdens een gesprek, wat kon beter? Lees dit artikel over de voordelen van zelfreflectie.
Ik heb heel veel gereflecteerd in de afgelopen jaren. In mijn kast liggen nog dagboeken uit mijn tienerjaren. Allemaal vol met ervaringen, dromen, hopen en gevoelens. Voor mij is dat een manier om gebeurtenissen beter te begrijpen, los te laten en te verdiepen.
Slechts recentelijk heb ik iets nieuws geleerd: Het is allemaal wel goed om te reflecteren maar er moet ook een actie aan verbonden zijn aan wat je leert tijdens het reflecteren. Een voorbeeld is dat ik na reflectie erachter ben gekomen dat ik wel met eens te snel wil reageren op wat iemand zegt. Een actie is dan om meer te luisteren met empathie en mijn eigen gedachten los te laten.
Ik hoorde onlangs nog een goede vraag om over te reflecteren. Het is van Jason Silva. Hij is een Amerikaanse filmmaker, een futurist en een filosoof. Hij dringt er bij je op aan om levendiger te worden door jezelf af te vragen wat je kippenvel bezorgt, koude rillingen of wat jou doet opzwellen. Dit is voor mij een knuffel na een succesvolle training waarbij iemand werd geraakt en verheven. Wat doe jij om te ervaren dat je leeft?
Schrijf
Zoals ik hierboven al schreef had heb ik heel veel dagboeken. Schrijven in een dagboek (maar ook het schrijven van een blog!) is een manier van reflecteren, het structureren van gedachten en begrijpen zodat je los kunt laten en verder kunt gaan. Heb jij nog nooit een dagboek gehad of geschreven? Begin maar eens met het 5 minuten dagboek!
Voor verdere verdieping kun je ook opschrijven welke gedachten er door je hoofd zijn gegaan tijdens een gebeurtenis. Waarom heb je iets gedaan of waarom heb je juist iets niet hebt gedaan of gezegd. Vaak leidt dat tot interessante openbaringen.
Typen of schrijven? Ik doe beide maar ik vind schrijven met een pen rustiger en directer (misschien komt dat omdat ik nog niet zo snel kan typen…). Dagelijks schrijf ik in mijn dagboek maar maandelijks schrijf ik een verslag van de maand met hoogte- of dieptepunten. Die typ ik en dat neemt voorlopig meer tijd in beslag.
Je kunt ook een brief(kaart) naar iemand sturen. Gedachten, gevoelens, ervaringen en dromen kunnen dan vaak veel levendiger worden beschreven in een brief dan in een whatsApp of telefoongesprek.
Lees!
En daarom hou ik zo van lezen. Ik lees veel. (Zie dit en dit (Engelse) artikel over waardevolle boeken die ik heb gelezen of zoek onder ‘recensie’ in mijn blogs). Niet alleen om mij te ontspannen maar vooral om iets nieuws te leren. Om nieuwe feiten, inzichten of denkwijzen te leren. Dat zorgt voor meer diepgang hoe ik het leven kan ervaren maar ook hoe ik met anderen communiceer.
Communiceer
Ik vind het prettig om te vertellen (en te schrijven) over zaken die ik heb gelezen. Dan begrijp ik het ook beter en kan ik het mij beter onthouden. Vaak leidt dat tot verheffende gesprekken met meer diepgang. Je kunt ook meer diepgang in een gesprek hebben door beter te luisteren (hier zijn 7 manieren om dat beter te doen), door empathie te hebben (hoe? Lees het hier!) en door goede vragen te stellen (hier zijn een aantal voorbeeldvragen). Dan is er compassie. Dit is net zoals empathie een vorm van inleven en mededogen. Het verschil tussen empathie en compassie is dat er bij compassie geen emoties zijn, dat het niet conditioneel is en dat je bewust bent van een diepe verbinding tussen jou en iedereen in jouw omgeving.
Wees dienstbaar
Ik ervaar het leven dieper wanneer ik geef. Wanneer ik iemand aandacht geef, wanneer ik vrijwilligerswerk doe of wanneer ik een vorm van liefdadigheid verricht. Ze verdiepen onze compassie en helpen onderlinge verbondenheid te ervaren.
Contempleer
Contemplatie is een vorm van reflectie. Het is een actieve innerlijke reflectie. Voor mij is het grootste verschil tussen contempleren en mediteren dat mediteren eerder passief is. Bij contemplatie zing ik een mantra of woord. Ik zing dit woord en dat brengt mij rust, geruststelling, stabiliteit, vreugde, liefde en brengt mij in contact met een universele wijsheid. Er zijn heel veel woorden die je kunt zingen tijdens contemplatie. Zoek er maar een die krachtig is voor jou. Je hoeft niet persé een woord te zingen. Het kan ook een gebed zijn. Zolang het maar niet sturend is of manipulerend is (“Help mij dat dit niet gebeurd” of “Ik wil dat het zo gaat als ik wil”).
Contemplatie gaat erom om een bepaalde gebeurtenis in je leven te begrijpen door het van meerdere kanten te beschouwen en daarvan te leren. Dat kan door meer inzicht en loslaten zodat een universele kracht kan overnemen. Een kracht die uit liefde het beste voor heeft met jou en het geheel.
Wees in het hier en nu
Eigenlijk komt het allemaal neer om bewust te zijn van het hier en nu. Om mindful te zijn. Wees bewust van jezelf en je omgeving in alles wat je doet en waar je bent. Bewonder wat je allemaal tegenkomt. Wees je bewust van je lichaam, van je gevoelens en van je gedachten. Voel je lichaam maar eens. Wees bewust van je koude kleine teen of die warme gedachte als je aan een geliefde denkt of de trots als je aan de afronding van een succesvol project denkt.
Heel veel mensen komen in het hier en nu door te sporten, in de natuur te zijn, te ontspannen, iets te doen wat ze leuk vinden, muziek te maken, te tekenen of te schilderen. Vaak ontstaan er dan de mooiste ideeën voor op het werk of thuis. En dan zit je natuurlijk niet op je telefoon of achter een computerscherm.
Het is een heel goed plan om zo nu en dan weg te gaan en om te ontspannen…Als je terugkeert naar het werk, zal jouw oordeel meer gewis zijn, want als je constant aan het werk blijft verlies je de kracht van het oordeel.
Vertaald uit:
-Leonardo da Vinci, A Treatise on Painting
En dan, wat is er na diepgang?
Je hebt nu gereflecteerd, gelezen, geschreven, gecommuniceerd, gecontempleerd en je bent in het hier en nu. Is er dan meer diepgang en verrijking in je leven? Ik ben er van overtuigd dat dit het geval zal zijn.
Wat nog meer diepgang in je leven zal brengen is om dagelijks verdiepende, bijzondere ervaringen of gebeurtenissen te verwachten. Daarna zul je in actie komen en bewuste keuzes maken in je werk en je leven. Dat is gemakkelijker als er meer diepgang is in je leven en als je niet overhaast een beslissing hoeft te nemen in deze haastige wereld.
Hoe neem je dan de juiste beslissing? Welke actie moet je dan doen? Ik vraag mezelf dan af : “Is het in lijn met het goede?”. Ik weet dan vaak wat ik moet doen en ook wat ik niet moet doen, want ik voel het duidelijk in mijn lichaam. Door bewust te zijn van mijzelf en mijn omgeving, ervaar ik meer diepgang, rust, kan ik betere keuzes maken en ervaar ik meer vreugde in mijn leven.
Hoe ervaar jij meer diepgang en rijkdom in het leven en welke bovenstaande techniek sprak je het meeste aan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!
Hulp nodig?
Heb jij hulp nodig bij het zoeken naar verdiepping in het leven? Ik kan je helpen met coaching. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de voordelen van meer diepgang in het leven.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!