10 sleutels voor succesvolle verandering

Zilvold Coaching Training BLOG change
8 min read

Samenvatting:
Heb jij moeite met veranderingen? Wil jij meer succesvolle veranderingen? Dit blog geeft je 10 sleutels om je te helpen bij veranderingen zodat ze krachtiger en duurzamer zijn.

For English, click here.

Iedere dag staan we voor keuzes die zorgen voor een grote verandering in je leven. Sommige veranderingen zijn klein en anderen zorgen ervoor dat je leven onderste boven staat.

Onderstaande sleutels kunnen je helpen om beter om te gaan met veranderingen zodat ze duurzamer en succesvoller zijn. Je hoeft ze niet allemaal toe te passen. Ik ben ervan overtuigd dat er een daarvan je al kan helpen.

  • Visualiseer je verandering
  • Omarm verandering
  • Sta open voor nieuwe ideeën
  • Wees optimistisch
  • Maak het makkelijk
  • Focus op wat jou interesseert
  • Zorg ervoor dat het in lijn is met jouw Waarden
  • Een krachtige verandering is in lijn met je Waarom
  • Zoek mensen in je omgeving die je ondersteunen
  • Vier je successen

Visualiseer je verandering

Om een sterke visie te hebben van je verandering kun je deze oefening proberen. Voor een minuut visualiseer je je volgende verandering: een nieuwe baan, een nieuwe klant, relatie of woning. Het kan van alles zijn dat jou meer kan brengen in het leven. Neem nu 5 minuten om een goed beeld te krijgen van deze droom of visie. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Schrijf (of teken) dan alles op wat je hebt gezien en gevoeld en richt je met name op de kwaliteiten die dit beeld je brengen en hoe die voelen.

Omarm verandering

Ondanks het feit dat sommige veranderingen moeilijk kunnen zijn, moedig ik je aan om de verandering te omarmen. Het is in je leven gekomen om je te helpen groeien. In het artikel 5 lessen die ik heb geleerd bij een ingenieursbureau , schrijf ik over een grote verandering in mijn leven.  Was het gemakkelijk om een bedrijf verlaten waar ik 14 jaar had gewerkt? Nee, maar de sprong in het diepe heeft mij zoveel gebracht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en de relaties die ik nu heb met mijn familie.

Sta open voor nieuwe ideeën

Dit betekent ook om open te staan voor nieuwe ideeën en flexibel te zijn. Dat kunnen kleine ideeën zijn zoals om een recept te kiezen dat je nog nooit hebt gemaakt maar ook een nieuwe manier om met klanten te communiceren als er een conflict is.

Wees optimistisch

Natuurlijk is het handig om positief ingesteld te zijn bij veranderingen maar dat betekent niet dat je je alleen moet richten op de positieve aspecten van de veranderingen. De realiteit kan ook zijn dat het een moeilijke periode is zonder werk, opdrachten of relaties. Bij optimisme gaat het erom dat je ervan overtuigd bent dat de toekomst goed is en dat je uitgaat van mogelijkheden. Lees hier verder over hoe je optimistisch kunt zijn.

Maak het makkelijk

Bij verandering denk je vaak aan grote veranderingen als gevolg van keuzes. Ik kan me voorstellen dat het werken bij een nieuwe werkgever of het starten van een (nieuwe) onderneming iets heel groots voor je kan zijn. En dan heb ik het nog niet eens over afvallen of stoppen met roken. De mens is van nature heel bang (en schiet in de weerstand) bij grote veranderingen. De kans dat je het gaat doen is dan ook klein. Met name de kans om te falen (en de gevolgen daarvan) speelt een grote rol om niet te veranderen. Probeer met iets kleins om je te helpen naar die grote verandering. Praat eens met iemand die een ondernemer is of succesvol bij een ander bedrijf heeft gesolliciteerd. Zet je joggingschoenen alvast klaar om morgen een rondje te wandelen.

Focus op wat jou interesseert

Weet jij wat jij wil? Wat jouw stip is aan de horizon? Heel veel mensen leven van dag tot dag en pakken op wat er op ze af komt. ’s Avonds gaan ze dan op de bank zitten en kijken TV. OK, ik doe dat ook wel eens maar als je het altijd doet dan weet je niet wat je voelt en wilt. Schrijf eens op wat je interesseert en welke verandering helpt om jou goed te laten voelen over jezelf. Neem dan kleine stapjes (maak het makkelijk) om jouw aspiraties te realiseren door te doen wat je kunt, wilt en je interesseert.

Zorg ervoor dat verandering in lijn is met jouw waarden

Ik ben gefascineerd van mensen die grote veranderingen maken in hun leven. Dat kan een scheiding zijn, verhuizen naar een ver land of hun baan opzeggen voor een wereldreis. Wellicht is dat makkelijker voor iemand die de waarden avontuur of zelfbeschikking belangrijk vinden. Voor mensen die eerder de waarden stabiliteit of harmonie hebben, kan dat uitdaging zijn of zelfs stressvol zijn. De kans dat een verandering succesvol is, is als het past binnen jouw waarden. Lees dit artikel over hoe je je waarden kunt ontdekken.

Een succesvolle verandering is in lijn met je Waarom

Een verandering is krachtig en duurzaam als het binnen jouw Waarom past en deze ondersteund. Jouw Waarom is jouw unieke en positieve bijdrage aan deze wereld. Ik herhaal altijd mijn Waarom als ik voor een keuze sta, een kans krijg of een verandering aanga. Mijn Waarom is een sleutel naar een warm, krachtig, positief en liefdevol gevoel. Bij mij is dat in mijn buik. Als de verandering een vergelijkbaar gevoel heeft: Ga er dan voor!

Zoek mensen in je omgeving die je ondersteunen

Niets is zo demotiverend als mensen in je omgeving die je niet ondersteunen. Uitspraken zoals “Dat lukt je toch niet”, “Wie kan dat nou?” of “Dat is veel te moeilijk” helpen niet. Ergens is het wel begrijpelijk want stel je voor: jij verandert maar zij niet. Er is een kans dat deze mensen jou verliezen en dat willen ze liever niet want dat dort pijn.

Als jij een verandering in je leven wil, zoek dan mensen die die verandering al hebben gerealiseerd, mensen die jou positief willen ondersteunen en jou graag willen zien groeien.

Vier je successen

Iedere kleine stap naar verandering moet gevierd worden. Een stap kan een  nieuwe gewoonte zijn (mensen dagelijks een kaartje sturen om ze te bedanken voor iets) of een eenmalige actie (een webinar volgen) zijn. Vier dat dan! Geef jezelf een compliment, zeg “”yes!” of lach naar jezelf in de spiegel. Jezelf een compliment geven, helpt je goed en succesvol te laten voelen. Andere manieren om succes te vieren vind je hier. Als je wilt veranderen dan doe je dat alleen als je je goed voelt.

Help! Wat moet ik kiezen?

Deze blog gaat over het creëren van succesvolle en duurzame veranderingen. Daarvoor zul je keuzes moeten maken. Om je inspireren om persoonlijke sleutels te ontdekken om zo krachtige keuzes te maken, hebben Marius en ik een reeks vlogs gemaakt over het maken van keuzes. We delen onze eigen keuzes, inzichten en technieken voor het maken van krachtige keuzes. Keuzes die deuren openen en leiden tot meer geluk en liefde. Wil je dat ook? Ga dan naar www.helpwatmoetikkiezen.nl

Hoe zorg jij ervoor dat een verandering succesvol is? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze 10 sleutels voor succesvolle verandering. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Tiny Habits, BJ FOGG
How to Master Change in Your Life, May Carroll Moore

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments