2020 zomer (en herfst) leeslijst

Zilvold Coaching & Training Blog zomer 2020 leeslijst
8 min read

Samenvatting:
Negen boeken die ik deze zomer en waarschijnlijk ook nog in de herfst ga lezen. Het is een vervolg op mijn zomer leeslijst van 2019. De boeken variëren van zelfhulpboeken, een strip, een bibliografie en werkboeken. Voldoende om op te laden deze zomer (en herfst).

For English, click here.

Het was een uitdagend voorjaar. Veel werk werd afgezegd. Er kwam veel tijd vrij voor een nieuw project, voor persoonlijke ontwikkeling, om met mijn familie te zijn en boeken kopen. Na mijn zomer leeslijst van 2019, liggen er nu negen op het strand handdoek.
Een aantal van de boeken heb ik nu al gelezen. Per boek beschrijf ik hoe ik op het boek ben gekomen en hoe/waarom ik denk dat het me gaat helpen.

Never Split the Difference door Chris Voss

Dit boek ligt niet op de handdoek omdat ik hem net uit heb. Samen met twee bevriende ondernemers, René en Jeroen, hebben we het besproken tijdens de Yomu night van afgelopen week. Dat is een boekenclub die ik een aantal maanden geleden heb opgericht waarin we boeken (voornamelijk type zelf-hulp) bespreken en inzichten uitwisselen. “Never Split The Difference” is een aanrader voor mensen (zoals ikzelf) die moeite hebben met onderhandelen of conflicten. Het is geschreven door een oud-FBI onderhandelaar en bevat heel veel tips, technieken, psychologische onderbouwing en verhalen die je kunnen helpen bij moeilijke onderhandelingen thuis, op het werk of als je een auto wilt kopen.

The Art of People door Dave Kerpen

Het eerste boek dat we hebben besproken tijdens de Yomu night was “How to win Friends and influence People”. Een must voor iedereen die beter met anderen om wil leren gaan. Het is geschreven door Dale Carnegie en uitgebracht in 1936. “The Art of People” van Dave Kerpen lijkt er veel op maar is meer gericht op de benodigde communicatie vaardigheden van deze (digitale) tijd (email, LinkedIn). Wat ik geniaal aan dit boek vind is dat je in het begin een klein assessment (Enneagram) moet doen. Dit helpt jouw om gericht die aspecten uit het boek te halen waar jij het meeste profijt van hebt.

Exploring Calvin and Hobbes door Bill Watterson

Voor het eerst kwam ik in aanraking met Calvin & Hobbes toen ik een jaar in Canada naar de middelbare school ging. Gedurende de jaren daarna heb ik bijna alle boeken van de kleine jongen en zijn speelgoed tijger gelezen. In zijn fantasiewerelden beleeft Calvin de meest fantastische avonturen in zijn tijdreismachine, zijn voettocht naar Canada (Yukon) en zijn intergalactische rezen als Spaceman Spiff. In “Exploring Calvin and Hobbes”, vertelt Bill Watterson hoe hij op de karakters en de verhalen is gekomen (spoiler: zijn eigen jeugd). Een heerlijk (lees) boek met bijbehorende illustraties.

Barking up the Wrong Tree door Eric Barker

Dit is het eerstvolgende boek dat we gaan bespreken tijdens de Yomu night. We willen allemaal graag weten wat we moeten doen om succesvol te zijn in ons leven. Hierover bestaan talloze boeken. Wat ik begrijp is dat Eric Barker 2 kanten van de medaille belicht. In zijn boek “Barking up the Wrong Tree” legt hij uit waarom sommige technieken, mindsets, intenties of modellen helemaal niet tot succes leiden voor de ene maar wel voor de anderen hellemaal wel. Een soort myth busters over succes.
Want hoe komt het dat een groot deel van de mensen die met cum laude hun eindexamen hebben gehaald, niet per se het meest succesvol in het leven geworden zijn in vergelijking met hun klasgenoten?

Socrates op Sneakers door Elke Wiss

Vorig jaar heb ik me laten verbazen tijdens een masterclass Socratisch coachen. Het komt mij wel eens voor dat ik aan een volgende stap denk als ik met iemand praat of in een coaching sessie ben. Dit komt omdat ik al vele gesprekken heb gehad en ik dan al denk te weten wat de ander gaat zeggen en hoe ik hem of haar het beste kan helpen.
En wat als ik het niet weet? Daar gaan Socratische gesprekken over. Het is een prachtige manier om zelf de denkwereld van een ander beter te begrijpen maar het helpt ook de ander zijn of haar denkwereld beter te begrijpen. Ik hoorde over dit boek “Socrates op Sneakers” tijdens de “Over Spreken Gesproken Podcast” van Glenn Vergoossen. Sindsdien staat het in mijn boekenkast en nu ligt het op het strandlaken.

The Highly Sensitive Person door Elaine Aron

Een goede vriendin raadde mij dit boek al jaren geleden aan. Toen iemand anders me laatst vertelde dat dit boek mij zou kunnen helpen, heb ik het meteen gekocht. Tsja, ik was uitermate gevoelig voor sfeer en conflicten.
Nu ben ik dat een stuk minder en ik ben er van overtuigd dat ik meer inzichten krijg door het boek van Elaine Aron. Zij is een van de eerste die schreef over hoog sensitiviteit. Het boek schijnt ook een aanrader te zijn voor ouders die een hoog sensitief kind hebben.

Eenvoudiger Leven door Mark Verhees

Ik ben altijd al een fan geweest van boeken met ‘life hacks’ om je leven eenvoudiger te maken. Mijn eerste had ik al in 2007 gekocht en ik heb het nog steeds. Bij life hacks gaat het volgens mijn om het aanleren van nieuwe gewoonten en ook hier geldt het BMAP model van BJ Fogg. Het gaat alleen werken als er motivatie voor is en als het makkelijk is om te doen. Het boek “Eenvoudiger Leven” wordt erg aangeprezen op verschillende social media en toen heb ik het gekocht omdat ik altijd op zoek ben naar (makkelijke) life hacks of tips voor een eenvoudiger leven.

Dino door Jandino Asporaat

Jandino kende ik wel van de ‘schreeuwerige’ typetjes op TV. Toen ik hem hoorde op de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout, kreeg ik wel een ander beeld van deze succesvolle entertainer en ondernemer. Het boek is zijn levensverhaal en schijnt heel makkelijk weg te lezen (in een avond).

Hoe de F#ck vind ik Geluk? door Thijs Lindhout

Inmiddels heeft Thijs Lindhout meer dan 180 mensen geïnterviewd over hun zoektocht naar geluk en succes. Thijs is (duurzaam) ondernemer, spreker, podcaster en heeft in 2019 door Nederland en België getoerd met zijn 100% inspiratieshow waar hij jou in een avond vermaakt met zijn eigen zoektocht naar geluk en succes. Hij deelt met jou wat hij heeft geleerd tijdens verschillende cursussen en trainingen zoals die van Tony Robbins.
Het boek “Hoe de F#ck vind ik geluk?” gaat over wat Thijs ontdekt heeft over geluk tijdens de gesprekken met zijn podcast gasten. Het bevat ook een werkboek om zelf stappen te maken voor een leven met meer geluk(servaring).

Social Mag. door The Social Brand

Dit “tijdschrift” heb ik gekocht om me te helpen met het maken van betere en meer content voor sociale media. Ik doe dit al jaren zelf maar ook daar mag in groeien. Het bevat ook een werkboek met vele tips en technieken om jouw sociale media effectiever in te zetten.

Wat lees (of ga jij lezen) deze zomer?? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met boekentips. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments