12 sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière (deel 1)

5 min read

For English, Click here.

“Er is geen werk-leven balans. We hebben één leven. Wat het belangrijkste is dat je er wakker voor bent. ”
― Janice Marturano

Dus, je hebt morgen een belangrijke deadline. Klanten bellen constant op. E-mailberichten vallen telkens weer in je postvak en er is weer een andere collega die om iets vraagt. Wacht, het is jouw dag om de kinderen van school te halen en je had je vrienden beloofd om een leuk uitje te organiseren aankomend weekend. Wat je echt wilde doen is om naar de sportschool te gaan vanavond maar je crashte uiteindelijk op de bank om TV te kijken om een discussie met je partner te voorkomen. En je moest nog altijd werken aan die belangrijke deadline… Klinkt bekend in de oren? Dit artikel behandelt de eerste 5 van 12 sleutels om meer evenwicht te creëren in jouw carrière.

1) Maak een lijst met jouw waarden. Dit zijn zaken die volgens jouw mening belangrijk zijn in je carrière en leven. Wat wil je en waar sta je voor? Voorbeelden zijn:

  • De beste ingenieur worden op een bepaald gebied
  • Betekenisvolle relaties hebben
  • Waarde geven aan klanten of collega’s
  • Nieuwe vaardigheden leren
  • Tijd doorbrengen met familie of vrienden

Is het een uitdaging voor jou om jouw waarden op te schrijven? Schrijf er maar 5 op. Heb je nog steeds problemen met vinden van jouw waarden? Probeer je “anti-waarden” op te schrijven. Eentje voor mij is onbetrouwbaarheid. De tegenovergestelde waarde is te doen wat ik heb beloofd.

2)Bepaal prioriteiten voor succes. Zodra jouw waarden gedefinieerd zijn, zul je zien dat het gemakkelijker is om keuzes maken en prioriteiten stellen voor vandaag, deze week, deze maand of dit jaar. Houd er rekening mee dat elke keuze een gevolg heeft. De vraag dan is of je bereid bent de gevolgen te aanvaarden. Als jouw prioriteiten duidelijk zijn, weet je wat je die dag moet doen. Dit betekent dat je grenzen aan jezelf en anderen te stellen (eigenlijk zeg je nee tegen bepaalde dingen).

3) Beheer je tijd goed (timemanagement). Mensen worden vaak gespannen (raken uit balans) wanneer er te veel te doen is in te weinig tijd. Dus plan je dag goed en neem ook tijd op voor onvoorziene taken. Er zijn een heleboel technieken om dingen gedaan te krijgen (kijk eens op deze site of deze site ).

Eén van mijn favoriete technieken is om een “to do” lijst te maken met niet meer dan 9 taken. Ik noem het de “1+3+5 lijst”. Je begint met de belangrijkste taak (de Belangrijke deadline), dan 3 andere belangrijke taken, zoals het bellen van klanten. Uiteindelijk eindig je met 5 minder belangrijke taken, zoals het beantwoorden van mail (als het echt belangrijk is, zullen mensen bellen!) of zelfs andere taken dan werk (de tandarts bellen voor een afspraak).

Beperk de tijd die je aan een specifieke taak besteedt. Dit is een uitdaging voor de perfectionisten onder ons. Als je teveel tijd met één taak bezig bent, vraag je af wat de oorspronkelijke specificaties van de taak waren. Ook wil de perfectionist er 100% zeker van zijn dat de taak goed is voltooid. Ga eens na waarom je onzeker bent en of het huidige resultaat voldoet aan de specificatie. Je kunt dit altijd bespreken met je manager of jouw klant.

Een andere krachtige techniek is om de dag te beginnen met de volgende intentie: “Ik beheer mijn tijd goed”. Zeg tegen jezelf of schrijf het op. Je vertelt jezelf dat je alles zal doen wat in jouw vermogen ligt om te doen wat is afgesproken.

“Het hardop uitspreken van onze intenties verschuift ze van wensgedachten naar actie.”
― Vertaald uit: Michael Thomas Sunnarborg, 21 Days to Better Balance: Find More Balance in a Busy World

4)Vereenvoudig je leven op het werk en thuis door te automatiseren, te elimineren of te delegeren. Een voorbeeld is een softwaretool om je te helpen om productiever en effectiever op het werk te zijn, je e-mail slechts 3 keer per dag te lezen. Je kunt je bureau schoonhouden en maak, voordat je naar huis gaat, je “1-3-5 lijst”. Vereenvoudig je leven door thuis echt aanwezig te zijn of terwijl je je berekeningen op het werk doet. Dit betekent dat je je niet laat afleiden door de andere taken die je wilt doen door de telefoon wanneer je met je gezin bent. Ook kun je iemand inhuren (een nanny) om je kinderen naar voetbal te brengen of voor hulp in het huishouden.

5) Feest. Ja! Vier het wanneer je een taak hebt voltooid. Ieder taak van alle taken die je hebt. Dit kan een koffiepauze zijn, een wandeling of een snack. Het geeft je motivatie om door te gaan naar de volgende taak en zo weer een andere reden te hebben om te vieren.

Mijn volgende artikel behandelt nog 7 sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière.

Heb jij ook moeite met het vinden van balans in jouw carrière? Hoe dan en wat doe jij er aan om weer in balans te komen? Laat me het weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel met sleutels om balans te creëren in je ingenieurscarrière.

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paul
Paul
20 January 2017 12:37

Interessant blog, ook voor anderen dan ingenieurs! Heel praktisch en ook buiten de context van je carrière toepasbaar. Elke keuze heeft een gevolg; helemaal mee eens. Belangrijk is dat je überhaupt keuzes maakt. Kiezen zorgt voor beweging, en vaak is dat het eerste dat nodig is. Ook uit de hier gepresenteerde sleutels kan je keuzes maken. Eén (of enkele) daarvan kiezen en écht uit te voeren, levert meer op dan het goede voornemen om ze ‘ooit’ allemaal in de praktijk te brengen. Elke optie biedt op zich al waarde. Het bieden van meerdere opties heeft als extra waarde dat je kunt kiezen wat het best bij je past, om dat dan ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Dóen!

Hans Snel
10 February 2017 08:18

Leuk blog Freek! Uitvervaring kan ik zeggen dat jouw methodiek werkt. Het is voor mij een tweede natuur geworden en heeft inderdaad het gevoel van stress weggenomen. Soms, als er ineens veel onverwachte zaken op mijn pad komen, moet ik er weer even bewust naar teruggrijpen: “wat vond ik ook alweer echt belangrijk?” Keuzen maken is belangrijk, maar het moeilijkste aan keuzen maken is wat je niet meer kiest. Want dat vraagt de durf om nee te zeggen.