4 tips om angst te meesteren

Zilvold Coaching & Trainin Blog Meester Angst
6 min read

Samenvatting:
Er zijn vele angsten zoals de angst om te falen, om iets of iemand te verliezen of de angst om voor grote groepen te presenteren. Angsten hebben we zowel thuis al op het werk. Dit artikel geeft je 4 manieren die je kunnen helpen om jouw angsten te overwinnen zodat beter van het leven kunt genieten.

For English, click here.

Mijn vorige artikel ging over emoties en hoe je daar mee om kunt gaan zodat je effectiever bent en meer vreugde en voldoening in je leven ervaart.

Een van de basis emoties is angst en in dit blog geef ik je een nieuw inzicht om angst te meesteren en beter van het leven te genieten.

De 3 grootste angsten

Angst is een onaangename emotie en er bestaan talloze angsten: Angst voor veranderingen, angst om keuzes te maken (en de effecten daarvan), angst om te praten voor groepen, angst om iets (of iemand) te verliezen, angst om te onderhandelen, angst om iemand te overtuigen en dan hebben we het nog niet eens over angst voor vliegen, kleine ruimtes of besmettingen.

Vaak zit je in je in je hoofd door angst. Ik voel angst als een knoop in mijn maag en soms paralyseert het mezelf om in actie te komen.

Ik heb wel eens eerder geschreven over de 3 grootste angsten die mensen ervaren: angst voor succes, faalangst en angst om beoordeeld te worden. Angst om te falen en angst om beoordeeld te worden snap ik maar angst voor succes? Wie heeft er nu angst om succesvol te zijn? Nu blijkt het dat mensen angst hebben voor succes omdat ze denken dat hun omgeving verwacht dat ze dit succes kunnen herhalen en herhalen. Dat is niet altijd makkelijk. Denk maar aan succesvolle ondernemers zoals Steve Jobs of artiesten zoals Freddy Mercury. Zij hebben ook vaak gefaald nadat ze succes hebben gehad.

Tip 1: Verander angst in vrolijkheid

Laatst had ik een nieuw inzicht over hoe om te gaan met angst. Ik las het in “The big Leap” van Gay Hendriks. Hij schrijft over Dr. Perls die de Gestalt therapie heeft ontwikkeld. Dit is een psychotherapie gericht op eigen verantwoordelijkheid.

Dr. Perls schrijft dat angst is opwinding zonder adem. Opwinding en angst zijn afkomstig van hetzelfde mechanisme. Iedere angst kan getransformeerd worden in opwinding door er adem in te stoppen. Maar iedere opwinding kan veranderen naar angst zodra je je adem inhoudt. Dat kan ik me voorstellen als ik voor mij op de weg een ongeluk zie gebeuren. Ik hou mijn adem in. Jij toch ook?

Angst kun je niet zomaar uitzetten. We willen er zo snel mogelijk vanaf zijn door het te onderdrukken, door het negeren en we houden onze adem in. Maar dat zal nooit werken. Angst groeit juist door minder te ademen. De kunst om met angst om te gaan is om het te meesteren. Dat kun je doen door diep en rustig te ademen als je angst voelt. Voel de angst in plaats van het te onderdrukken. Vier het alsof je de kaarsen uitblaast van een taart op je verjaardag. Als je dit doet verandert je angst in opwinding. Als je door gaat met ademen, verandert opwinding in vrolijkheid.  Het is bijzonder dat jezelf in staat bent om jezelf op te vrolijken. Het is een manier om angst te meesteren.

Zo heb je meer moed om confrontaties aan te gaan, om beslissingen te nemen, taken uit te delen (delegeren) en om te gaan staan voor wie je bent.

Tips 2 & 3: Wees dankbaar

Zelf heb ik ook nog 2 manieren hoe met angst te meesteren:

2)Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Dat kunnen kleine zaken zijn zoals dat je bijvoorbeeld dankbaar bent voor je telefoon waarmee je dit nu leest of de heerlijke kop koffie die je net gedronken hebt.

3)Bedank iemand
Ik moedig je aan om iemand te persoonlijk te bedanken voor iets wat hij of zij voor je heeft gedaan. Vertel hem/haar hoe je dat heeft verder geholpen. Spreek af met die persoon, bel op of stuur een postkaart (geen email). Wat je ook kunt doen is iemand via een post op sociale media.

Liefde komt binnen…

Nu gebeurt er iets heel bijzonders bij jou als je bovenstaande acties uitvoert. Naast vrolijkheid en blijdschap, creëer je nu ook de mogelijkheid om liefde te laten stromen. Naast vrolijkheid ervaar ik liefde als ik anderen help. En als er liefde is, is er geen ruimte meer voor angst. Door liefde kun je angst overwinnen en is er ook geen onzekerheid.

…en kom in actie!

Ons reptielenbrein is altijd bang voor iets groots. Grote doelen zoals een nieuwe baan zoeken, afvallen, stoppen met roken of een opleiding volgen. Adem, toon dankbaarheid, kom in actie en begin met kleine doelen. Dan stroomt de opwinding, de vrolijkheid, de creativiteit, de spontaniteit en de liefde.

Tip 4: Maak weer verbinding met je WAAROM

Tenslotte helpt het om in een moment van angst weer contact te maken met je WAAROM, je ‘why’, je levensdoel. Deze is namelijk positief en actiegericht. Jouw waarom is namelijk verbonden met een goed gevoel en dan is er ook minder ruimte voor angst. Meer weten over jouw Waarom? Lees dit artikel of neem contact met mij op!

Welke angsten spelen er bij jou op dit moment in jouw leven? Hoe ga jij om met de emotie angst zowel thuis als op kantoor? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over angst.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen & om verder te lezen:
The big Leap, Gay Hendricks
Spiritual Wisdom on Conquering Fear, Harold Klemp

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments