Recensie: “Don’t look down” (Richard Branson)

5 min read

For English, click here.

Richard Branson is een avonturier, een visionair, een vader, een echtgenoot en een zakenman. Ik nam de mogelijkheid om hem te zien op het INSPIRATION360 evenement in Amsterdam. Zijn verhalen inspireerden mij en ik wilde meteen zijn nieuwe documentaire “Don’t look down” (alleen in het Engels beschikbaar) zien die onlangs uitkwam.

Dit artikel is een recensie van de documentaire.

De documentaire eindigt met een citaat van Napoléon Bonaparte tijdens de werving van een veldmaarschalk:

Laat uw achtergrond, uw ervaring maar achterwege. Heeft u geluk?

Het citaat wordt gezegd door Per Lindstrand, de bouwer en de piloot van de ballon waarmee Richard Branson de Atlantische Oceaan overstak. Hij zegt dat Richard Branson geluk heeft. Ik denk dat er meer is dan alleen geluk in het leven van Richard Branson.

Als kind leerde hij rekening te houden met anderen, niet boos of jaloers te worden en geen angst te laten zien. Hij moet dingen voor zichzelf houden. Hij mocht geen televisie kijken en hij moest de hele dag bezig zijn. Zijn ouders gingen met hem naar het strand fietsen dat ongeveer 100 kilometer verder was en op een gegeven moment werd hij uit de auto gezet om de rest van de reis naar zijn grootmoeder te voet af te leggen.

Dit creëert een karakter en het hielp hem om de persoon te worden die hij nu is. Richard Branson is erg goed in om niemand de schuld te geven. Hij lacht altijd, zelfs als hij wordt geconfronteerd met levensbedreigende uitdagingen, wanneer hij nerveus is of wanneer een uitdaging mislukte (zoals de eerste keer dat hij probeerde om de Atlantische Oceaan met een speedboot over te steken).

Weet je, Richard Branson faalde op school (omdat hij dyslectisch is) en daarom is hij constant bezig om zichzelf te bewijzen aan hemzelf, aan zijn familie en aan zijn vrienden. Dit maakte hem een doorzetter en erg vastberaden om zijn doelen te bereiken. Zijn ouders moedigde hem altijd aan om dit te doen.

Richard Branson gaat 100% voor een uitdaging. Hij zal: “Het gaat lukken!” roepen, zelfs als iedereen niet zo optimistisch is. Hij is niet te stoppen met nieuwe dingen te doen. Volgens zijn moeder gaat hij voor het onmogelijke en dat moeten wij maar gewoon accepteren.

Een geweldige sociale vaardigheid van hem is dat hij meteen iemand aardig vindt of een afkeer heeft jegens die persoon maar hij zal nooit iemand bekritiseren. Hij heeft veel vertrouwen in andere mensen. Hij geeft anderen nooit de schuld voor fouten. Hij is een rasechte optimist en hij is ervan overtuigd dat alles goed komt. “Soms, moet je het gewoon doen!”, zegt hij. En als iets misgaat volgens Richard Branson, dan zal het je eerder verbinden dan uit elkaar laten gaan.

In de documentaire krijg je meer inzicht in de vroegere jaren van Richard Branson. Onder anderen, leer je zijn eerste medewerkers kennen, zijn moeder en zijn vrouw (toentertijd vriendin). Je ziet prachtige beelden van zijn avonturen, zoals het begin van Virgin Atlantic airlines en zijn uitdagingen met ballonnen.

De meeste van deze uitdagingen (challenges) maken deel uit van zijn imago campagne en zelfpromotie. Hiervoor is hij bereid om te breken met traditie. Er is veel druk op Richard Branson om te slagen. En toch, blijft hij glimlachen en hij gaat vooruit. Als je beroemd [of succesvol] wilt worden dan moet je risico’s nemen en is een positieve houding essentieel. Richard Branson legt uit dat de reden voor deze avonturen is dat als hij niet uiteindelijk in zijn bed sterft, hij liever op één van zijn avonturen zou willen sterven. Hij zou dan een veel voller leven hebben gehad.

Wat niet zo goed was en waarom je de documentaire niet moet bekijken:

Nou, er niet veel om op af te geven maar je moet het niet gaan zien als je geen 90 minuten hebt. Het is een documentaire met de lengte van een hele speelfilm.

Wat ik goed vond en waarom je moet bekijken:

De documentaire is heel spannend tot het einde. Je leert Richard Branson beter kennen, wat hij doet om zijn angst opzij te zetten en wat hij doet om alles heel goed te doen.

Ook kom je meer te weten over zijn uitdaging om de Stille Oceaan met een ballon over te steken en waarom die uitdaging niet zo veel aandacht in de media had gekregen als Richard Branson had gehoopt.

Wie moeten deze documentaire bekijken:

Mensen zijn op zoek naar inspiratie of motivatie om hun dromen te realiseren en geen tijd willen verspillen aan het zoeken naar een inspirerende film op internet. Deze documentaire is ook voor mensen die Richard Branson niet kennen, voor ondernemers en voor avonturiers.

Dus, hoe ga je een voller leven leiden? Kijk je naar beneden als je vooruit gaat of hou je je hoofd recht? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. De eerste die dat doet ontvangt de documentaire  GRATIS!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van de lessen van Richard Branson.

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iric van der Have
25 November 2016 09:32

Gaaf Freek! Ik ben heel benieuwd.

Gerben
Gerben
25 November 2016 16:25

Leuk stuk Freek, ik krijg direct zin om de doc te gaan kijken…!!!

Net als bij mountainbiken, hardlopen en autorijden is het in je hele leven best handig om vooruit te kijken… Je gaat namelijk automatisch daar heen waar je je blik en aandacht op richt, of het nu het pad in het bos is of die uitdaging in je leven… Kijk vooruit naar die stip op de horizon en wijk optijd uit voor de obstakels.

Bedankt voor deze reminder & een fijne dag!