16 redenen om je Waarom NIET te ontdekken

12 min read

Samenvatting:
Vaak hoor ik dat mensen niet geïnteresseerd zijn om hun Waarom te ontdekken. Ze hebben talloze redenen variërend van “het schijnt een hype te zijn” tot “Ik heb al een purpose”. In dit artikel heb ik 16 redenen voor je verzameld om je eigen Waarom niet te ontdekken. Misschien zijn ze herkenbaar.

For English, click here.

Al vier jaar help ik mensen hun Waarom te ontdekken. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt om meer geluk, voldoening en liefde in het leven te ervaren. Er zijn zoveel voordelen om bewust te zijn van jouw unieke Waarom. Maar als ik hierover begin dan zie (en voel) ik dat mensen hun ogen wegdraaien. Hoe komt dat toch? Hieronder zijn 16 (mogelijke) redenen:

Ik ben al gelukkig

Ik hoorde afgelopen week een verhaal van een man die helemaal gelukkig was om aan een productielijn te werken. Hij hoefde dan niet zoveel na te denken over zijn werk. Zijn passie was namelijk om te acteren en hij deed niets liever dan stukken van Shakespeare op te voeren. Terwijl hij aan de lopende band werkte kon hij zijn teksten voor het toneelstuk in zijn hoofd oefenen en daarnaast ook nog geld verdienen.

Misschien ervaar je al veel voldoening met wat je doet en ben je daardoor gelukkig. Dat is fijn voor je. Blijf zo doorgaan.

Wat is mijn Waarom?

Jouw Waarom is jouw unieke bijdrage die een bepaalde impact heeft op de wereld. Een Waarom is altijd positief en actiegericht en het is gevormd in je tienerjaren. Voor meer informatie over jouw Waarom en hoe je die vindt, lees dan dit artikel.

Het kost te veel tijd

Een Waarom sessie met mij kost drie tot vier uur (in een keer) en dan nog een terugkomsessie van ongeveer een uur. Dat is ongeveer gelijk aan de kijkduur van seizoen 1 van Lupin op Netflix. Je hebt ook nog tijd nodig om de eerste sessie voor te bereiden en er is nog een oefening te doen voor de terugkomsessie.

In totaal ben je 8 uur kwijt om een definitieve Waarom statement te maken. De totale kijkduur van de Netflix serie (seizoen 1) New Amsterdam is 15 en een half uur.

Het kost te veel moeite

Het is gedoe om de sessie in te plannen, tijd te maken om de sessie voor te bereiden, de sessie door te komen, de oefening te doen en dan moet je ook nog een keer naar een terugkomsessie. Wat ook nog moeite gaat kosten is om je Waarom te leven. Dat betekent dat je je Waarom herhaalt gedurende de dag door het met anderen te delen (in gesprekken, op Cv’s, sociale media,) en dat je keuzes maakt die in lijn zijn met je Waarom.

Het kost me nu minder moeite om die moeilijke dingen te doen die me helpen om mijn Waarom te leven (denk aan acquisitie, sociale Mediaplanning en andere rompslomp die niets met trainen of coachen te maken hebben).

Daarnaast had ik veel moeite om “nee” te verkopen en zo mensen teleur te stellen. Omdat ik mijn Waarom duidelijk weet te communiceren en ik uit kan leggen dat iets niet past met mijn Waarom, is het gemakkelijker om “nee” te zeggen tegen mensen. Het mooie is dat ze het begrijpen en waarderen dat ik het eerlijk kan uitleggen.

Het meeste moeite kost het om je gedrag aan te passen. Als je motivatie de juiste is en je weet wat het je oplevert, dan speelt moeite eigenlijk geen rol meer.

Het is te zweverig

Jouw unieke Waarom is gebaseerd op gevoelens en emoties. Dat is niet tastbaar, meetbaar of rationeel. Hoe leg je uit dat iets gewoon “goed voelt”?

Heel veel coachtrajecten gaan over emoties en gevoelens. Misschien is dit zweverig maar het bepaalt wel ons gedrag, onze acties en de gevolgen daarvan. Die kunnen wel degelijk tastbaar en tastbaar zijn.

Er is niets mis om rationeel of logisch te reageren maar je brein is echter zo gebouwd om eerst emotioneel en daarna pas logisch te reageren. De emoties bepalen wat er gaat gebeuren dus als je met iemand verbinding wilt maken zal je eerst verbinding willen maken met zijn of haar emoties. Het uitspreken van jouw Waarom kan daarbij helpen.

Het interessante is dat de theorie van de Gouden Cirkel (het Waarom maakt daar onderdeel van uit), gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van Simon Sinek en zijn team. Hij heeft talloze bedrijven en personen onderzocht om te achterhalen wat de redenen zijn waarom ze succesvol zijn of niet.

Het is een hype

Het is meer dan tien jaar geleden dat Simon Sinek de Gouden Cirkel introduceerde in deze TED talk.

Je leest nu dit artikel met redenen waarom je NIET jouw Waarom zou moeten ontdekken laat zien dat we voorbij de hype zijn. Want dan is er kritiek en ontstaat er een consolidatie aan aanbieders en worden methoden ontwikkeld om een dienst zo goed mogelijk in de praktijk te brengen.

Daarnaast vragen we ons als sinds mensenheugenis af waarom we hier op aarde zijn en wat ons doel is.

Ik heb geen Waarom

Iedereen heeft een eigen unieke Waarom. Ook al ben je er niet bewust van. Het is aan jou om die te ontdekken en te leven als je niet gelukkig bent, meer voldoening wil of meer liefde wenst.

Iemand anders heeft al dezelfde Waarom als ik!

Dat kan. Misschien is jouw Waarom hetzelfde als die van mij:

“Faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer geluk en liefde kunnen ervaren”.

Toch zijn jouw verhalen en de emoties daarachter heel anders dan die van mij. Die maken het uniek en mensen zien het in je ogen als je het uitspreekt.

Ik heb geen invloed op mijn leven

Het is mogelijk dat je een beperking hebt in het leven (ziekte of handicap) die het moeilijk maken om invloed te hebben op het leven. Als ik mijn Waarom uitspreek voel ik een energie en een helderheid opkomen. Het helpt me met het maken van bewuste keuzes. Ik had vandaag iets anders kunnen doen dan dit artikel te schrijven en dan had jij het niet gelezen. Dan kon ik me ook moeilijker inleven in mensen die hun Waarom niet willen ontdekken.

Ik weet mijn Waarom al!

Gefeliciteerd! Wat fijn voor je! Wil je hem delen in het commentaarveld hieronder?

Het is te duur

Een individuele Waarom sessie en een terugkomsessie met mij kost E 475,-. Je hebt er je hele leven iets aan het kan je helpen die keuzes te maken (een vervolgopleiding doen, een andere baan zoeken, een nieuw product lanceren…) waardoor je de investering meer dan terugverdient.

Ter vergelijking: Een nieuwe iPhone 12 kost E 812,10 en na een aantal jaar heb je een nieuwe nodig.

Ik weet al waar ik goed in ben

Zelf vind ik dat ik goed kan skiën en het huis goed kan schoonmaken. Ik krijg er zelfs energie van. Tot op een zekere hoogte ervaar ik voldoening van een schoon huis tot dat ik de keuken zie na het avondeten. Jouw Waarom helpt je om die juiste dingen te doen die een bijdrage leveren aan de wereld. Dan realiseer je je misschien dat je beter sommige dingen (waar jij goed in bent) minder moet doen of moet delegeren en dat er andere talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te uitten zijn.

Ik heb al een missie, (visie) en purpose

Uitstekend. Ik heb een blog hierover geschreven. Die kun je hier nalezen. In het kort: Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens hier op aarde dezelfde purpose heeft en dat is om te dienen. Kijk maar naar de natuur. Een bij vraagt zich niet af wat hij nou eens gaat doen op een bepaalde dag. Een visie is de ideale wereld waarin jij leeft en jouw missie zijn die acties die nodig zijn om in jouw ideale wereld te kunnen realiseren. Jouw Waarom is jouw kompas om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen doet.

Het kompas (en jouw purpose) blijft altijd hetzelfde in dit leven. Je missie en je visie kan veranderen afhankelijk waar jij staat in het leven, welke organisatie je ondersteunt of bij welk bedrijf je werkt.

Ik kan het zelf ontdekken

Dat dacht ik ook maar door een Waarom sessie met iemand anders te doen, ontdekte ik veel meer en herinnerde ik me meer details en gevoelens. Dat komt omdat een partner doorvraagt en niet alles al weet. Daardoor werd mijn Waarom sterker en helderder voor mij. Ik heb zelfs meerdere Waarom sessies met meerderde partners gedaan om mijn Waarom duidelijker te krijgen en te formuleren.

Ik ben bang mijn Waarom te leven

Dat ben ik soms ook. Ik vind het heel spannend om voor 400 mensen te staan of 1 persoon te bellen voor een opdracht. Ik ben ook bang dat ik daardoor wel eens succesvol zou kunnen worden. Ook dat ik daardoor dingen moet loslaten (kansen, relaties, diensten, producten of gedrag). Ik merk wel dat het helpt als ik om hulp vraag, kleine stapjes neem en zekerheden inbouw. Het heeft te maken met moed, mindset en uit je comfort zone durven te stappen. Als je weet Waarom je het doet dan kan bijna niets fout gaan. Dit is voor mijzelf ook nog een leerproces.

Ik doe zo’n sessie liever met iemand anders

Dat is goed. In een WHY-sessie praten we over jouw persoonlijke verhalen. Die kunnen pijnlijk en intiem zijn. Het kan zijn dat je je niet op je gemak voelt om die met een vreemde te delen. Het moet dus ook goed voelen om die met iemand te delen en dat je die persoon vertrouwt.

Als je twijfelt, dan is er altijd een intakegesprek met mij om aan te voelen of het goed is om samen te werken. Je kunt ook een vriend of vriendin vragen om je te helpen want in het boek “Vind je Waarom” van Simon Sinek staat precies beschreven hoe zo een sessie verloopt. Ik help al 4 jaar mensen met het vinden van hun Waarom en ik ben ervan overtuigd dat ik jou op een goede manier kan helpen om jouw Waarom te ontdekken en die op een krachtige wijze te formulieren. Daarnaast help ik je ook met voor jezelf duidelijk te krijgen wat je moet doen (en hoe) om je Waarom te leven.

Interesse? Neem vandaag nog contact op!


Wat zijn de redenen dat jij jouw Waarom niet wilt ontdekken? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met 16 redenen om je Waarom niet te ontdekken. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments