12 sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière (deel 2)

5 min read

For English, Click here.

In mijn vorige artikel gaf ik je 5 sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière (deel 1). De eerste sleutels zijn een lijst te maken van jouw waarden, te bepalen wat jouw prioriteiten voor succes zijn, jouw tijd goed beheren, om jouw leven te vereenvoudigen en te vieren. In dit artikel geef ik je nog eens 7 waardevolle sleutels om evenwicht te creëren.

6) Houd de “getijden” in gedachten. In evenwicht zijn betekent niet dat je de hele tijd in een rechte lijn loopt en dat je niet naar een kant valt. Soms zal je overspoeld worden overspoeld met werk en op andere tijden zal je veel thuis te doen hebben (bijv. zorgen voor een ziek kind of verhuizen). Bekijk de korte video hieronder.

Net zoals Dean Potter ben je niet altijd in evenwicht. Zie hoe hij soms naar de ene kant schommelt en vervolgens weer naar de andere. Zolang je bewust bent van waar je nu bent en waar je heen gaat, kom je naar de andere kant. Uiteindelijk komt het tij weer in. De kans om van een zijde te vallen is klein als je je aan jouw  waarden houdt.

“Er bestaat niet zoiets als een werk-leven balans. Alles wat de moeite waard is om voor te vechten, zorgt voor onbalans in je leven.”
― Alain de Botton

7) Communiceer met je collega’s en jouw leidinggevende over de voortgang van taken, doelstellingen en verwachtingen. Als je weet wat jouw waarden en prioriteiten zijn, weet je wat belangrijk is voor jou. Houd het principe “één taak erbij, één taak eruit” in gedachten. Als je een extra moet doen, spreek dan af dat er een andere afvalt of uitgesteld wordt.

Soms, kan er teveel afleiding zijn op kantoor. Vraag dan aan je leidinggevende of je een dagdeel ergens anders kan werken om eindelijk verder te gaan met die deadline. Sommige managers kunnen terughoudend zijn om je thuis te laten werken omdat bang zijn dat je Netflix gaat kijken, een wandelingetje gaat maken of iets anders dan werk gaat doen. Dit zijn vrijwillige afleidingen en dat is anders dan de onvrijwillige afleidingen waar je eigenlijk vanaf wil: de manager/collega die je onderbreekt en…de vergaderingen.

8) Gebruik je kernkwaliteiten. Vooral wanneer je bewust van de “getijden” in je leven. Jouw kernkwaliteiten zijn jouw kwaliteiten op het gebied van creativiteit, nieuwsgierigheid of leiderschap. Ze kosten je weinig of geen energie aangezien je ze sinds je geboorte hebt. Merk op dat deze anders zijn dan vaardigheden die aangeleerd kunnen worden. Jouw kernkwaliteiten helpen je om “in flow” te zijn en om je energieker te voelen. Hier en nu, waar het “tij” ook mag zijn.

9) Zorg voor jezelf. Doe iets wat je energie geeft. Ik noem dit “opladen” en dit kan variëren van sporten, met vrienden zijn, een taak doen die je goed kunt, mediteren, een boek lezen of in de natuur zijn. Wat mij helpt is een powernap of mijn favoriete hobby (geocaching).

10) Het is een voortdurend proces. Als je maar doorgaat, zal je net zoals Dean Potter, de andere kant van de kloof bereiken. Onderweg kun je nieuwe vaardigheden opdoen, nieuwe taken krijgen, er meer loslaten en nieuwe mensen ontmoeten. Op een gegeven moment accepteer je niet (langer) meer dat sommige dingen niet meer voor je werken en zal je betere manieren op jouw weg ontdekken. Het gaat over de reis. Wees hiervan bewust.

11) Wees dankbaar. Dit is één van de meest belangrijke sleutels want dankbaarheid zal je helpen om te gronden en om in het moment te komen. Vooral in tijden van stress, schrijf dan 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het zal de zaken in perspectief plaatsen en het zal je herinneren aan jouw waarden op het werk en leven. Jouw waarden zijn in feite jouw kompas, jouw baken.

12) Creëer jouw nalatenschap. Wanneer je weet wat je wilt in het leven, wat je waarden zijn, wat jouw kernkwaliteiten zijn en wat jouw doelen zijn, dan weet je wat je moet doen. Vervolgens kun je leiderschap tonen en een rolmodel zijn voor anderen in de dingen die je doet en hoe je ze doet. Nogmaals, het komt neer op het maken van keuzes en jouw bereidheid om de gevolgen te accepteren omdat elke actie in het leven een reactie heeft.

“Als je echt houdt van wie je bent, met overtuiging door dit leven reist, vreugde verspreidt aan anderen, veranderingen omarmt zoals ze gebeuren, dan zul je balans in jouw leven vinden.”
― Annie Morecambe

Alle 12 sleutels zijn een aanmoediging voor jou om een actie te ondernemen voor meer balans in jouw – ingenieurs – leven. Dit zal je vervolgens helpen meer effectieve, doelgericht en met meer geluk te leven.

Welke sleutel raakt jou het meest? Heb jij nog andere sleutels die jouw helpen om balans te creëren in je ingenieurscarrière? Laat me het weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel met sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anita Regout
3 February 2017 11:06

Dag Freek,
Weer een mooie blog en een goede aanvulling op de vorige tips! Niet alleen waardevol voor ingenieurs maar voor alle werkenden, lijkt me. Het stukje over balans was mij (los nog van het huiveringwekkende filmpje wat ik prachtig vind) uit het hart gegrepen: onbalans is niet iets om bang voor te zijn. Het hoort bij het leven. Als je je focus maar niet verliest.