4 tips over hoe om te gaan met een gênante fout

4 min read

For English, click here.

Het was een vrijdagmiddag. Ik zat met mijn manager, een collega en een klant in de kleine vergaderzaal. We hadden hard gewerkt om een deadline te halen. Eén uur voorafgaand aan de vergadering met de klant, realiseerden we ons dat er een verschrikkelijke fout was gemaakt…

Het project was onderdeel van een ontwikkelingsplan. Wij hadden opdracht gekregen voor het uitvoeren van voorlopig bodemonderzoek dat bestond uit grondboringen, het analyseren van grondmonsters op verschillende parameters en een bureaustudie.

Het bleek dat de boringen op de verkeerde plaats waren uitgevoerd. Zelfs buiten het projectgebied!

De klant was razend. Hij had ook zijn deadline en moest rapporteren aan zijn investeerders. Hij schreeuwde en was duidelijk (ook) in paniek.

Ik voelde me erg slecht omdat ik degene was die in het veld de locaties van de boringen had uitgezet. Alleen al door hierover te schrijven, doet mijn maag omkeren.

Ik ben ervan overtuigd dat jij ook een soortgelijke pijnlijk fout hebt gemaakt op het werk (of thuis) die vandaag nog steeds gênant is. Dit artikel geeft je 4 tips om met fouten om te gaan.

Tip #1: Geef het toe

Als eerste, geef het meteen toe en biedt je verontschuldigingen aan. Het heeft geen zin andere excuses te maken (of anderen de schuld geven), dan uit te leggen wat er mis is gegaan. Neem verantwoordelijkheid dus eigenaarschap van jouw fout. Excuses kunnen het alleen maar slechter maken.

Tip #2: Los het op

Ten tweede, zoek naar manieren om het beste ervan te maken. Los het op! Dit kan zijn door een stap terug te nemen (maar niet door weg te lopen!), diep adem te halen en nogmaals naar de situatie te kijken. In mijn geval bleek dat met de beschikbare informatie we voldoende gegevens hadden om een voorlopig rapport te maken. De resultaten van één boring toonden zelfs aan dat er een extra boring gedaan moest worden, aan de grens van het terrein, om de bevindingen te controleren.

Tip #3: deel je fouten

Ten derde, deel je fouten! Door erover te praten (of te schrijven), zal het je helpen om er afstand van te nemen. Ik herinner me dat iedereen van het kantoor binnen een korte tijd wist wat er was gebeurd. Er bestaan bedrijven die speciale bijeenkomsten hebben waar medewerkers hun fouten met hun collega’s uitwisselen. Het doel is niet om anderen hierbij belachelijk te maken, maar om te leren van andermans fouten, zodat soortgelijke fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Hoewel, achteraf eens goed lachen zal helpen om de spanning weg te nemen en om de situatie vanuit een ander perspectief te zien.

En, je bent niet alleen! Briljante mensen zoals Steve Jobs, Oprah Winfrey en Walt Disney zijn zelfs ontslagen door fouten voordat ze succesvol werden.

Tip #4: Reflecteer

Ten slotte, reflecteer over de situatie. Vraag jezelf af hoe dit kon gebeuren. Ik herinner mij dat ik in het veld stond met mijn kaart en dat ik moeite had om de juiste boorlocaties te vinden. Ik was verbaasd dat het terrein zo groot was! Een paar dagen later belden de veldmedewerkers mij op om een bepaalde locatie te controleren. Dit had al een alarmbel moet laten rinkelen om het met de projectmanager te bespreken. Een belangrijke les voor mij was om te communiceren en om hulp te vragen. Vooral nadat ik een fout heb gemaakt.

Dus…

De volgende keer dat je een fout hebt maakt, geef het toe, haal diep adem, blijf kalm en zie de situatie als een kans om te groeien, te handelen en te leren. Op deze manier zal je een voorbeeld zijn voor anderen hoe om te gaan met…nouja…f#ckups.

Ik ben open en eerlijk geweest met het delen van mijn pijnlijke fout. Welnu, wat is jouw gênante fout geweest? Hoe ging jij hier mee om en wat heb je ervan geleerd? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel en wat zij kunnen doen om met een fout om te gaan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments